Kurczak z orzeszkami ziemnymi - przepis na orientalne danie chow mein

Kurczak z orzeszkami ziemnymi – z makaronem chow mein

Orientalne danie z kurczakiem, które zachwyciło wszystkich moich domowników. Kremowy, gęsty, orzechowy sos, soczysty kurczak i chrupiące fistaszki stworzyły razem niebanalną kompozycję smaków. Podane z makaronem chow mein smakowało wyśmienicie.

Gdy wracamy późnym wieczorem do domu nie mam czasu na długie gotowanie, na mrożonki nikt nie ma ochoty, a na czekanie na pizzę wszyscy są zbyt głodni. Najprościej jest wtedy ugotować coś na szybko.

I tak powstał kurczak z orzeszkami zimnymi.

Nie wiąże się z nim żadna fenomenalna historia. Powstał po prostu, z potrzeby zjedzenia czegoś smacznego. W kilka minut i z produktów, które znalazłam w lodówce.

Takie dania lubię najbardziej, a to jest jednym z najlepszych, jakie opuściło moją kuchnię kiedykolwiek.

przepis na kurczaka z orzeszkami ziemnymi i chow mein

Kurczak z orzeszkami ziemnymi

Proste danie z kurczaka w azjatyckim stylu
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 25 minutes
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Kuchnia Azjatycka
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 75 g niesolonych orzechów ziemnych
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub innego roślinnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 l wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie krok po kroku

  • Mięso pokrój w kostkę równej wielkości. Wymieszaj z sosem sojowym, masłem orzechowym, sokiem z cytryny i przyprawami. Jeśli masz na to czas, odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  • W suchym woku upraż orzeszki ziemne, a następnie przełóż je do miseczki.
  • Cebulę pokój w piórka, czosnek posiekaj.
  • W woku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij, uważając, by się nie spiekła.
  • Dodaj mięso obtoczone w marynacie i podsmaż kilka minut do zrumienienia.
  • Całość podlej bulionem lub wodą i podduś 10 minut aż całość lekko odparuje i zgęstnieje. Dopraw do smaku.
  • Na koniec dodaj uprażone orzeszki i posyp posiekaną natką.
  • Podaj z makaronem, np. chow mein lub ryżem.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

17 Odpowiedzi

  1. Chciałbym posiadać taką swobodę szybkiego wymyślania potraw na już. Wiem, że każdy tak może, ale nie każdemy wychodzi. Chociaż dzięki Twojemu blogowi można się tego nauczyć.

    1. Nic szczególnego. Olympus e-510 z kitowym obiektywem – właśnie przymierzam się do zakupu czegoś konkretniejszego.

    1. A nerkowcami nie próbowałam, ale uwielbiam orzechy, więc z pewnością przypadłoby mi do gustu. Dziękuję :)

  2. Trafiłam na tego bloga przypadkiem, kiedy kilka dni temu szukałam jakiegoś przepisu i ten kurczak od razu przykuł moją uwagę.
    Dziś go zrobiłam i jest przepyszny :) Tylko chyba następnym razem zamienię natkę na szczypiorek, ale i tak jest super :)

    1. Robiłam go już 3 razy i z pewnością zrobię jeszcze nie raz, cudowny przepis. Dzięki pokrojeniu w sporą kostkę mięso jest bardzo soczyste, a całość aksamitna i intensywna.
      Zamieniłam tylko natkę na szczypiorek, do marynaty dodaję świeżą papryczkę chilli zamiast suszonej, a makaron wrzucam do woka zanim bulion całkiem odparuje, żeby złapał smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *