Wprawdzie tłusty czwartek już minął, ale przepisy na pączki i faworki wciąż cieszą się sporym zainteresowaniem. Szczególnie te, którym nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu. Taki jest lany chrust – raz dwa i gotowe! Na dodatek przygotowanie tych faworków to świetna zabawa. Młodsze dzieci z pewnością chętnie z naszą pomocą będą wyciskały ciasto, a starsze dadzą radę sobie nawet same.
Lany chrust to przede wszystkim chrupiące kawałki ciasta, ale jego ważną zaletą są te fantazyjne kształty. Nigdy do końca nie wiadomo, co wyciągnie się z garnka. Moim dzieciom tylko to wystarczyło do zabawy w odczytywanie kształtów – faworek w dłoń i zabawa gotowa. Wyobrażam sobie wylewanie takiego ciasta zamiast wosku do wody w andrzejki. To byłoby coś! Byłaby to zdecydowanie najsmaczniejsza wróżba!
Pomijając jednak to dybanie i bajanie, zapewniam, że kto raz spróbuje zrobić lany chrust, ten na zawsze zostanie jego fanem. Im cieńszą strużką wylewa się ciasto na rozgrzany olej, tym chrust jest bardziej chrupiący. Najlepiej jednak iść na żywioł. Takie nierównomierne „koszyczki” wyglądają bardzo efektownie i wcale nie wyglądają na takie proste, jakie w rzeczywistości są.

Lany chrust
Ekspresowy sposób na faworki - przekąska nie tylko karnawałowa.
Składniki
- 3 żółtka
- 3 białka jajka
- 2/3 szklanki mleka w temp. pokojowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 l oleju do smażenia
- 1/4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Do szerokiego garnka wlej olej i rozgrzej do 160-180°C.
- Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj przesianą mąkę w dwóch partiach na przemian z częścią mleka i delikatnie wymieszaj łopatką. Tylko do połączenia się składników.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Pianę z białek dodaj do ciasto w dwóch-trzech partiach i ostrożnie i delikatnie połącz ze sobą.
- Ciasto (o konsystencji ciasta na pancakes lub gofry) przelej do rękawa cukierniczego lub woreczka. Użyj tylki z okrągłą końcówką lub odetnij rożek woreczka. Wycistaj coasto na rozgrzany olej porcjami, tworząc fantazyjne kształty. Smaż na złoty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowy chrust oprósz cukrem pudrem.
Podpowiedzi i notatki
Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na pączki i faworki
Przyznam się szczerze, że nigdy wcześniej nie słyszałam o takich faworkach i jestem mile zaskoczona :) Spróbują na pewno w ten weekend!