Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska

Wprawdzie tłusty czwartek już minął, ale przepisy na pączki i faworki wciąż cieszą się sporym zainteresowaniem. Szczególnie te, którym nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu. Taki jest lany chrust – raz dwa i gotowe! Na dodatek przygotowanie tych faworków to świetna zabawa. Młodsze dzieci z pewnością chętnie z naszą pomocą będą wyciskały ciasto, a starsze dadzą radę sobie nawet same.

Lany chrust to przede wszystkim chrupiące kawałki ciasta, ale jego ważną zaletą są te fantazyjne kształty. Nigdy do końca nie wiadomo, co wyciągnie się z garnka. Moim dzieciom tylko to wystarczyło do zabawy w odczytywanie kształtów – faworek w dłoń i zabawa gotowa. Wyobrażam sobie wylewanie takiego ciasta zamiast wosku do wody w andrzejki. To byłoby coś! Byłaby to zdecydowanie najsmaczniejsza wróżba!

Pomijając jednak to dybanie i bajanie, zapewniam, że kto raz spróbuje zrobić lany chrust, ten na zawsze zostanie jego fanem. Im cieńszą strużką wylewa się ciasto na rozgrzany olej, tym chrust jest bardziej chrupiący. Najlepiej jednak iść na żywioł. Takie nierównomierne “koszyczki” wyglądają bardzo efektownie i wcale nie wyglądają na takie proste, jakie w rzeczywistości są.

lany chrust - przepis na szybkie faworki

Lany chrust
Czas Przygotowania
10 mins
Czas Gotowania
10 mins
Czas Całkowity
20 mins
 

Ekspresowy sposób na faworki - przekąska nie tylko karnawałowa.

Rodzaj Dania: Deser
Składniki
  • 3 żółtka
  • 3 białka jajka
  • 2/3 szklanki mleka w temp. pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 1 l oleju do smażenia
  • 1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie krok po kroku
  1. Do szerokiego garnka wlej olej i rozgrzej do 160-180°C.

  2. Białka oddziel od żółtek.

  3. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj przesianą mąkę w dwóch partiach na przemian z częścią mleka i delikatnie wymieszaj łopatką. Tylko do połączenia się składników.

  4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  5. Pianę z białek dodaj do ciasto w dwóch-trzech partiach i ostrożnie i delikatnie połącz ze sobą.

  6. Ciasto (o konsystencji ciasta na pancakes lub gofry) przelej do rękawa cukierniczego lub woreczka. Użyj tylki z okrągłą końcówką lub odetnij rożek woreczka. Wycistaj coasto na rozgrzany olej porcjami, tworząc fantazyjne kształty. Smaż na złoty kolor z obu stron.

  7. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowy chrust oprósz cukrem pudrem.

Uwagi do Przepisu

Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

 

lany chrusta - przepis

Zobacz inne przepisy na pączki i faworki
2

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu