Lasagne z kapusty włoskiej

To jedno z tych dań, które nie grzeszą elegancją. Nie da się też zupełnie elegancko ich zjeść, ale kto by chciał… Lasagne z kapusty włoskiej – jedząc coś takiego, czuję się jak małe dziecko – ser ciągnie się na metry, sos jest dosłownie wszędzie – czysta radość, dziecięca radość!

I to w tym daniu, podobnie jak  w oryginalnej lasagne jest najpiękniejsze,  że przypomina nam, jak to miło jest być dzieckiem.

Lasagne z kapusty robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi mi inaczej – robiłam ją już z klasycznym ragout a’la bolognese, robiłam w niewielkich kokilkach, a tym razem postawiłam na twórczy bałagan i przyznam, że ta wersja najbardziej mi się podoba. Składników jest sporo, ale w taki deszczowy, jesienny dzień to ratunek dla duszy, a wbrew pozorom danie nie jest mocno zapychające, choć syci na długo.

lasagne z kapusty wloskiej

Lasagne z kapusty włoskiej

Czas przygotowania: 20 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 40 minutes
Okazja: Danie główne
Porcji: 4

Składniki

  • 1 kapusta włoska średniej wielkości
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100 g cebuli 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka 400g fasoli cannellini,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 100 g pieczarek
  • 250 g tartej mozzarelli
  • 250 ml mleka
  • 25 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 120 g świeżej mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 30 ml oliwy EV
  • sól pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Kapustę podziel na liście, odetnij zgrubiałe części i gotuj przez około 10 minut na parze lub we wrzątku. Odcedź i osusz.
  • W niewielkim garnku roztop masło. Następnie dodaj mąkę pszenną i energicznie wymieszaj. Po chwili dolej zimne mleko i mieszając doprowadź do wrzenia. Dopraw gałką, białym pieprzem i solą do smaku. Gotowy beszamel odstaw pod przykryciem.
  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj mięso mielone i usmaż na złoty kolor. Dopraw słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Na koniec dodaj osączoną z zalewy fasolę cannellini i zdejmij z ognia.
  • Pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż.
  • Passatę pomidorową podgrzej. Dopraw solą i pieprzem.
  • W naczyniu żaroodpornym układaj warstwowo – liść kapusty, mięso, beszamel, porcję tartej mozzarelli i parmezanu, liść kapusty. Lekko dociśnij i powtarzaj czynności. Zakończ liściem kapusty, na który nałóż ostatnią porcję beszamelu, tartą mozzarellę i pieczarki.
  • Całość zalej passatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiecz przez około 20 minut.
  • Na pięć minut przed końcem rozrzuć po wierzchu kawałki świeżej mozzarelli.
  • Podawaj, gdy ser się roztopi.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

Smacznego!

lasagne z kapusty wloskiej

2

1 Odpowiedź

  1. Lasange, że aż palce lizać. W prawdzie nie wyszła taka smaczna jak Towja blogowiczko ale myślę, że z czasem postepy w przyrządzaniu będą i u mnie. Gratuluje pomysłów i profesjonalizmu w kuchni. Ten blog jest przepełniony smakowitościami, które zagoszczą i u mnie na stole.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu