Łatwe ciasto cynamonowe

Gdy w domu pachnie domowym ciastem, wydaje się, że znajomi od razu biją drzwiami i oknami. A to pożyczyć książkę, a to podrzucić wymiary do projektu, albo po prostu – bo jest niedziela. Uwielbiam ten ich radar. Dzięki temu mam poczucie, że to co robię, jest dobre, a jeśli coś jest dobre to należy to pielęgnować. Co powiecie na ciasto cynamonowe?

A jak można pielęgnować pieczenie ciasta? Jest na to jeden właściwy sposób. Tak więc jutro znów włączam piekarnik i zachęcam Was wszystkich do wspólnego pieczenia. Na pierwszy ogień rzucam jedno z najprostszych i najszybszych ciast pod słońcem – pachnące cynamonem, bo w powietrzu coraz bardziej czuć jesień i gdy poranny chłód wdziera się pod ciepły koc, dobrze mieć coś rozgrzewającego. Nic tak nie otula, jak kawałek domowego ciasta cynamonowego.

Jest idealne samo w sobie – lekkie, miękkie i pachnące. Równie świetnie smakuje z porcją śmietankowych lodów, jak sosem owocowym lub dodatkiem owoców przed pieczeniem.

latwe ciasto cynamonowe

Łatwe ciasto cynamonowe

Czas Przygotowania15 mins
Czas Gotowania30 mins
Czas Całkowity45 mins
Okazja: Deser
Rodzaj Dania: Ciasta, łatwe
Porcji: 20 cm x 30cm

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 80 g masła
  • 325 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki trzcinowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 45 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Roztop obie porcje masła.
  • Składniki polewy cynamonowej ( 1/2 szklanki trzcinowego cukru, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kakao, 1 łyżka mąki oraz 45g roztopionego masła) wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
  • Mąkę przesiej.
  • Wszystkie składniki ciasta zmiksuj krótko mikserem lub wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
  • Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i wyrównaj łopatką.
  • Na ciasto wyłóż porcjami polewę cynamonową, a następnie wykałaczką przemieszaj lekko całość do uzyskania efektu marmurkowego.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut lub do "suchego patyczka".
  • Ostudź na kratce.

 

Smacznego!

latwe ciasto cynamonowe

latwe ciasto cynamonowe

1

8 Odpowiedzi

    1. Mimo szczerych chęci nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiem, co mogło wpłynąć na taki efekt. Najczęstsza przyczyna to niedopieczenie – czas podany w przepisie zawsze jest orientacyjny i w niemal każdym piekarniku będzie się różnił.

      1. U mnie podobnie, lekki zakalec. Czy moze ciasto nie może być nalanae do wysokiej blachy? a jaka konsystencję ma miec ta polewa na górę? Mi wyszła gęsta.

  1. Wstawiłam do pieca i wiem że będzie zakalec. To nie jest polewa to jest sypki cukiet pomiszany z cynamonem i resztą składników. Ja już chyba nie wierzę w te przepisy. Nie są dobrze opisane. Wzorujcie się na Australii gdzie przepis jest dokładnie opisany czyli jaką konsystencjęmamieć ciasto itp. A u nas piszą ba szybko i nie zwracają uwagi na to cZy komuś to wyjdzie czy nie.

    1. Nie widzę powodu, by gęsta, cynamonowa “polewa” miała przeświadczyć o powstaniu zakalca. Ciasto nie sprawia najmniejszych problemów, jeżeli tylko zostanie wykonane wg podanych proporcji i właściwie upieczone – czas pieczenia podany w przepisach jest orientacyjny, należy dostosować go do własnego piekarnika.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu