Gdy w domu pachnie domowym ciastem, wydaje się, że znajomi od razu biją drzwiami i oknami. A to pożyczyć książkę, a to podrzucić wymiary do projektu, albo po prostu – bo jest niedziela. Uwielbiam ten ich radar. Dzięki temu mam poczucie, że to co robię, jest dobre, a jeśli coś jest dobre to należy to pielęgnować. Co powiecie na ciasto cynamonowe?
A jak można pielęgnować pieczenie ciasta? Jest na to jeden właściwy sposób. Tak więc jutro znów włączam piekarnik i zachęcam Was wszystkich do wspólnego pieczenia. Na pierwszy ogień rzucam jedno z najprostszych i najszybszych ciast pod słońcem – pachnące cynamonem, bo w powietrzu coraz bardziej czuć jesień i gdy poranny chłód wdziera się pod ciepły koc, dobrze mieć coś rozgrzewającego. Nic tak nie otula, jak kawałek domowego ciasta cynamonowego.
Jest idealne samo w sobie – lekkie, miękkie i pachnące. Równie świetnie smakuje z porcją śmietankowych lodów, jak sosem owocowym lub dodatkiem owoców przed pieczeniem.

Łatwe ciasto cynamonowe
Składniki
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 80 g masła
- 325 ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki trzcinowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka mąki tortowej
- 45 g masła
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Roztop obie porcje masła.
- Składniki polewy cynamonowej ( 1/2 szklanki trzcinowego cukru, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kakao, 1 łyżka mąki oraz 45g roztopionego masła) wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
- Mąkę przesiej.
- Wszystkie składniki ciasta zmiksuj krótko mikserem lub wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i wyrównaj łopatką.
- Na ciasto wyłóż porcjami polewę cynamonową, a następnie wykałaczką przemieszaj lekko całość do uzyskania efektu marmurkowego.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut lub do "suchego patyczka".
- Ostudź na kratce.
Smacznego!
łatwe, a jakie dobre
Świetny pomysł. Ciasto wygląda rewelacyjnie!
u mnie zakalec…niestety, nie wiem co poszło nie tak :(
Mimo szczerych chęci nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiem, co mogło wpłynąć na taki efekt. Najczęstsza przyczyna to niedopieczenie – czas podany w przepisie zawsze jest orientacyjny i w niemal każdym piekarniku będzie się różnił.
U mnie podobnie, lekki zakalec. Czy moze ciasto nie może być nalanae do wysokiej blachy? a jaka konsystencję ma miec ta polewa na górę? Mi wyszła gęsta.
Nie próbowałam piec w głębokiej formie więc nie wiem jak wychodzi. Polewa jest dość gęsta.
Wstawiłam do pieca i wiem że będzie zakalec. To nie jest polewa to jest sypki cukiet pomiszany z cynamonem i resztą składników. Ja już chyba nie wierzę w te przepisy. Nie są dobrze opisane. Wzorujcie się na Australii gdzie przepis jest dokładnie opisany czyli jaką konsystencjęmamieć ciasto itp. A u nas piszą ba szybko i nie zwracają uwagi na to cZy komuś to wyjdzie czy nie.
Nie widzę powodu, by gęsta, cynamonowa „polewa” miała przeświadczyć o powstaniu zakalca. Ciasto nie sprawia najmniejszych problemów, jeżeli tylko zostanie wykonane wg podanych proporcji i właściwie upieczone – czas pieczenia podany w przepisach jest orientacyjny, należy dostosować go do własnego piekarnika.
Szklanka to 250 czy 200ml?
250ml
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
Zakalec…ciasto nie rosło więc piekłam 50 min, nic to nie dało, zakalec i koniec. Nie pamietam kiedy miałam zakalec, przepis do kosza.