Łatwy chleb na zakwasie.

Dziś na wielu blogach pojawiły się piękne i rumiane bochenki chlebów. I ja z okazji Światowego Dnia Chleba uległam temu trendowi i postanowiłam pokazać mój ulubiony przepis na chleb na zakwasie. Mistrzem piekarnictwa nie jestem, ale chleb jest pyszny, jak to domowy, pięknie pachnie i co najważniejsze jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wielkiego doświadczenia. Po prostu udaje się zawsze, a dzięki zakwasowi ma w sobie to coś, co sprawia, że chętnie go piekę. Polecam i Wam spróbować.

Składniki:

  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500g mąki pszennej
  • 8g świeżych drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Zalać 2-3 łyżkami wody i rozpuścić.
  • Dodać pozostałe składniki i wyrobić gęste ciasto.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej otrębami lub mąką keksówki.
  • Powierzchnię chleba posmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
  • Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200-210°C przez ok. 45 minut.
  • Od razu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

 

Przepis na mój ulubiony chleb zaczerpnęłam z Pracowni wypieków.

 

Smacznego !

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Join the Conversation

  1. Oj zakwas to już wyższa szkoła jazdy, chyba nie dla mnie .
    Chlebek wygląda pysznie :)

    1. Pastelle Author says:

      A ja myślę, że w życiu wszystkiego trzeba spróbować. Dzięki takiemu podejściu wiem, że nie taki zakwas straszny… Szczególnie z takim prostym przepisem.

    1. Pastelle Author says:

      I to jak pyszny ;)

  2. Mam właśnie zakwas żytni w lodówce i jeden chleb mi nie wyszedł,ale to z innego przepisu.A Twój wygląda całkiem inaczej:)Może odważę się spróbować.A mąkę pszenna dajesz zwykłą?

    1. Pastelle Author says:

      I ja piekłam z niejednego przepisu i wygląda na to, że ten jest najpewniejszy. Co do mąki to na zdjęciu jest chlebek upieczony na mące pszennej typ 650, ale można poeksperymentować, pomieszać uzyskując za każdym razem nieco inny efekt.

  3. Może to głupie,ale czy ten zakwas jest w chlebie wyczuwalny?Dopiero zaczynam z chlebami na zakwasie,do tej pory najczęściej piekłam orkiszowy:)Czyli mogę dodać też żytniej mąki do tej pszennej?A co masz na myśli pisząc „aktywny zakwas?”Po wyjęciu z lodówki co mam z nim najopeirw zrobić,zeby upiec chleb?

    1. Pastelle Author says:

      Smak chleba na zakwasie jest po prostu inny niż na zwykłych drożdżach. Tak jak napisałam wcześniej, można dowolnie eksperymentować z rodzajami mąki otrzymując różny efekt. Chleb z mąką żytnią będzie znacznie ciemniejszy i inny w smaku. co do zakwasu to po wyjęciu go z lodówki należy odczekać aż się nieco ogrzeje, po czym „dokarmić go” – dodać tej samej mąki z jakiej został przygotowany i tyle samo letniej wody. Po 12 godzinach w temperaturze pokojowej jest gotowy do pieczenia.

      1. Dziękuję Ci bardzo.Chyba się skuszę i któregoś dnia spróbuję go upiec:)

        1. Pastelle Author says:

          Naprawdę warto :)

  4. Perfect loaf!

    Thank you for baking for Word Bread Day . Hope you will join us next year again!

    1. Pastelle Author says:

      Tkank You. It was a great pleasure to bake with You :)

  5. Wlasnie upieklam ten chleb. Smaczny,aromatyczny,chrupica skorka a w srodku delikatny i tak pieknie pachnie… Prawda jest,ze chleb na zakwasie smakuje zupelnie inaczej.Dziekuje Gosiu.Twoje przepisy nie sa skomplikowane i przez to wlasnie sa cudowne.Ty ulatwiasz i dzieki temu pobyt w kuchni daje tyle radosci.Pozdrawiam -))

  6. Dziękuję za przepis. Dzisiaj wypróbowałam i chleb udał się znakomicie. Zmieniłam tylko sam proces pieczenia. Piekłam w nagrzanym naczyniu żaroodpornym. 30 min w zamkniętym, a następne 15 minut bez przykrycia.

    Załącznik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close