Leczo z cukinii – warzywne

Leczo z cukinii to pierwsze leczo, jakie poznałam. Dawno temu, gdy poznawaliśmy to piękne warzywo, uwielbialiśmy gotować z niej danie zwyczajowo nazywane leczem.

Leczo z cukinii lata później popadło w niełaskę, bo w końcu prawdziwe leczo nie ma w składzie cukinii i nieco inaczej je się przyrządza. Ale ostatecznie nie każda potrawa musi być w 100% klasyczna. Możemy pozwolić sobie na odrobinę ignorancji w tej kwestii. W końcu to danie to niemal nasza polska tradycja, prawda? Co więcej, nadają się do niego te nieco większe, lekko przerośnięte cukinie. Przyznam szczerze, że do leczo nawet takie wolę. Warto jednak pamiętać o ich obraniu ze skórki, która bywa w takich dużych okazach dość twarda. Obrana cukinia w leczo wygląda też dużo ładniej na talerzu.

Mój przepis na leczo jest szalenie prosty i przede wszystkim jest daniem wegetariańskim. No, może poza tą szczyptą parmezanu, którą uwielbiam posypywać gotowe danie. Zdecydowanie nie zaszkodzi też oprószyć nim potrawy tuż przed końcem gotowania. Parmezan bowiem świetnie podkręca smak i nadaje się niemal do wszystkiego.

Dzięki temu, że do warzy nie dodaję mięsa , ani wędlin, takie leczo może stanowić smaczny i zdrowy dodatek do dań głównych, bazujących na smażonych i pieczonych mięsach. Ja jednak najbardziej lubię je podać samodzielnie. Z kawałkiem pieczywa lub ryżem ugotowanym na sypko.

proste leczo z cukinii

leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Proste warzywne danie na bazie cukinii. Świetne jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Kolacja, Lunch, Obiad
Rodzaj dania: Wegetariańskie
Słowa kluczowe: cukinia
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 350 g cukinii (po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
  • 250 g czerwonej papryki
  • 120 g cebuli
  • 500 ml passaty pomidorowej lub przecieru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 30 ml oliwy
  • 50 g parmezanu opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku

  • Cukinię obierz i usuń gniazda nasienne. Szczególnie z większej cukinii. Pokrój w kostkę.
  • Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na cząstki
  • Cebulę pokrój w niezbyt drobną kostkę lub piórka.
  • Na oliwie zeszklij paprykę z cebulą. Gdy lekko zmiękną, dodaj cukinię i przeciśnięty czosnek. Przesmaż kilka minut często mieszając.
  • Dodaj przyprawy i jeszcze raz przesmaż.
  • Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, całość zalej passatą lub przecierem pomidorowym. Duś pod przykryciem około 20 minut lub do miękkości warzyw.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na koniec gotowania możesz dodać 2-3 łyżki startego parmezanu i/lub posypać danie na talerzu.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

warzywne leczo z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *