Lekka potrawka z warzyw zielonych

To danie chciałam przygotować już niespełna dwa lata temu. Nie wyszło i od tego czasu powracało niczym bumerang. Tak bardzo teraz żałuję, że straciłam tyle czasu, bo potrawka jest niesamowita. Lekka, pyszna, pobudzająca zmysły smakiem i energetycznym, zielonym kolorem. To idealne danie nie tylko na śniadanie, ale także lekki lunch, czy obiad.

Taka zielona potrawka z warzyw to danie, które przygotowuje się nie tylko łatwo, ale też szybko, a w sezonie na szparagi, można ich dołożyć, co z pewnością podniesie atrakcyjność dania. Żywa wiosna na talerzu!

Przygotowana w ten sposób sałata rzymska to chyba od teraz jeden z wielu moich ulubionych sposobów na jej podanie. Gorąco polecam. Wystarczy kawałek świeżego pieczywa i pełny, pyszny, wegetariański posiłek gotowy.

5 z 1 głosu

Lekka potrawka z warzyw zielonych

Duszona sałata z groszkiem i mnóstwem ziół - pyszne, zdrowe i pomysłowe danie na różne okazje.
Porcji 3 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty

Składniki

  • 3 mini sałaty rzymskie
  • 250 g zielonego groszku
  • 250 g bobu
  • 3 cebule dymki
  • Pęczek koperku
  • Pęczek mięty
  • 30 ml oliwy
  • 15 ml oliwy ekstra vergine
  • 0,75 ml bulionu warzywnego
  • Sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • W szerokim rondlu, na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną dymkę.
  • Następnie dodaj przekrojone na pół sałaty i chwilę podsmaż, starając się nie rumienić warzyw.
  • Całość podlej bulionem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sałata zmięknie.
  • Dodaj groszek i obrany bób.
  • Po chwili dodaj większość posiekanych ziół. Resztę pozostaw do dekoracji.
  • Przed podaniem skrop potrawę łyżką oliwy dobrej jakości i posyp pozostałym koperkiem i miętą.
Okazja: Wegetariańskie
Rodzaj dania: Jednogarnkowe

Smacznego!

Zobacz inne przepisy na dania wegetariańskie:

Join the Conversation

  1. Kocham sałatkę rzymską, ale nigdy nie robiłam jej w ten sposób. Bardzo fajny pomysł :)

    1. Małgosia Author says:

      Spróbuj koniecznie, jestem pewna, że przypadnie Ci do gustu. Ja uwielbiam sałatę rzymską na ciepło – grillowaną, lub właśnie duszoną, jest pyszna.

  2. Uwielbiam warzywa, a szczególnie te w kolorze zielonym :) Potrawka wygląda apetycznie :)

  3. Jak dla mnie potrawka rewelacja. Muszę koniecznie wypróbować przepis. Pozdrawiam! :)

  4. Trochę nie rozumie przepisu. Czy bub i groszek maja być wcześniej podgotowane ? Czy wystarczy tylko duszenie z sałatą w bulionie ? Proszę o wskazówki

    1. Małgosia Author says:

      Jeśli bób jest młody, wystarczy mu gotowanie tylko z sałatą. Jeśli jest starszy. Można przez chwilę zblanszować przed dodaniem do potrawki. Groszek nie wymaga blanszowania wstępnego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close