Lekkie ciasto czekoladowe z kremem jogurtowym i owocami

 

Ciasta z kremem wcale nie muszą być ciężkie i kaloryczne. Moja dzisiejsza propozycja jest tego dowodem. Torcik zadowoli smakiem każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza, a Ci, którzy starają się ograniczać zbędne kalorie będą mogli z niemal czystym sumieniem pozwolić sobie na nieco większy kawałek niż zwykle.

Ciasto czekoladowe o bogatym smaku i gęsty, kwaskowy krem jogurtowy i słodkie owoce borówek stworzyły harmonijną całość, której trudno było mi się oprzeć. Na szczęście nie musiałam tego robić… To jeden z nielicznych przepisów, które mimo głowy pełnej nowych pomysłów, często i chętnie powtarzam. Teraz, gdy coraz łatwiej o świeże owoce, będę to robić jeszcze chętniej.

Wy również musicie koniecznie spróbować. Wszystko jest bajecznie proste, szybkie i niedrogie. Ciasto nie musi się godzinami chłodzić w lodówce, nie musi leżakować. Równie wybornie smakuje chwilę po przygotowaniu, jak i na drugi dzień (Raz udało mi się przemycić jeden kawałek do porannej kawy. Rano okazało się, że i tak muszę się nim podzielić). Wystarczy upiec, udekorować ulubionymi owocami i jeść. Ograniczeniem jest tylko ilość – o ostatni kawałek zawsze toczą się boje, ilekroć stanie na stole.

Polecam!

Lekki torcik z kremem jogurtowym i owocami
Czas Przygotowania
20 mins
Czas Gotowania
25 mins
Czas Całkowity
45 mins
 
Rodzaj Dania: Wypieki
Ilość Porcji: 10 os.
Składniki
  • 150 g margaryny* lub masła
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 pełne łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki mleka
  • 100 ml kremówki
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g borówek lub innych miękkich owoców w dowolnej ilości na wierzchnią warstwę
  • cukier puder do oprószenia opcjonalnie
Przygotowanie krok po kroku
  1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodać kolejno jajka.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać. Dodać do ciasta i wymieszać łopatką lub mikserem do połączenia składników.
  3. Na koniec dodać esencję waniliową oraz mleko. Wymieszać.
  4. Dno tortownicy (śr. ok 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić. Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20-25 minut lub do chwili, gdy powierzchnia ciasta będzie sprężysta.
  6. Ciasto ostudzić na kratce.
  7. Gdy całkowicie ostygnie, możemy przejść do kolejnej warstwy - do kremu. Kremówkę należy ubić na sztywno. Tym, którzy nie mogą wyobrazić sobie kremu bez cukru, radzę dodać łyżkę cukru waniliowego. Ja nie dodałam.
  8. Do ubitej śmietany dodać jogurt i delikatnie połączyć łopatką.
  9. Krem wyłożyć na ciasto, pozostawiając niezbyt równą powierzchnię. Na wierzch wyłożyć owoce (sprawdzą się słodkie borówki, truskawki, maliny, jagody lub ich kombinacje).
Uwagi do Przepisu

* Świadomie użyłam margaryny - torcik miał być lekki. Z wykorzystaniem masła jest równie smaczny.

Zobacz inne przepisy z czekoladą:

0

6 Odpowiedzi

  1. Pamiętam, że będąc w ciąży potrafiłam leźć na drugi koniec miasta, by kupić sobie opakowanie borówek. Jadłam je na potęgę, popijałam sokiem z marchwi i przegryzałam pomarańczami. Pewnie dlatego teraz Nadka je tak uwielbia. Widzę, że sezon powoli się rozpoczyna, zatem trzeba się wybrać na targ i zaopatrzyć w borówki, a przy okazji upichcić coś słodkiego :)

    1. Niech zajada. Poza tym, że są słodkie i smaczne są też bardzo zdrowe. Moje panienki też je uwielbiają.

  2. Ciasto jest świetne, wilgotne, doskonałe! Z racji użycia blachy 19cm powstał u mnie przekładany torcik.

    1. Kremówka musi być schłodzona, żeby dobrze się ubiła. Jogurt też może być zimny.
      Taka moja rada – teraz jest bardzo gorąco, jeśli ciasto ma stać na stole, proponuję ustabilizować odrobinę krem łyżeczką żelatyny, żeby lepiej się trzymał – 1 łyżeczkę należy namoczyć przez kilka minut w odrobinie wody. Następnie lekko podgrzać i rozpuścić (nie zagotować!). Przestudzić i dodać do kremu.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu