Lekkie ciasto czekoladowe z kremem jogurtowym i owocami

 

Ciasta z kremem wcale nie muszą być ciężkie i kaloryczne. Moja dzisiejsza propozycja jest tego dowodem. Torcik zadowoli smakiem każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza, a Ci, którzy starają się ograniczać zbędne kalorie będą mogli z niemal czystym sumieniem pozwolić sobie na nieco większy kawałek niż zwykle.

Ciasto czekoladowe o bogatym smaku i gęsty, kwaskowy krem jogurtowy i słodkie owoce borówek stworzyły harmonijną całość, której trudno było mi się oprzeć. Na szczęście nie musiałam tego robić… To jeden z nielicznych przepisów, które mimo głowy pełnej nowych pomysłów, często i chętnie powtarzam. Teraz, gdy coraz łatwiej o świeże owoce, będę to robić jeszcze chętniej.

Wy również musicie koniecznie spróbować. Wszystko jest bajecznie proste, szybkie i niedrogie. Ciasto nie musi się godzinami chłodzić w lodówce, nie musi leżakować. Równie wybornie smakuje chwilę po przygotowaniu, jak i na drugi dzień (Raz udało mi się przemycić jeden kawałek do porannej kawy. Rano okazało się, że i tak muszę się nim podzielić). Wystarczy upiec, udekorować ulubionymi owocami i jeść. Ograniczeniem jest tylko ilość – o ostatni kawałek zawsze toczą się boje, ilekroć stanie na stole.

Polecam!

torcik jogurtowy z jagodami

Lekki torcik z kremem jogurtowym i owocami

Czas przygotowania: 20 minutes
Czas gotowania: 25 minutes
Czas całkowity: 45 minutes
Okazja: Wypieki
Porcji: 10 os.

Składniki

  • 150 g margaryny* lub masła
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 pełne łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki mleka
  • 100 ml kremówki
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g borówek lub innych miękkich owoców w dowolnej ilości na wierzchnią warstwę
  • cukier puder do oprószenia opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku

  • Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodać kolejno jajka.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać. Dodać do ciasta i wymieszać łopatką lub mikserem do połączenia składników.
  • Na koniec dodać esencję waniliową oraz mleko. Wymieszać.
  • Dno tortownicy (śr. ok 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić. Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20-25 minut lub do chwili, gdy powierzchnia ciasta będzie sprężysta.
  • Ciasto ostudzić na kratce.
  • Gdy całkowicie ostygnie, możemy przejść do kolejnej warstwy - do kremu. Kremówkę należy ubić na sztywno. Tym, którzy nie mogą wyobrazić sobie kremu bez cukru, radzę dodać łyżkę cukru waniliowego. Ja nie dodałam.
  • Do ubitej śmietany dodać jogurt i delikatnie połączyć łopatką.
  • Krem wyłożyć na ciasto, pozostawiając niezbyt równą powierzchnię. Na wierzch wyłożyć owoce (sprawdzą się słodkie borówki, truskawki, maliny, jagody lub ich kombinacje).

Uwagi do przepisu

* Świadomie użyłam margaryny - torcik miał być lekki. Z wykorzystaniem masła jest równie smaczny.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!
Zobacz inne przepisy z czekoladą:

0

6 Odpowiedzi

  1. Pamiętam, że będąc w ciąży potrafiłam leźć na drugi koniec miasta, by kupić sobie opakowanie borówek. Jadłam je na potęgę, popijałam sokiem z marchwi i przegryzałam pomarańczami. Pewnie dlatego teraz Nadka je tak uwielbia. Widzę, że sezon powoli się rozpoczyna, zatem trzeba się wybrać na targ i zaopatrzyć w borówki, a przy okazji upichcić coś słodkiego :)

    1. Niech zajada. Poza tym, że są słodkie i smaczne są też bardzo zdrowe. Moje panienki też je uwielbiają.

  2. Ciasto jest świetne, wilgotne, doskonałe! Z racji użycia blachy 19cm powstał u mnie przekładany torcik.

    1. Kremówka musi być schłodzona, żeby dobrze się ubiła. Jogurt też może być zimny.
      Taka moja rada – teraz jest bardzo gorąco, jeśli ciasto ma stać na stole, proponuję ustabilizować odrobinę krem łyżeczką żelatyny, żeby lepiej się trzymał – 1 łyżeczkę należy namoczyć przez kilka minut w odrobinie wody. Następnie lekko podgrzać i rozpuścić (nie zagotować!). Przestudzić i dodać do kremu.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu