Letnia szarlotka z miętą na kruchym cieście

Szarlotka to smak mojego dzieciństwa. Zawsze na delikatnym, kruchym cieście, pachnąca cynamonem i wanilią, obowiązkowo jeszcze ciepła. Taką ją pamiętam i taką lubię. Kojarzy mi się jednak z jesienią i zimnymi porami roku.

Postanowiłam więc upiec jej letnią wersję, z miętą i jak się okazało był to strzał w samo sedno. Szarlotka wyszła obłędna, wspaniale krucha, wręcz rozpływała się w ustach. Mięta nadała jej wyjątkowego smaku, lekkości i świeżości, której tak często szukamy letnią porą.

Przepis na samo ciasto jest przepisem uniwersalnym, idealnie nadaje się do tart, serników, wypieków z różnymi owocami i do wszystkiego, co tylko przyjdzie nam do głowy, ale szarlotkę z miętą polecam!

No ratings yet

Szalotka na kruchym cieście z miętą

Letnia wersja lubianego ciasta
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr 15 mins

Składniki

  • 3 szklanki mąki ok 450g
  • 1 szklanka cukru pudru 150g
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 sok z cytryny

Sposób przygotowania

  • Mąkę mieszam z cukrem pudrem i solą w misce robota. Dodaję pokrojone w kostkę zimne masło i mieszam do częściowego połączenia się składników.
  • Następnie dodaję żółtka i szybko wyrabiam. Tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodaję 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i ponawiam wyrabianie.
  • Gotowe ciasto schładzam w lodówce przez 1 godzinę.
  • Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję posiekaną miętę i mieszam. Raczek nie dosładzam, ponieważ w cieście jest sporo cukru. Skrapiam sokiem z cytryny, by owoce nie ściemniały.
  • Schłodzone dzielę na dwie części i rozwałkowuję na wymiar blachy do pieczenia (25x30cm)
  • Blaszkę natłuszczam lub wykładam papierem do pieczenia.
  • Wykładam pierwszy placek ciasta, nakłuwam widelcem, smaruję rozmąconym białkiem i oprószam mąką (zapobiega to nasiąkaniu sokiem owocowym ciasta, a w efekcie powstania zakalca). Na niego starte jabłka z miętą. Przykrywam drugim plackiem ciasta i również nakłuwam widelcem.
  • Piekę 45 minut w temperaturze 190°C, na jasnozłoty kolor.
  • Po ostudzeniu oprószam cukrem pudrem.
Okazja: Wypieki

Join the Conversation

  1. Z miętą jeszcze nie próbowałam :) Fajny pomysł

  2. Podoba mi sie pomysl z mieta, taki dodatek na pewno nadaje szarlotce orzezwiajacego smaku.

    1. Małgosia Author says:

      Skoro w soku jabłkowo miętowym się sprawdza, w cieście też musiało być pysznie :)

  3. Bardzo mi się podoba dodatek mięty :)
    Piękna szarlotka. :)

  4. smacznie wygląda :)

  5. Co za pyszności… Właśnie sobie uświadomiłam, jak dawno szarlotki nie jadłam :D

  6. Bardzo smakowicie wygląda, ale mnie się już przejadła – teraz zamiast jabłek używam rabarbaru zmieszanego z truskawkami :)

  7. uwielbiam jabłecznik czy tam szarlotkę, moje ulubione danko

  8. Prezentuje się znakomicie! U mnie w domu szarlotka to całoroczne, uniwersalne ciasto – nie ważne, jaka pora roku. Trzeba jednak przyznać, że akurat jesienią są najlepsze jabłka. A pomysł z dodatkiem mięty jest genialny – rzeczywiście dodaje mocno letniego charakteru.

  9. Do jesieni i dobrych jabłek jeszcze daleko, a po obejrzeniu tego zdjęcia ochota ogromna! :)

  10. Idealne i w miarę szybkie ciasto, mus jabłkowy mam własny , smaczne:)- zapraszam

  11. Wypróbowałam ten przepis. Trochę bałam się tej mięty, ale szarlotka wyszła pyszna. Przepis godny polecenia!

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się bardzo i serdecznie dziękuję za komentarz :)

  12. Wygląda przepysznie więc koniecznie muszę ją zrobić ;)

  13. Kolejny wypróbowany przeze mnie przepis z mojego ulubionego bloga. I kolejny udany, ciasto jak zwykle robi furorę swoją prostotą, smakiem i oryginalnością :) Dziękuję!

  14. Przepis zdaje się być prosty. Ciasto wygląda bardzo apetycznie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close