Letnia szarlotka z miętą na kruchym cieście

Szarlotka to smak mojego dzieciństwa. Zawsze na delikatnym, kruchym cieście, pachnąca cynamonem i wanilią, obowiązkowo jeszcze ciepła. Taką ją pamiętam i taką lubię. Kojarzy mi się jednak z jesienią i zimnymi porami roku.

Postanowiłam więc upiec jej letnią wersję, z miętą i jak się okazało był to strzał w samo sedno. Szarlotka wyszła obłędna, wspaniale krucha, wręcz rozpływała się w ustach. Mięta nadała jej wyjątkowego smaku, lekkości i świeżości, której tak często szukamy letnią porą.

Przepis na samo ciasto jest przepisem uniwersalnym, idealnie nadaje się do tart, serników, wypieków z różnymi owocami i do wszystkiego, co tylko przyjdzie nam do głowy, ale szarlotkę z miętą polecam!

szarlotka z miętą na kruchym cieście

Szalotka na kruchym cieście z miętą

Letnia wersja lubianego ciasta
Czas przygotowania: 30 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour 15 minutes
Okazja: Wypieki

Składniki

  • 3 szklanki mąki ok 450g
  • 1 szklanka cukru pudru 150g
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1/2 sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku

  • Mąkę mieszam z cukrem pudrem i solą w misce robota. Dodaję pokrojone w kostkę zimne masło i mieszam do częściowego połączenia się składników.
  • Następnie dodaję żółtka i szybko wyrabiam. Tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodaję 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i ponawiam wyrabianie.
  • Gotowe ciasto schładzam w lodówce przez 1 godzinę.
  • Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję posiekaną miętę i mieszam. Raczek nie dosładzam, ponieważ w cieście jest sporo cukru. Skrapiam sokiem z cytryny, by owoce nie ściemniały.
  • Schłodzone dzielę na dwie części i rozwałkowuję na wymiar blachy do pieczenia (25x30cm)
  • Blaszkę natłuszczam lub wykładam papierem do pieczenia.
  • Wykładam pierwszy placek ciasta, nakłuwam widelcem, smaruję rozmąconym białkiem i oprószam mąką (zapobiega to nasiąkaniu sokiem owocowym ciasta, a w efekcie powstania zakalca). Na niego starte jabłka z miętą. Przykrywam drugim plackiem ciasta i również nakłuwam widelcem.
  • Piekę 45 minut w temperaturze 190°C, na jasnozłoty kolor.
  • Po ostudzeniu oprószam cukrem pudrem.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!

0

16 Odpowiedzi

  1. Prezentuje się znakomicie! U mnie w domu szarlotka to całoroczne, uniwersalne ciasto – nie ważne, jaka pora roku. Trzeba jednak przyznać, że akurat jesienią są najlepsze jabłka. A pomysł z dodatkiem mięty jest genialny – rzeczywiście dodaje mocno letniego charakteru.

  2. Kolejny wypróbowany przeze mnie przepis z mojego ulubionego bloga. I kolejny udany, ciasto jak zwykle robi furorę swoją prostotą, smakiem i oryginalnością :) Dziękuję!

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu