Łosoś w marynacie musztardowo – miodowej

Łosoś to ryba, którą przyrządzam stosunkowo dość często. Po pierwsze w tego względu, że wszyscy go uwielbiamy. Ma delikatny, ale jednocześnie zdecydowany, rybny smak i z uwagi na brak drobnych ości, świetnie nadaje się na posiłek dla dziecka. Jak bowiem wiadomo ryby ze względu na ich bogactwo składników odżywczych i zawartość zdrowych tłuszczy, jeść należy. Nie tylko w okresie rozwoju i dorastania. Po drugie, dlatego też, że przygotowanie obiadu bazującego na kawałku łososiowego fileta, zajmuje zaledwie chwilę.

Przyszedł więc też czas, by i łosoś znalazł swoje miejsce wśród coraz liczniej gromadzonych przepisów na blogu. Ostatnio zauważyłam, że zbliżamy się do magicznej liczby 400 wpisów – co w chwili zakładania bloga wydawało mi się szaloną i niemożliwą do osiągnięcia ilością.

Wracając do dzisiejszego przepisu, ryba przygotowana według niego jest wyjątkowo soczysta, ma piękny kolor, a lekko skarmelizowana skórka, która tworzy się na powierzchni, ma pikantno – słodki smak. Wszystko to można w prosty sposób osiągnąć dzięki prostej marynacie na bazie musztardy i miodu.

Do tak przygotowanego łososia polecam sporą porcję warzyw w postaci surówki – tak właśnie ja jadam go najczęściej. Na duży głód, polecam z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Składniki:

(4 porcje)

  • około 700g filet z łososia ze skórą
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • szczypta płatków chili
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę umyj i w razie konieczności usuń łuski ze skóry. Podziel filet na porcje i osusz dokładnie.
  • Z podanych składników przygotuj dość marynatę o konsystencji gęstej emulsji. W razie konieczności dodaj więcej oliwy.
  • Przygotowaną marynatą zalej kawałki ryby i odstaw co najmniej na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
  • Przed smażeniem wyjmij rybę z lodówki, by nieco się ogrzała. Dzięki temu równomiernie się usmaży.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej) układaj kawałki ryby skórą do dołu nie otrząsając z nich nadmiaru marynaty.
  • Gdy zauważysz, że ryba w większości jest już ścięta (przestała być szklista), a skóra rumiana i chrupiąca, odwróć na drugą stronę i dosmaż jeszcze przez chwilę.
  • Zdejmij z patelni i podaj z ulubionymi dodatkami.
  • W taki sam sposób możesz przygotować łososia na grillu.

Smacznego!

12 Odpowiedzi

  1. Dzieki za ten wpis, natchnal, a wlasciwie zainspirował mnie, być może w przyszlosci sam zaczne prowadzic bloga, choc szczerze przyznam, ze takiego talentu do pisania jak Ty to nie mam ;) No nic, jak to mowia niektorzy, pozyjemy, zobaczymy, w tej chwili pragne Ci jednak podziekowac za to, ze Ty piszesz, pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *