Makaron z bekonem i pieczonym kalafiorem

Wyobraź sobie – otwierasz lodówkę i zastanawiasz się co tam znajdziesz. Jeśli jest w niej cokolwiek więcej niż światło, istnieje duże prawdopodobieństwo, że uda się złożyć z tego obiad, bo makaron jest zawsze. Jest adrenalinka – to swoisty rodzaj kuchennej przygody, a szybkie gotowanie to mój sposób na przetrwanie. Bieganina od rana, papierkowa robota, codzienne obowiązki, a teraz lipcowy, wakacyjny „nieogar” i nagle z szóstej rano robi się trzynasta, a w brzuchach zaczyna gwizdać z głodu. Tak przyzwyczaiłam się do tego rozkładu, że niemal nie pamiętam kiedy ostatnio stałam przy kuchni dłużej niż 15 minut. W zasadzie zupełnie mi tego nie brakuje i polecam każdemu ten sposób przygotowywania posiłków.  Jest to nie tylko dobra okazja do poznania nowych połączeń, ale też idealnie czyści lodówkę z zalegających zapasów.

Dokładnie tak jest w tym przepisie – wystarczyło znaleźć kawałek kalafiora, skrawek wędzonego boczku, resztkę parmezanu i już podstawa dania była gotowa, a co się nie zmarnowało,  to moje. Dla dodania smaku delikatnemu kalafiorowi, postanowiłam go upiec. Dzięki temu zabiegowi stał się bardziej wyrazisty, a smakowicie przyrumieniony, dodał całości nieco więcej koloru i struktury. Taki kalafior ma też zupełnie inną konsystencję niż ugotowany w wodzie, co według mnie świetnie sprawdza się w tym daniu.

makaron z boczkiem i pieczonym kalafiorem

5 z 1 głosu

Makaron z bekonem i pieczonym kalafiorem

Porcji 4
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 35 minuty

Składniki

  • pół średniej wielkości kalafora ok. 450g
  • 150 g wędzonego niezbyt tłustego boczku (lub pancetty)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 300g makaronu np orecchiette
  • 100 ml słodkiej śmietanki dowolnej
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 180°C).
  • Kalafiora podziel na małe różyczki. Skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Luźno rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15-20 minut lub do momentu aż kalafior będzie miękki i przyrumieniony. Odstaw.
  • Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na koniec odlej 1/2 szklanki wody z gotowania do ewentualnego rozrzedzenia sosu.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor na patelni. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę podsmaż, uważając by nie przypalić czosnku.
  • Dodaj śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli sos jest zbyt gęsty lub jest go zbyt mało, dodaj wodę spod gotowania makaronu. Doprowadź ponownie do wrzenia.
  • Zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj starty parmezan. Wymieszaj dokładnie.
  • Na koniec dodaj pieczone różyczki kalafiora i gorący makaron. Wymieszaj.
  • Podawaj od razu.
Okazja: Danie główne

 

Smacznego!

makaron z boczkiem i pieczonym kalafiorem

makaron z boczkiem i pieczonym kalafiorem

Join the Conversation

  1. Jaki fajny obiad i nawet moje dzieci by go zjadły :D

    1. Małgosia Author says:

      Moim smakowało, to duży plus tego dania :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close