Makaron z brokułowym pesto i kurkami

Z roku na rok coraz mniej jest tych leniwych dni, w których jest czas na drugą kawę, wyciągnięcie nóg na balkonie i ugotowanie tego “prawdziwego” domowego obiadu, który to jednak wymaga nieco pracy i przygotowań. I tak naprawdę nie wiem, czy to dobrze, czy źle, bo z jednej strony dobrze, że praca się rozwija, a z drugiej… No cóż, każdy wybierze coś innego, bo wszyscy mamy różne priorytety. Dobrze, że w takie pracowite dni można zrobić obiad na szybko – makaron do tego nada się świetnie!

Na wszystko jest jednak jakiś sposób. Ja znam rozwiązanie problemu pysznych, zdrowych i pożywnych obiadów. Przez ostatnie lata wypracowałam sobie system trzydziestominutowego gotowania i duża część naszych posiłków właśnie tak wygląda.

Jednym z takich dań jest makaron z brokułowym pesto i kurkami. Tylko świeże składniki, krótko gotowane, a dzięki temu pełne witamin, smaku i koloru. Kurki to wprawdzie mocno sezonowy produkt, ale makaron z brokułowym pesto  nawet bez nich jest fajną i świeżą propozycją obiadową, także dla dzieci. Zamiast kurek można dodać podsmażony boczek lub w wersji wegetariańskiej – zgrillowane wędzone tofu zamarynowane w czosnku i odrobinie sosu sojowego.

makaron z brokułowym pesto i kurkami

Makaron z brokułowym pesto i kurkami

Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 25 minutes
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Wegetariańska
Porcji: 3 -4

Składniki

  • 400 g makaronu np muszelki
  • 1 brokuł ok 500g
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 25 g blanszowanych migdałów - całych lub słupki
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • 50 g parmezanu lub grana padano
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g świeżych kurek
  • 30 g masła lub masła klarowanego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • płatki chili - ok. 1/2 łyżeczki lub wg uznania

Przygotowanie krok po kroku

  • Brokuła podziel na różyczki i obgotuj krótko, około 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedź i schłódź szybko w zimnej wodzie, najlepiej z dodatkiem kostek lodu. Dzięki temu brokuł zachowa ładny zielony kolor i pozostanie jędrny.
  • Migdały upraż na suchej patelni do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć i rumienić się.
  • Ser zetrzyj na tarce.
  • Za pomocą malaksera lub blendera rozdrobnij migdały, ser, około połowę brokuła, natkę oraz oliwę na pesto. Resztę brokuła podziel na pojedyncze, małe różyczki.
  • Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu
  • Na maśle obsmaż krótko oczyszczone kurki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Zdejmij z ognia i na gorącą jeszcze patelnię dodaj świeżo ugotowany makaron, przygotowane wcześniej pesto oraz różyczki brokuła.
  • Dopraw płatkami chili i delikatnie wymieszaj całość np potrząsając lekko patelnią.
  • Podawaj od razu.

Uwagi do przepisu

1.Do pesto można wykorzystać także grubą łodygę brokuła. W tym celu należy ją obrać z twardej skóry oraz pokroić na plastry lub w kostkę. Łodyga gotuje się o 2-3 minuty dłużej niż różyczki.
2. Parmezan nie jest serem wegetariańskim! W tej wersji pomiń go lub zastąp dozwolonym odpowiednikiem.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

Smacznego!

makaron z brokułowym pesto i kurkami

0

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu