Makaron z soczewicą i dynią pieczoną w mleczku kokosowym

Trochę żal, że lato trwa już tylko w teorii, bo gdy z grzejników zaczyna płynąć lekkie ciepło, muskając koniuszki zmarzniętych palców u stóp to znak, że “winter is coming”. Zachciewa się korzennych, rozgrzewających smaków, dyni, sycących strączków, a że mamy wrzesień, to o te produkty nie trudno.

Okazuje się jednak na szczęście, że nawet po lecie można być wiernym swojemu stylowi gotowania, czyli pysznie, prosto i raz-dwa. Bez nadęcia i niepotrzebnych i pretensjonalnych konstrukcji. Tak więc powstał makaron z soczewicą i dynią pieczoną w mleczku kokosowym – sycące i rozgrzewające danie w iście jesiennych barwach, z nutką orientalnej pikanterii.

A tak swoją drogą wiedzieliście, że dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki? Nie znoszę tej czynności i pewnie dlatego tak lubię tę odmianę dyni.

makaron z soczewica i dynia pieczona w mleczku kokosowym

Makaron z soczewicą i dynią pieczoną w mleczku kokosowym

Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 40 minutes
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Wegetariańska
Porcji: 3 -4

Składniki

  • 300-350 g ugotowanej soczewicy brązowej może być w puszce
  • ok 600g dyni hokkaido
  • 250 g mleczka kokosowego
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka sosu chili sambal oelek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy EV
  • sól pieprz do smaku
  • garść świeżej kolendry
  • 250 g dowolnego makaronu - u mnie Fusilli Lunghi Bucati

Przygotowanie krok po kroku

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Dynię umyj i pokrój w kostkę. Jeśli używasz innej odmiany niż hokkaido, obierz ją ze skórki.
  • Pokrojoną dynię przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj wszystkie przyprawy, sambal, sok z cytryny, miód oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj, by dynia całkowicie pokryła się przyprawami.
  • Wstaw do piekarnika pod przykryciem lub folią aluminiową na 10 minut. W tym czasie odsącz z zalewy soczewicę.
  • Wyjmij dynię z piekarnika i zalej ją mleczkiem kokosowym. Piecz kolejne 10 minut. Następnie dodaj soczewicę i ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut.
  • W tym czasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
  • Na talerze rozłóż po porcji makaronu, na wierzch wyłóż upieczone warzywa i posyp kolendrą.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

Smacznego!

makaron z soczewica i dynia pieczona w mleczku kokosowym

makaron z soczewica i dynia pieczona w mleczku kokosowym

1

6 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu