Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami

Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami

Szybko gotowane obiady to latem najlepsze rozwiązanie zaraz obok emigracji do restauracji w porze posiłku. Udowodniłam niejednej znajomej, że da się nakarmić rodzinę zdrowo i smacznie w mniej niż pół godziny.

No jak się chce, to się da.

A jak się nie chce, to i tak jak głód przyciśnie to najszybsze rozwiązanie.

Tak więc, jeśli zależy nam na czasie najprostszym rozwiązaniem będzie makaron z pożywnym sosem. W tym momencie najczęściej nurkujemy w lodówce i sprawdzamy stopień zaopatrzenia. W dokładnie taki sam sposób powstał dzisiejszy przepis. Jak się okazało bardzo smaczny i sycący. Do jego przygotowania nie trzeba wielu składników, ani czasu. Większość zrobimy zanim zagotuje się woda na makaron.

Zapewniam, że taki obiad zadowoli każdego łakomczucha i amatora makaronów.

makaron z mięsem mielonym przepis

Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami

Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 25 minutes
Okazja: Danie główne
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 szalotki lub 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina można zastąpić bulionem
  • 250 g serka mascarpone
  • pieprz
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól morka do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • świeża bazylia
  • makaron np kokardki - Farfalle

Przygotowanie krok po kroku

  • W osolonym wrzątku ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Zachowaj szklankę wody, w której się gotował.
  • Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  • Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulkę/szalotkę i czosnek. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę.
  • Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmaż aż zmiękną.
  • Całość dopraw pieprzem i chili i podlej winem.
  • Zredukuj wino.
  • Dodaj skórkę drobno startą z cytryny.
  • Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. W razie konieczności, podlej odlaną wodą po gotowaniu makaronu, by rozrzedzić nieco sos.
  • Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
  • Do gorącego sosu dodaj gorący makaron i wymieszaj.
  • Posyp posiekaną bazylią.
  • Podawaj natychmiast.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Smacznego!

12 Odpowiedzi

  1. Wszystko ladnie pieknie ale dla mnie jako poczatkujacego i malo obeznanego w kuchni nie wszystko jest tu takie proste….
    Szczypta platkow chilli? Gdzie to znajde. I co to jest szalotka?

    1. Płatki chili znajdziesz w przyprawach – to wysuszone i rozdrobnione papryczki chili, natomiast szalotka to odmiana cebuli. Jest od niej mniejsza, łagodniejsza, delikatniejsza i nieco słodsza. Dostępna już w większości sklepów. Można zastąpić cebulą.

  2. A po co skórka cytryny? Tam sama chemia siedzi. Proponuję łyżeczkę soku cytrynowego jeśli ktoś bardzo chce. Pozdrawiam

    1. Skórka z cytryny dla smaku. Zawiera olejki eteryczne, których nie dostarczy sok z cytryny. Nie chodzi o zakwaszenie potrawy. Cytrynę należy oczywiście przed dodaniem do potrawy sparzyć i dokładnie wyszorować.

  3. Robilam ostatnio to danie i bylo bardzo dobre, napewno jeszcze nie raz bede robic, przepis zapisuje sie do naszego rodzinnego menu ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *