Mazurek kajmakowy z migdałami – wielkanocny mazurek

Mazurek kajmakowy – idealnie kruche ciasto, słodki kajmak i prażone migdały to dla nas kwintesencja Wielkanocy. Jest prosty i szybki do przygotowania i świetnie utrzymuje świeżość przez całe święta, o ile pozwolicie mu tak długo czekać na zjedzenie.

Tradycji pieczenia mazurków nie wyniosłam z rodzinnego domu. Moja mama nigdy ich nie piekła, a u babci były to rumiane drożdżowce ozdobione cudownymi baziami z tego samego ciasta. Najbardziej uwielbiałam je z nią robić. Odrywałam kulki ciasta i formowałam wiosenne ozdoby. Z każdym rokiem były coraz kształtniejsze.

Pierwszy mazurek kajmakowy upiekłam już w swoim domu, dla męża i mimo iż moje umiejętności cukiernicze pozostawiały wówczas wiele do życzenia był to najlepszy mazurek, jaki jedliśmy w tamte święta. Kajmak wprawdzie rozlewał się na boki, a kruchy spód za bardzo się kruszył, ale mimo to mąż co roku dopominał się o powtórki.

Kajmak zwyczajnie uzależnia! Od lat powstrzymuję się, by nie wyjadać go łyżeczką.

Z pewnością na jednej bym nie skończyła…

Składniki:

2 niskie blachy “na tartę” o wielkości około 15cmx35cm

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 200g schłodzonego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 400g kajmaku/masy krówkowej na każdą formę
  • 70g płatków migdałów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło posiekaj z mąką, solą i cukrem pudrem za pomocą noża.
  • Dodaj jajko i żółtka i szybko zagnieć kruche ciasto. Nie wyrabiaj zbyt długo, bo będzie twarde po upieczeniu.
  • Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez minimum 1 godzinę.
  • W prosty sposób możesz przygotować ciasto w malakserze. W tym celu umieść wszystkie składniki w misie robota i metodą pulsacyjną zagnieć ciasto do postaci mokrego piasku. Zbierz w kulę, zawiń w folię i schłódź.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko i wyłóż nim formy do tarty pamiętając o uformowaniu wyższych brzegów. Jeśli nie posiadasz formy, przygotuj spód na papierze i uformuj z resztek ciasta wałeczki lub warkoczyki na boki. Przyklej je do spodu za pomocą rozmąconego białka.
  • Ponakłuwaj gęsto widelcem, by zapobiec wyrośnięciu i ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Zapobiegnie to kurczeniu się ciasta podczas pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 170°C i piecz spody przez około 20 minut lub do chwili aż uzyskają jasno złoty kolor. Ostudź w formie.
  • Masę kajmakową podgrzej, by łatwiej ją rozprowadzić na cieście. Wypełnij nią spody.
  • Płatki migdałów upraż na złoty kolor (aż uwolnią swój aromat) na suchej patelni i posyp mazurki w dowolny sposób. Możesz użyć też innych rodzajów orzechów i bakalii.
  • Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!

8 Odpowiedzi

  1. Znam ten słodki “ból” z wyjadaniem kajmaku ;) Mazurek zaiste przepiękny i domyślam się, że go niedługo upiekę według Twojego przepisu. I za migdałami i za kajmakiem (najlepiej takim domowym, pichconym kilka godzin) wprost przepadam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *