Mazurek kajmakowy z migdałami – wielkanocny mazurek

Mazurek kajmakowy – idealnie kruche ciasto, słodki kajmak i prażone migdały to dla nas kwintesencja Wielkanocy. Jest prosty i szybki do przygotowania i świetnie utrzymuje świeżość przez całe święta, o ile pozwolicie mu tak długo czekać na zjedzenie.

Tradycji pieczenia mazurków nie wyniosłam z rodzinnego domu. Moja mama nigdy ich nie piekła, a u babci były to rumiane drożdżowce ozdobione cudownymi baziami z tego samego ciasta. Najbardziej uwielbiałam je z nią robić. Odrywałam kulki ciasta i formowałam wiosenne ozdoby. Z każdym rokiem były coraz kształtniejsze.

Pierwszy mazurek kajmakowy upiekłam już w swoim domu, dla męża i mimo iż moje umiejętności cukiernicze pozostawiały wówczas wiele do życzenia był to najlepszy mazurek, jaki jedliśmy w tamte święta. Kajmak wprawdzie rozlewał się na boki, a kruchy spód za bardzo się kruszył, ale mimo to mąż co roku dopominał się o powtórki.

Kajmak zwyczajnie uzależnia! Od lat powstrzymuję się, by nie wyjadać go łyżeczką.

Z pewnością na jednej bym nie skończyła…

Składniki:

2 niskie blachy „na tartę” o wielkości około 15cmx35cm

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 200g schłodzonego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 400g kajmaku/masy krówkowej na każdą formę
  • 70g płatków migdałów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło posiekaj z mąką, solą i cukrem pudrem za pomocą noża.
  • Dodaj jajko i żółtka i szybko zagnieć kruche ciasto. Nie wyrabiaj zbyt długo, bo będzie twarde po upieczeniu.
  • Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez minimum 1 godzinę.
  • W prosty sposób możesz przygotować ciasto w malakserze. W tym celu umieść wszystkie składniki w misie robota i metodą pulsacyjną zagnieć ciasto do postaci mokrego piasku. Zbierz w kulę, zawiń w folię i schłódź.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko i wyłóż nim formy do tarty pamiętając o uformowaniu wyższych brzegów. Jeśli nie posiadasz formy, przygotuj spód na papierze i uformuj z resztek ciasta wałeczki lub warkoczyki na boki. Przyklej je do spodu za pomocą rozmąconego białka.
  • Ponakłuwaj gęsto widelcem, by zapobiec wyrośnięciu i ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Zapobiegnie to kurczeniu się ciasta podczas pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 170°C i piecz spody przez około 20 minut lub do chwili aż uzyskają jasno złoty kolor. Ostudź w formie.
  • Masę kajmakową podgrzej, by łatwiej ją rozprowadzić na cieście. Wypełnij nią spody.
  • Płatki migdałów upraż na złoty kolor (aż uwolnią swój aromat) na suchej patelni i posyp mazurki w dowolny sposób. Możesz użyć też innych rodzajów orzechów i bakalii.
  • Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Przepiękny ten mazurek ! Chętnie bym zjadła kawałeczek.
    mmmm, rozmarzyłam się.
    Pozdrawiam ciepło Gosiu :)

  2. Czytajac ten wpis znowu moj zoladek poczus sie zmolestowany i zaczal burczec… Mniammmm.
    Pozdrawiam, bezdomny

  3. przepięknie się prezentuje. Moja mama również nie piekła mazurków tylko inne ciasta. masę kajmakową także uwielbiam.

  4. Dobra, szkoda czasu na głupoty, do kuchni marsz i ciasteczka pichcić!!!! :)

  5. Znam ten słodki „ból” z wyjadaniem kajmaku ;) Mazurek zaiste przepiękny i domyślam się, że go niedługo upiekę według Twojego przepisu. I za migdałami i za kajmakiem (najlepiej takim domowym, pichconym kilka godzin) wprost przepadam.

  6. U nas w Wielkopolsce używa się wszystkich bakali: rodzynki, figi, orzechy itd. Fakt, że mazurek to moje ulubione Wielkanocne ciasto. Mniam:)

  7. Nawet nie wiedziałam, że ta masa nazywa się kajmakowa. Super smaczny przepis.

  8. Wygląda bosko)
    Aż chciałoby sie posmakować)
    Pozdrawiam)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close