Migdałowe drożdżówki – słodkie bułeczki drożdżowe z migdałami

Tylko patrzeć, a w końcu się wszędzie zazieleni, ale przecież śniadanie i tak trzeba zaliczyć, jak co dzień, bo to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Do porannej kawy podrzucam więc przepis na niemal ekspresowe migdałowe drożdżówki. Rumiane, pachnące masłem i migdałami. Pachną i smakują tak zniewalająco, że wyciągną z łóżka nawet największego śpiocha, a przygotowanie ich nie zajmie wiele czasu.

Nawet, gdybym musiała zagniatać je przez godzinę, i tak bym je upiekła, bo uwielbiam migdały, a w tych drożdżówkach jest ich całe mnóstwo.

 

No ratings yet

Migdałowe drożdżówki

Porcji 8 sztuk
Czas przygotowania 45 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 1 hour 10 minutes

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 7 g drożdży instant 1op.
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 g siekanych migdałów
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka do posmarowania
  • 2 łyżki płatków migdałowych do posypania

Sposób przygotowania

  • W letnim mleku rozpuścić drożdże i odstawić do lekkiego spienienia.
  • W tym czasie przesiać mąkę do miski, dodać cukier (można dodać więcej, jeśli wolicie słodsze wypieki), żółtko i miękkie masło. Następnie dodać mleko z drożdżami i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto wyszło zbyt twarde, dodać 1-3 łyżek mleka.
  • Przed końcem wyrabiania dodać drobno posiekane migdały i połączyć z ciastem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1,5-2cm i wycinać krążki szklanką. Użyłam szklanki o średnicy 9cm
  • Odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
  • Piec w 190°C na złoty kolor ok 15-20 minut.
Okazja: Wypieki

 

Join the Conversation

  1. wyglądają przepysznie :)

    1. Pastelle Author says:

      i tak też smakują :)

  2. ojej.. ale smakowicie wygladaja, w sumie nigdy migdałowych drożdżówek nie jadłam…

    1. Pastelle Author says:

      No to najwyższy czas spróbować. Podane z konfiturą np malinową, są nieprzyzwoicie pyszne :)

  3. Pysznie wyglądają! Doskonale rozumiem miłość do drożdżówek z kawą na śniadanie, ja już dwa razy piekłam drożdżówki w ciągu ostatnich 6 dni :) Mojemu facetowi strasznie zasmakowało połączenie migdałów i truskawek – domaga się ciągle jeszcze i jeszcze :)

    1. Pastelle Author says:

      Ja regularnie jakieś zagniatam. Głównie ze względu na córkę, która coś zabrać do szkoły na drugie śniadanie musi, a tak jest zdecydowanie zdrowiej i taniej ;) Przy okazji i reszta rodziny korzysta :)

  4. Uwielbiam drożdżówki ale migdałowych jeszcze nie jadłam…muszę to nadrobić :)! Pozdrawiam!

    1. Pastelle Author says:

      Trzeba to nadrobić :)

  5. Och, jakie wspaniałe:)

  6. przepysznie się prezentują !!!

  7. Cudowne te drożdżówki!
    Aż ślinka cieknie. I piękne zdjęcia.
    Pozdrowienia:)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję. Może skusisz się na jedną? :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close