Mini corn dogi - prosty przepis na tę przekąskę jest już dostępny

Mini corn dogi – prosty przepis

Tego typu dania nie pojawiają się w moim domu zbyt często. Potrafią więc wywołać nie lada poruszenie wśród dzieci szczególnie, że kiełbaska na patyku zawsze wydaje im się wyjątkowo atrakcyjna. Zresztą nie tylko dzieci z apetytem zajadają się takimi przekąskami. Corn dogi wydają się być więc też idealnym dodatkiem do kufla zimnego piwa. Szczególnie te oprószone odrobiną pieprzu cayenne – potrafią zawojować całe przyjęcie!

No i skoro prosta przekąska w postaci parówki w cieście nabitej na kawałek kija okazała się takim hitem, postanowiłam podzielić się przepisem. Słynne corn dogi rzeczywiście są bardzo smaczne, mnie osobiście przypominają małe, wytrawne pączuszki. Z odrobiną ketchupu lub domowej salsy mogą stanowić cały posiłek, są bowiem bardzo sycące.  Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a widząc ile potrafią sprawić radości warto od czasu do czasu odstąpić od żelaznej reguły zdrowego żywienia. Corn dogi świetnie sprawdzą się podczas dziecięcych przyjęć, na szybki obiad lub w plener. Jako piknikowa przekąska sprawdzają się wyśmienicie.

przepis na mini corn dogi

Mini corn dogi

Lubiana przekąska dla dzieci i dorosłych. Idealnie sprawdzi się jako szybki podwieczorek, albo małe co nieco w podróży lub na pikniku.
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 25 minutes
Okazja: Podwieczorek, Przyjęcie
Rodzaj dania: Dla Dzieci, Kuchnia Amerykańska
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 250 g parówek drobiowych lub wieprzowych dobrej jakości
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (żółtej
  • )2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie krok po kroku

  • Patyczki przytnij do odpowiedniej długości. Na każdy nabij po jednej małej kiełbasce. Jeśli używasz dużych parówek, potnij je na 4cm kawałki.
  • Z mąki kukurydzianej, pszennej, proszku do pieczenia, jajka, mleka, cukru oraz soli wyrób półpłynne, lepkie i dość gęste ciasto - nie powinno być zbyt płynne.
  • W niewielkim garnku rozgrzej olej. Nie używaj szerokiego garnka gdyż głębokość oleju powinna wynosić co najmniej 4cm, w mniejszym garnku łatwiej będzie ją uzyskać, a corn dogi będą zanurzone podczas smażenia.
  • Ciasto przelej do wysokiego naczynia - może być kubek, szklanka lub słoik. Ułatwi to dobrze obtoczyć parówki w cieście.
  • Gdy temperatura oleju wyniesie około 160-180°C zanurzaj po jednej parówce w cieście i obracając ją wokół własnej osi pokryj dokładnie ciastem. Wkładaj do oleju i smaż na złoty kolor.Odsącz z nadmiaru tłuszczu, chociaż smażone na dobrze rozgrzanym oleju nie nasiąkają nadmiernie. Jeśli corn dogi mają stanowić przekąskę dla dorosłych, oprósz je lekko ostrą papryką lub pieprzem cayenne.
  • Podawaj od razu z ketchupem, musztardą lub ulubioną salsą.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

9 Odpowiedzi

    1. świetny pomysł.
      I jak widzę jest prosty – mini corn dogi w sam raz żeby zaskoczyć gości

      Efektownie wyglądają.
      Nie mogę się pohamować – muszę Cię pochwalić za te zdjęcia
      Jak zawsze zresztą.

      Pozdrawiam i zapraszam na domowy spalacz tłuszczu i przy okazji przyspieszacz metabolizmu
      Odchudzania nigdy dość … :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *