Mini torciki podwójnie czekoladowe

Pracowita końcówka roku to już u mnie nie nowość. Mam wrażenie, że tym razem odczuwam to bardziej niż kiedykolwiek, ale to właściwie nie jest powód do narzekań. I nie narzekam, choć przydałoby się upiec jakieś ciasto, andrzejkowe smakołyki, czy ciasteczka dla Mikołaja, bo już powoli zaprzęga swoje renifery. Być może się uda…

A jak na razie udało się upiec mini torciki czekoladowe, z ganache z białej czekolady i odrobiną pysznej konfitury. Od dwóch miesięcy się za nie zabierałam i zabrać nie mogłam. Ale najważniejsze, że w końcu się udało, bo ciasteczka wyszły wybornie i chociaż jak zwykle dekoracja mogła być nieco mniej rustykalna, ale umówmy się, że tak właśnie miało być.

Same ciasteczka nie wymagają wiele pracy. Jeśli będziemy pamiętać, by odpowiednio wcześnie przygotować ganache, cała reszta zajmie już tylko kilka chwil. Baza torcików jest bardzo prosta, to nic innego niż czekoladowe ciasto, podobne strukturą do biszkoptu, choć nie tak jak on delikatne.

Torciki świetnie prezentują się na stole, świetnie smakują z popołudniową kawą i idealnie odganiają wszelkie smutki.

Składniki:

(9 sztuk)

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g białej czekolady
  • 330ml kremówki
  • kofitura truskawkowa – u mnie Truskawella „Eterno”

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kremówkę zagotuj na wolnym ogniu. Do gorącej śmietanki dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj aż całkowicie się roztopi, a masa stanie się jednolita.
  • Odstaw do ostygnięcia, następnie przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę i masło. Przestudź.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao oraz roztopioną czekoladę z masłem. Wymieszaj.
  • Białka ubij z szczyptą soli na sztywną pianę.
  • W 3 partiach wymieszaj delikatnie łopatką z ciastem.
  • Przełóż na blachę (25x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj.
  • Piecz przez 15-20 minut w 180ºC.
  • Ostudź.
  • Schłodzoną kremówkę z białą czekoladą ubij mikserem na krem.
  • Okrągłą foremką lub literatką wycinaj krążki z ciasta. Powinno wyjść 18 krążków.
  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj krem na krążki pozostawiając miejsce na konfiturę w środku.
  • Nałóż konfiturę, a następnie składaj torciki.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Wyglądają cudownie!!!
    Zapraszam do mnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close