Młoda marchewka w glazurze na ostro

Pogoda spłatała mi figla. Zaplanowałam wypad na pobliskie targowisko, a za oknem pada. Zakupy więc będę musiała odłożyć na inny dzień. Może to i lepiej… Żadna znudzona pani za straganem nie spróbuje sprzedać mi brzoskwiń w papierowej torebce. Wiecie, tych ładnych tylko z jednej strony.

Na szczęście mam swoje ulubione miejsca, gdzie nie spotkają mnie takie niespodzianki,, gdzie pomidory są pomidorowe, pęczki koperku obfite i puszyste, a marchewka naprawdę marchewkowa. I taką marchewkę zdobyłam ostatnio. Aż żal było topić ją w rosole.

To danie polubią zwolennicy zdecydowanych i pikantnych smaków. Słodka, intensywnie pomarańczowa marchewka w glazurze wzbogacona odrobiną czosnku, cynamonu, papryki oraz płatków chili. Ja nie potrzebowałam już nic więcej.

 

 

No ratings yet

Młoda marchewka w glazurze na ostro

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty

Składniki

  • 300 g młodej marchwi
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2-1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • natka pietruszki do posypania
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Marchewkę umyłam i ostrożnie obrałam. Obgotowałam w osolonym wrzątku przez 5-10 minut. Powinna być miękka, ale wciąż jędrna. Po ugotowaniu wyjęłam z wody. Każdą marchewkę przekroiłam wzdłuż na pół.
  • Na dużej patelni podsmażyłam posiekany czosnek uważając, by się nie przypalił.
  • Dodałam marchewkę i oprószyłam cukrem. Podsmażałam kilka minut, aż cukier się rozpuścił i zaczął lekko karmelizować.
  • Doprawiłam cynamonem, papryką, sokiem z cytryny i solą do smaku.
  • Zestawiłam z ognia i oprószyłam płatkami chili oraz posiekaną natką pietruszki.
Okazja: Przystawka
Rodzaj dania: Wegetariańska

Smacznego!

Join the Conversation

  1. cuuudo! Wielbię taką marchewkę, aleś mi smaka narobiła :D mniam, pysznie ci wyszła:)

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję. Cieszę się, że przepis się podoba :)

  2. zdrowo i ze smakiem, ciekawe tylko czy efekt jak mi uda się uzyskać będzie identyczny z tym z twojej fotki, no ciekawe, zobaczymy :)

    1. Małgosia Author says:

      Jestem przekonana, że uda się co najmniej tak dobrze jak na zdjęciu. To naprawdę proste, efektowne i pyszne danie :)

  3. idealna na lato propozycja.
    pozdrawiam!

  4. Cudownie wyglądają te marcheweczki. :)

  5. Coś dla mnie :) Wspaniale wyglądają!

    1. Małgosia Author says:

      Też lubię takie warzywka. Nic latem tak dobrze nie smakuje w porze obiadu :)

  6. Takie marcheweczki ZAWSZE wywołują u mnie ślinotok :) Pozdrawiam :)

  7. Jadłem, pyszne :) zapraszam do mnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close