Mocno cytrynowa babka jogurtowa.

Ciasta jogurtowe cieszą się ostatnio sporą popularnością i wcale się temu nie dziwię. Są bajecznie proste w przygotowaniu, szybkie i wyjątkowo smaczne. Idealne na lato, delikatne, wilgotne i niezbyt słodkie. Świetnie komponują się z sezonowymi owocami, ale nie tylko. Choć owoców jest wszędzie pod dostatkiem ja miałam ochotę właśnie na tę cytrynową. Męczyła mnie chyba od miesiąca. Nie zadowoliłaby mnie jednak babka pachnąca olejkiem cytrynowym, o nie… Miała być żółta od skórki i kwaśna od soku. Wciąż jednak było mi do niej nie po drodze. W końcu udało mi się spełnić swoją zachciankę i wczorajszy poranek pachniał soczystymi cytrynami.

Wersji przepisów na ciasto jogurtowe jest wiele. Wyobrażając sobie gotowe ciasto i pamiętając jakich składników powinnam użyć, powstał przepis na jogurtową babkę cytrynową. Jest miękka, wilgotna i mega cytrynowa. Wyobraźnia mnie nie zawiodła, była taka jak chciałam i była pyszna. Właściwie jest jeszcze kawałek, więc zapraszam :)

Składniki:

  • 220g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki roztopionego masła (ok 120g)
  • 250g cukru
  • 3 duże jajka
  • 330g mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 cytryny
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Masło roztopić, uważając, by się nie przypaliło i ostudzić do temperatury pokojowej.
  2. Cytryny sparzyć i dokładnie wyszorować (nie liczę na to, że mogę kupić „niepryskane”) Z jednej z nich na drobnej tarce zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć.
  3. Jajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką lub widelcem nieco mocniej niż na omlet.
  4. Do jajek dodać cukier i znów roztrzepać.
  5. Wlać masło i powtórzyć czynność.
  6. Dodać jogurt i wymieszać łyżką.
  7. Dolać sok z cytryny i otartą skórkę i ponownie zamieszać
  8. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej.
  9. Łyżką wymieszać w miarę delikatnie, tak by składniki się połączyły.
  10. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (ja użyłam formy na babkę z kominem o średnicy ok 20cm)
  11. Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
  12. Ostudzić na kratce.
  13. Z drugiej cytryny zetrzeć skórkę do dekoracji i wycisnąć sok do przygotowania lukru.
  14. Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny w proporcjach (mniej więcej) 3 łyżki cukru na 1 łyżkę soku.
  15. Przygotowanym lukrem polać zimne ciasto i udekorować skórką z cytryny.

 

Jeśli komuś zależy na obniżeniu kalorii, można to zrobić zamieniając jogurt grecki na zwykły, a masło na olej. Można też zrezygnować z lukru, bądź zmniejszyć jego ilość. Oprószona tylko odrobiną cukru pudru będzie równie pyszna.

 

Smacznego :)

Join the Conversation

  1. uwielbiam cytrynowe ciasta

    1. Pastelle Author says:

      I nie ma się co dziwić, bo są pyszne :)

  2. Super przepis przyszła mi ochota na coś słodkiego:)) pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do mnie http://fashionlady.blog.pl/

  3. Czy ja mam rozumieć, że nie używamy tu miksera??? To by był mój ulubiony przepis, jeśli robiony siłą rąk ;) I to delikatnie!

    1. Pastelle Author says:

      Zgadza się, do przygotowania tego ciasta potrzebna jest tylko łopatka/trzepaczka i ręce :)

      1. Pastelle, niestety babusia wyszła mi z lekkim zakalcem, tzn w kilku miejscach mam zlepione, niewyrośnięte cisto. Każda babka tego typu, czy to z jogurtem, czy ze śmietaną tak wychodzi – czyli coś robię źle! Proszku do pieczenia dodałam ponad 2 łyżeczki, nie mam pomysłu co mogę robić nie tak – i to notorycznie ;)

        1. Pastelle Author says:

          Bardzo mi przykro, że nie do końca wyszło. Ciasto jogurtowe, choć na pozór banalnie proste, czasem potrafi spłatać takiego figla. Przyznam, że moje dwa pierwsze były totalnym niewypałem. Z Twojego opisu, pierwsze co przychodzi mi do głowy, to niedopieczenie, być może piekarnik osiąga zbyt niską temperaturę, stąd problem zakalca.

  4. Dziekuję za odp! To wspaniałe, dzisiaj mąż wraca z delegacji więc mu ukręcę taką babę – niech ma chłopak ;)

  5. Zrobiłam dziś i to jest pierwsza babka która mi w życiu wyszła :)
    Pyszna jest :) POLECAM GORĄCO

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się, że babka się udała.

  6. Robi furore wsrod rodziny i znajomych:-D dziekuje

    1. Małgosia Author says:

      Cieszę się bardzo, dziękuję za komentarz. Może jakieś zdjęcie do galerii?

  7. ~natalie says:

    mi tez wyszedl zakalec. mysle, ze przyczyna jest za malo plynow w ciescie. juz przy polaczeniu wszystkich skladniko widzialam ze jest za bardzo zbite,geste…chcialam dodac jeszcze soku z cytryny albo odrobine wody ale balam sie ze nie wyjdzie. nastepnym razem jednak to zrobie.kosztowalam ciasto przed pieczeniem…CUDO;)

    1. Małgosia Author says:

      Natalie, jeżeli użyła Pani proporcji dokładnie takich, jak te podane w przepisie, konsystencja ciasta powinna być w porządku i nie sądzę, by była przyczyną powstania zakalca. Jogurtowce czasami bywają zdradliwe mimo, że uchodzą za jedne z najprostszych ciast. Wystarczy, że jest zbyt mocno/słabo ubite, zbyt duża różnica temperatur składników i gotowe. Do dziś zdarza mi się wyprodukować taką jogurtową klapę, ale wiem, że z tego przepisu ciasto wychodzi dobre.

  8. ~Karolina says:

    babka wyszła przepyszna a syn się nią zajada dziękuję za ten przepis i cieplutko pozdrawiam

  9. Mniam…aż ślinka cieknie na takie pyszności)
    Chyba na weekend wyprodukuje taka babkę )
    Pozdrawiam)

  10. Wielokrotnie przetestowana, najlepsza babka cytrynowa na świecie <3 Zawsze robię z podwójnej porcji, bo z jednej to u nas bez sensu ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close