Muffinki – Przepis Podstawowy

Muffinki – kiedyś u nas nieznane, ale wkradły się w nasze serca bez reszty. Nie ma osoby, która ich nie lubi. Zresztą trudno się dziwić, bo te małe ciasteczka można złapać w dłoń niemal wszędzie, wyglądają uroczo, a różnorodność ich smaków jest nieskończona.

Widząc, jak wiele z Was szuka idealnego przepisu na muffinki, postanowiłam przygotować przepis bazowy. Jeden prosty przepis, na podstawie którego przygotujecie nieskończenie wiele babeczek o przeróżnych smakach, kolorach. Będzie to też świetna podstawa do przygotowania wszelkich kremowych cupcakes.

Jego główną zaletą jest jego prostota i uniwersalność. Nie wymaga on bowiem użycia miksera, ani żadnych niecodziennych składników. Samo pieczenie także zajmuje zaledwie 15-20 minut, nie więcej. Tak przygotowane babeczki są niesamowicie delikatne, pulchne i miękkie. Zawdzięczają to właśnie temu delikatnemu zmieszaniu składników i to podstawowa zasada, o której warto pamiętać. Podobnie jak w przypadku scones, muffinki im dłużej ubijane i wyrabiane, tym twardsze. Nie należy też piec ich zbyt długo, te maleńkie ciasteczka bowiem już po 15 minutach pieczenia z termoobiegiem są idealnie wypieczone i właśnie tak lubię piec je najbardziej. W końcu im prędzej się upieką, tym prędzej będzie można je zjeść, a przyznam, że znikają ekspresowo.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a zapewniam, że już nigdy nie będziecie szukać innego. Wystarczy bowiem dodać posiekaną czekoladę, suszone owoce, skórkę cytrusów, orzechy, kakao, a także wszystko to, na co przyjdzie Wam ochota, by otrzymać wymarzone wypieki.

muffinki przepis

3.79 z 14 głosów

Muffinki - przepis bazowy

Podstawowy przepis na muffinki i wszelkiego rodzaju babeczki, cupcakes itp. Wystarczy do ciasta bazowego dodać wybrane dodatki lub wyłożyć dekoracyjnie krem na upieczone już muffinki.
Porcji 12 sztuk
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 250 g mąki pszennej np tortowej
  • 2 jajka
  • 120 g cukru drobnego
  • 90 ml oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego opcjonalnie

do ciemnych muffinek:

  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni lub 170 termoobieg.
  • Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
  • Jajka utrzyj z cukrem za pomocą rózgi kuchennej aż masa lekko zgęstnieje i zjaśnieje. Nie ubijaj na gęstą i puszystą pianę, jak do biszkoptu.
  • Do ciasta dodaj olej i mleko i ponownie ubij krótko, do połączenia się składników.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj delikatnie łopatką silikonową lub drewnianą łyżką. Tylko do połączenia się składników.
  • W tym miejscu możesz dodać inne składniki takie jak suszone owoce, posiekaną czekoladę, owoce, orzechy, otartą skórkę cytrusów itp lub pozostawić ciasto w formie podstawowej.
  • Przygotowane ciasto przełóż do przygotowanych papilotek. Ciasto powinno wypełnić od 1/2-2/3 wysokości foremki.
  • Jeśli chcesz przygotować dwukolorowe muffinki, do połowy ciasta dodaj 1,5 łyżeczki kakao i około 2 łyżki mleka dla rozluźnienia ciasta. Przełóż kakaowe ciasto do pozostałych foremek. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Babeczki powinny w tym czasie wyrosnąć i zrumienić się, a w dotyku być delikatne i sprężyste.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Muffinki
Słowa kluczowe: babeczki, cupcakes, muffin, muffinki

 

podstawowy przepis na muffinki

 

Zobacz inne przepisy na muffinki

Join the Conversation

  1. Polecam!!!

  2. Pycha i w koncu napisane ile konkretnie mąki ?

  3. Dominika says:

    Również polecam przepis ☺

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close