Ciasto murzynek z bitą śmietaną – niezawodny przepis

Na czekoladę sezon trwa bez przerwy, więc ciasto murzynek w wersji z falbanką z bitej śmietany sprawdził się wyśmienicie. Lekko wilgotne, mocno czekoladowe, ciemne ciasto zostało przełamane kremowo-białą pianką. Całość stworzyła znany i lubiany przez niemal wszystkich zestaw, który nie tylko zadowoli domowników, ale zachwyci też gości, także tych niespodziewanych.

Idę chodnikiem bez celu. Noga za nogą, krok za krokiem coraz bardziej brodzę w wielobarwnych liściach, które gęsto układają się na ziemi. Spoglądam w górę, a tam wiatr otrząsa brzozy, lipy i dęby trącając je zaledwie po czubkach.

I lecą tak liście kolorowym deszczem i szeleszczą nostalgicznie pod moimi stopami. A promienie październikowego słońca są wyjątkowo ciepłe. Jak co roku w okresie naszej rocznicy. I tak już od nastu lat… Przywykłam…

Idę więc dalej, bez celu i korzystam póki mogę z tej jesiennej tęczy, bo ani się obejrzę, a wszystko przykryje śnieg i świat skuje się lodem. Przyjdzie mi wtedy znaleźć cel, bo pewnie będzie za zimno na takie długie i leniwe spacery…

***

Moja mama piekła nam murzynka często. Zazwyczaj z tego samego przepisu, powtarzała go cyklicznie, a my z takim samym zapałem zajadaliśmy czekoladowe kostki. Były pyszne i zawsze zostawało trochę polewy w obitym, metalowym garnuszku. Polowaliśmy na niego jak pantery. Mama nieraz musiała interweniować, więc później zawsze robiła “trochę” więcej…

Mój przepis na to ciasto jest inny. Choć ten z gotowanej polewy czekoladowej uwielbiam, mój jest równie pyszny, może bardziej wilgotny, nieco mniej słodki, tak samo prosty do przygotowania, ale podany w odświętnej wersji, z żabotem z bitej śmietany. Robi wrażenie.

Ciasto murzynek z bitą śmietaną - niezawodny przepis

Czas Przygotowania20 mins
Czas Gotowania50 mins
Czas Całkowity1 hr 10 mins
Okazja: Wypieki

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 175 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżka masła
  • 3-5 łyżek mleka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g kremówki śmietanki 30-36%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodaję jajka nie przerywając ucierania.
  • Następnie dodaję przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia się składników. Gdyby ciasto okazało się zbyt gęste, dodaję kilka łyżek mleka, jednak nie więcej niż 1/4 szklanki.
  • Ciasto przekładam do natłuszczonej lub/i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piekę przez około 40 minut w 180°C, do "suchego patyczka"
  • Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i po upływie kilku minut wyjmuję z foremki. Studzę na kratce.
  • W kąpieli wodnej podgrzewam wszystkie składniki polewy, do chwili aż powstanie jednolita masa. Odstawiam do przestudzenia.
  • Letnią, lekko gęstniejącą już polewą pokrywam całe ciasto, a następnie obficie obsypuję wiórkami kokosowymi. Odstawiam do zastygnięcia, najlepiej do lodówki.
  • Ostrym nożem wycinam na czubki ciasta trójkątne wgłębienie przez całą długość "bochenka".
  • Kremówkę ubijam i za pomocą szprycy przekładam około połowę do wgłębienia. Delikatnie wciskając, przykrywam wyciętą częścią.
  • Pozostałą śmietaną ozdabiam ciasto wzdłuż linii nacięcia.

 

 

1

12 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu