Naan – indyjskie placki chlebowe z patelni

Jak bardzo lubię piec pieczywo w domu wiedzą już chyba wszyscy moi znajomi i chociaż czasem wciąż patrzą na mnie z politowaniem, ja nie zamierzam porzucić tej pasji. Pieczenie chleba bowiem to coś więcej niż część przygotowania posiłku dla rodziny. To styl życia i sposób na stworzenie wyjątkowej, rodzinnej atmosfery wszędzie tam, gdzie jesteśmy.

Od pewnego czasu często zdarza mi się wypiekać placki chlebowe według różnych receptur. Świetnie sprawdzają się do większości podawanych w naszych domach potraw, świetnie się przechowują i z powodzeniem można je upiec lub odpiec także na grillu, co w wakacje powinno być dużym udogodnieniem. Bywają bardziej lub mniej pracochłonne, ale ich przegotowanie sprawia wiele przyjemności, a obserwowanie jak szybko zmieniają się podczas obróbki termicznej to radość w czystej postaci, która udziela się nie tylko dzieciom. Tempo ich wypiekania też nie jest bez znaczenia – latem zdecydowanie mniej chętnie rozgrzewam piekarnik do wysokich temperatur, a te naan pieką się na patelni lub nad rusztem grilla.

I takim sposobem jadamy ostatnio indyjskie naan, na które podaję dziś swój pierwszy przepis, roti, chapati, a także pity, tortille i wiele innych, o których wkrótce będziemy rozmawiać. Dodatki i nadzienia to już tylko kwestia naszej wyobraźni.

Dzisiejszy przepis na naan to jeden z bardziej obszernych przepisów na te chlebki. Nie jest wegański, ani też w 100% wegetariański ze względu na wykorzystanie jajka w przepisie, ale pieczywo z niego jest bogate i pełne smaku.

Składniki:

(około 8-10 sztuk)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej 650 lub chlebowej 720
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7g drożdży instant
  • Kilka łyżek oliwy do posmarowania placków przed pieczeniem

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na 5-10 minut, aby się aktywowały.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj pozostałe składniki oraz rozczyn drożdżowy. Uważaj, aby nie posypać bezpośrednio drożdży solą, co stłumi ich aktywność.
  • Zarób ciasto, a następnie wyrabiaj przez około 10 minut aż będzie gładkie,  elastyczne i odchodzące od dłoni.
  • Przykryj folią lub ściereczką i odstaw na około godzinę, do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na około 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.
  • Żeliwną lub inną patelnię o ciężkim, grubym dnie rozgrzej dość mocno.
  • W międzyczasie rozwałkuj pierwszy placek na grubość około 0,7cm i posmaruj go lekko oliwą.
  • Połóż na rozgrzanej patelni natłuszczoną powierzchnią i smaż aż zarumieni się od spodu i powstaną charakterystyczna bąble.
  • Odwróć placek i dosmaż z drugiej strony w ten sam sposób.
  • W czasie gdy smaży się jeden naan, przygotuj następny.
  • Upieczone placki odkładaj na ściereczkę do przestygnięcia.
  • Przechowuj do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Zawsze się zastanawiałem czy można coś takiego w domu upichcić ;) :)

  2. czy mozna ciasto wstawic do wyrosniecia na noc do lodowki a w dniu smazenia go tylko wyciagnac? jezeli tak to czy trzeba je wyciagnac odpowiednio wczesniej czy przed smaym smazeniem?

    1. Małgosia Author says:

      Nie próbowałam, prawdopodobnie wyjdą, ale nie daję gwarancji. Ciasto musiałoby ogrzać się do temperatury pokojowej przed pieczeniem.

  3. Próbowałam kiedyś będąc na wakacjach i razem z chłopakiem zamówiliśmy jedzenie z indyjskiej knajpki. I musze przyznać, że nie jestem fanką indyjskiej kuchni w najmniejszym stopniu, chociaż te placuszki były ze wszystkiego najlepsze w smaku, to jednak nie zdobyły mojego podniebienia ;)
    Pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      No cóż, nie można lubić wszystkiego :) Pozdrawiam.

  4. tak, spróbowałam wyszło:) fajny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close