Lody jagodowe - najlepszy przepis na domowe lody

Najlepsze lody jagodowe – domowe i naturalne

Minął pierwszy tydzień wakacji. Był słoneczny, ciepły i leniwy. Leniwy przynajmniej dla moich dzieci. Spędzają większość czasu poza domem, wpadając tylko w porze obiadu i deseru, przynosząc ze sobą kilogramy piasku w skarpetkach, źdźbła trawy z butach i najładniejsze kamyki w kieszeniach. Te najbardziej błyszczące lądują zawsze w pudełku ze skarbami. Dobrze być dzieckiem, cieszyć się drobiazgami, nie martwić się niczym i mieć wakacje… Tego ostatniego w tej chwili zazdroszczę im najbardziej…

A jak wakacje, to muszą być lody jagodowe. Najlepiej codziennie i niekoniecznie tylko raz. Najlepiej więc przygotować je samemu.

Nie przypuszczałam, że te domowe mogą być tak smaczne. Miałam kilka podejść i choć efekty były niezłe, tym razem przeszły moje wszelkie oczekiwania. Wszystko dlatego, że w końcu dostałam swoją pierwszą maszynkę do lodów. Nic wielkiego, tania i zwyczajna. Biała, z oferty jednego z tych sklepów, co to Polacy podobno kochają. Zupełnie mi to nie przeszkadza, bo działa wyśmienicie. No i skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać, jak głosiła kiedyś pewna reklama telewizyjna.

Wstawiłam więc nowiutką misę do zmrożenia i miałam czas, by zastanowić się jakie lody przyrządzić jako pierwsze. Pomysłów było wiele. Od klasycznych, waniliowych poprzez sorbety z sezonowych owoców, aż do mrożonego jogurtu. Zatrzymałam się gdzieś po środku i wybrałam kremowe, mleczne lody z ogromną ilością jagód.

Niecierpliwie podglądałam co dzieje się wewnątrz urządzenia. Scenariusze mogły być różne…

Zupełnie niepotrzebnie się martwiłam, bo lody pięknie się zmroziły, wyszły elektryzująco fioletowe, pełne jagodowego smaku, kremowe i bajecznie pyszne. Lepsze niż mogłam przypuszczać. Znów poczułam się jak dziecko, bo ostatni raz takie lody jadłam wiele lat temu. Teraz takich nigdzie się nie znajdzie, chyba, że we własnej kuchni.

Na dowód tego, jakie były pyszne dodam tylko tyle, że teraz na lody przychodzi do nas pół podwórka…

lody jagodowe przepi

Domowe lody jagodowe

Najlepsze i naturalne
Czas przygotowania: 30 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 1 hour
Okazja: lody
Porcji: 700 ml

Składniki

  • 250 g świeżych jagód
  • 200 ml śmietany 30% kremówki
  • 100 ml mleka
  • 80-100 g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka creme de cassis lub innego likieru owocowego

Przygotowanie krok po kroku

  • Mleko i śmietankę zagotuj z cukrem. Następnie ostudź
  • Jagody zmiksuj. Dodaj 3 łyżki wody i zagotuj. Na koniec dodaj likier i ostudź
  • Mleko ze śmietanką i jagody wymieszaj.
  • Przygotowaną masę jagodową przelej do schłodzonej maszynki do lodów i zmrażaj lody przez około 20 minut lub zgodnie z instrukcją producenta maszynki.
  • przygotowane lody dodatkowo włóż do zamrażarki na 2-3 godziny.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Smacznego!

16 Odpowiedzi

    1. Ewuniu, tak, to ta z Biedronki. Długo zastanawiałam się, czy się sprawdzi, ale działa bez zarzutu, a lody nie mają sobie równych :)

    1. Bardzo się cieszę, że lody smakowały. To były pierwsze jakie samodzielnie przygotowałam w maszynce, więc mam do nich sentyment ;) Bardzo dziękuję, że zechciałaś się podzielić linkiem, wspaniale Ci wyszły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *