Drożdżowy placek z rabarbarem z nutą imbiru. - Ósmy Kolor Tęczy

Drożdżowy placek z rabarbarem z nutą imbiru.

Wczoraj miałam oglądać piękną Wenus na tle wschodzącego słońca… Oglądałam chmury kłębiące się nad moją głową… Przyjdzie mi zaczekać na następny raz ;)

Rodzinka miała chrapkę na coś słodkiego… Szybki rekonesans zawartości lodówki i powstał placek z rabarbarem, ale nie taki całkiem zwyczajny… Drożdżowy, pyszny, pachnący imbirem i cynamonem. W sam raz do mojej ukochanej latte…

Placek udał się wyśmienicie, wiec dzielę się przepisem:

lista składników na blaszkę 30X40cm:

Na ciasto:

  • 200g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 50 ml letniego mleka
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jako
  • 40g masła.

 

Na górną warstwę:

  • ok 1kg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 30g korzenia imbiru
  • 350ml słodkiej śmietanki 30%.

 

  1. Drożdże rozetrzeć z trzema łyżkami letniego mleka, łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę do miski i roztopić masło. Gdy rozczyn wyrośnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto ręką. Odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas wyrastania oczywiście jest tylko orientacyjny, ponieważ dużo zależy od temperatury pomieszczenia i samych drożdży.
  2. Rabarbar umyć, dokładnie obrać i pokroić w paski długości 2-3cm. Imbir zetrzeć na drobniutkiej tarce, dodać do rabarbaru razem z cukrem i cynamonem i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 20 minut, by rabarbar puścił sok.
  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na wielkość formy. Ja wcześnie przygotowałam sobie papier do pieczenia i na nim rozwałkowałam ciasto na odpowiednią wielkość. Ciasto przenieść na blachę. Brzegi ciasta powinny być odrobinę grubsze – tak jak na pizzę.
  4. Rabarbar osączyć z soku i przełożyć na ciasto.
  5. Tak przygotowany placek piec około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie śmietankę. Ponownie wstawić do pieca i dopiekać kolejne 15 minut.
  6. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.

 

Przepis ten wykorzystałam pierwszy raz, wydaje mi się, że świetnie sprawdzi się też z innymi owocami. Ciasto zaskoczyło mnie pysznym kremowo – maślanym smakiem i na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tej receptury – zapisane do ulubionych.

Smacznego :)

7 Odpowiedzi

  1. Wlasnie zaczelam robic placek, skuszona maslanym smakiem, tylko nigdzie nie ma temperatury pieczenia. Prosze o podanie :)

    1. Rzeczywiście musiało mi gdzieś to umknąć. Dziękuję za zwrócenie uwagi. Placek powinien się piec w temperaturze ok. 200 stopni. Pozdrawiam i mam nadzieję, że zasmakuje :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *