Odrywane drożdżówki z serem i rabarbarem

Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam tak dobre drożdżówki. Bogate w smaku, puszyste i delikatne. Miękkie, o sprężystym miąższu, z wilgotnym nadzieniem. Niezbyt słodkie, z powodzeniem więc można je polukrować lub oprószyć cukrem pudrem, ale ja lubię najbardziej bez niczego – takie mało słodkie smakują mi najbardziej.

Dzięki formie, którą nadałam drożdżówkom, nie wysychają zbyt szybko, jeśli odrywane są jedna po drugiej. Spokojnie można przechować je w chłodnym miejscu nawet przez 2-3 dni, ale jestem przekonana, że tak długo nie poleżą. Na szczęście, za oknem jest zimno, można piec do woli.

Składniki:(3 “roladki”)

  • 550g mąki pszennej typ 650-500
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50g roztopionego masła
  • 7g suszonych drożdży lub 20g świeżych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 350g mielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 300g rabarbaru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej do miski. Dosyp drożdże, cukier, sól i stopniowo dodawaj mleko, zarabiając ciasto.
  • Jajka i żółtka rozmąć. Dodaj do ciasta. Zagnieć.
  • Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając roztopione i przestudzone masło.
  • Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 45-50 minut.
  • Twaróg wymieszaj z jajkiem i cukrem. Jeśli jest mocno rzadki, dodaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej.
  • Rabarbar pokrój w drobną kostkę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na szerokość blachy piekanikowej.
  • Na środku rozsmaruj 1/3 części sera i rozsyp rabarbar. Zawij jeden bok zakrywając nadzienie i zaklej drugim końcem. Zamkniętą roladkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, złożeniem do dołu.
  • Podobnie wykonaj dwie pozostałe roladki.
  • Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  • W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
  • Wyrośnięte roladki ponacinaj ostrym nożem co 10cm.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut lub do momentu aż drożdżówki będą złociste.
  • Ostudź.
  • Nacięcia wykonane przed pieczeniem umożliwiają łatwe odrywanie kawałek po kawałku.

Smacznego!

3 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *