Omlet z cukinią i pecorino – szybki lunch lub wyjątkowe śniadanie

Omlet z cukinią z pewnością nie jest niczym odkrywczym i być może już gdzieś się z nim spotkaliście. Trudno jednak zaprzeczyć, że to danie tak smaczne, że zasługuje na to, by uwiecznić jego przepis na tej stronie.

Mój omlet z cukinią wzbogaciłam szczyptą aromatycznego sera pecorino romano i nutką świeżej bazylii. To połączenie sprawdza się niezależnie od szerokości geograficznej – od Śródziemnego po Bałtyk. Dodatkowo przeliczyłam dla siebie i dla Was ogólną wartość kaloryczną jednej porcji i wynosi ona około 302kcal. Jak na śniadanie to całkiem nienajgorszy wynik. Tym bardziej, że nie utraciłam przy tym ani szczypty smaku.

Polecam szczególnie przygotować taki omlet na jak najlepszych jakościowo jajkach. Wydaje się, że to nie ważne, a zmienia naprawdę wszystko. Jeśli nigdy wcześniej nie zwracaliście na to uwagi, to spróbujcie choć raz, a przekonacie się, że są o wiele lepsze.

Na przygotowanie tego omletu nie stracicie ani zbyt wiele czasu, ani pieniędzy. Cukinia nie należy do drogich warzyw, a ta odrobina pecorino z pewnością nie zaburzy Waszego domowego budżetu. Można go wykorzystać do wielu dań, świetnie wzbogaca też smak zup warzywnych i nadaje im prawdziwie włoskiego charakteru. Jednym słowem – warto mieć go w swojej lodówce na co dzień.

Jeśli natomiast nie znaleźliście pecorino w Waszych sklepach, sięgnijcie po parmezan lub grana padano. Sprawdzą się równie świetnie. Pamiętajcie też, że sery te nie są serami wegetariańskimi więc jeśli przygotowujecie je dla jednego z nich, pomińcie ser lub zastąpcie go wegetariańską wersją. Możecie także pominąć ser, jeśli staracie się obniżyć jeszcze bardziej ilość kalorii w daniach. Porcja 10g sera pecorino romano to około 40kcal.

omlet z cukinia

5 z 3 głosów

Omlet z cukinią i pecorino

Prosty letni omlet idealny na lekkie śniadanie lub szybki lunch.
Porcji 2 porcje
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty

Składniki

  • 4 sztuki jajka z wolnego chowu lub ekologiczne
  • 250 g cukinia
  • 20 g pecorino romano ser
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 ml oliwy EV
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  • Na oliwie przesmaż pokrojoną w półtalarki cukinię. W trakcie smażenia dodaj drobno posiekany czosnek i oprósz cukinię solą i pieprzem.
  • Rozmąć jajka i delikatnie je ubij rózgą kuchenną.
  • Na zrumienioną cukinię wylej jajka. Smaż na niewielkim ogniu od czasu do czasu podważając lekko omlet łopatką,
  • Ścięty w 3/4 omlet posyp serem pecorino i dosmaż całość. W tym momencie można na chwilę przykryć omlet pokrywką, by ser łatwiej się roztopił.
  • Posyp bazylią i opcjonalnie oprósz dodatkowym pieprzem.

Jedna porcja zawiera około:

Kalorie: 302kcal | Carbohydrates: 5.9g | Białko: 19.7g | Fat: 21.8g | Tłuszcze nasycone: 7.1g | Fiber: 1.6g | Cukier: 3g
Okazja: Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania: Fit, Na szybko
Słowa kluczowe: cukinia, jajka, pecorino

Sprawdź inne pomysły na smaczne śniadania 

Join the Conversation

  1. Pyszności takie, że aż chce się spróbować:D I jak zawsze fantastyczne fotografie:)

  2. Omlet wygląda pysznie, jutro zrobię sobie takie śniadanie. Kiedyś też miałam bloga gdzie wrzucałam różne przepisy i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad powrotem do tego zajęcia. Musiałabym jednak założyć własną stronę internetową gdzie będę publikować wpisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close