Oponki serowe – prosty przepis na serowe pączki z dziurką

No i nadszedł tłusty czwartek. Niektórzy czekają na niego cały rok, inni nie zauważają większej różnicy, a jeszcze inni przechodzą obojętnie obok półmisków pełnych pączków, oponek, faworków twierdząc, że to nie dla nich. Podobno jednak tego, kto w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka nie czeka w całym roku nic dobrego. Chociaż więc nie jestem wybitnie przesądna, wolę w tym przypadku dmuchać na zimne i sięgam po chrupiące oponki serowe. Ten rok będzie udany…

Na drożdżowe pączki nie znalazłam czasu, ale podobno moja mama znalazła, więc na pewno i nam się dostanie, ale żeby mieć też coś swojego, czym mogłabym poczęstować gości i Was, upiekłam (a raczej usmażyłam) serowe oponki. Pyszne, delikatne, z chrupiącą, złocistą skórką. To jedne z szybszych pączuszków, jakie znam, a dzięki temu, że w końcu mam stolnicę (nie uwierzylibyście  mi wcześniej, gdybym powiedziała, że spędzając tyle czasu w kuchni jej nie miałam), nie nabałaganiłam nic, a nic… Silikonowa stolnica okazała się strzałem w dziesiątkę, idealnie wpasowała się do mojej niewielkiej kuchenki i w końcu nie musiałam ścierać mąki z blatu…

 

No ratings yet

Serowe oponki - proste pączki znane i lubiane

Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 50 minuty

Składniki

  • 220 g twarogu - użyłam delikatnego sera typu włoskiego Capri
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 i1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka rumu spirytusu lub wódki

+

  • olej do głębokiego smażenia ok 1l
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

  • Twaróg przetrzeć przez sito (lub użyć mielonego dobrej jakości)
  • Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, niezbyt twarde, ale nie lepkie ciasto. W zależności od użytego rodzaju sera, ciasto może mieć różną konsystencję. Jeśli będzie zbyt lepki, podsypać mąką, jeśli za twarde, dodać śmietany.
  • Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5cm.
  • Z ciasta wykrawać kółka, a następnie w nich mniejsze dziurki.
  • Oponki smażyć w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Wyjmować na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Oprószyć cukrem pudrem.

Podpowiedzi i notatki

Silikonową stolnicę marki La Cucina otrzymałam od sklepu emako.pl Spotkałam się z atrakcyjnymi cenami, fantastyczną obsługą i ekspresową przesyłką.
Okazja: pączki

Join the Conversation

  1. Uwielbiam oponki! To mój ulubiony rodzaj pączków z dzieciństwa!

    1. Pastelle Author says:

      Moje też, zaraz po ptysiowych :)

  2. Serowo mi :) Smak mojego dzieciństwa. Ale mi humor poprawiłaś :)

    1. Pastelle Author says:

      Miło mi :) A ja się właśnie zachwycam Twoimi pączusiami :)

  3. hah. wczoraj właśnie czarowałam oponki :) troszkę inny przepis – bo po babci, ale wyszły pyszne :)

    1. Pastelle Author says:

      Przepisy od babć są zawsze najpyszniejsze. Może dlatego, że przywołują czasy beztroskiego dzieciństwa i te wyjątkowe dania przez nie serwowane :)

  4. Ja w tym roku nie znalazłam juz czasu na oponki, ale na pewno wykonam je międzyczasie, wygladają bosko…

    1. Pastelle Author says:

      No nie dziwie się… Usmażyć tyle faworków i pączków… Też nie miałabym czasu na oponki ;)

  5. Wyglądają smakowicie, niestety ja przygotowałam tylko paczki

    1. Pastelle Author says:

      Tylko pączki? Moja Droga, to ja przygotowałam TYLKO oponki :)

  6. Witam
    Ale pychotka:)
    zapraszam do mnie na bloga

    1. Pastelle Author says:

      Witam cię, Kingo serdecznie u mnie :) Cieszę się, że Ci się podoba. Z przyjemnością zajrzę do Ciebie :) Pozdrawiam.

  7. Zrobiłam i wyszły bardzo dobre! Sama zjadłam połowę małych pączusiów w trakcie smażenia ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close