Orientalne ragout – sos z mięsa mielonego

Ragout z mięsa mielonego to nic innego niż mięsny sos. Ten jest przygotowany na bazie mięsa mielonego. Strukturą nieco podobny do sosu bolońskiego, ale przyprawiony jest zupełnie inaczej. Inna jest też moja propozycja podania – polecam go do warzywnych placków z poprzedniego przepisu.

Sposób przygotowania tego dania też znacząco różni się od przygotowania sosu bolognese. Nie gotujemy go bowiem przez kilka godzin. Potrzebujemy tu intensywnej obróbki z początku i krótkiego duszenia na koniec. To wystarczy, aby uzyskać intensywny smak mięsa i wydobyć smak orientalnych przypraw takich jak garam masala.

Takie ragout z mięsa mielonego podać można oczywiście na różne sposoby. Smakuje świetnie nie tylko z plackami z batatów, ale także z makaronem, sypkim ryżem lub świeżym pieczywem. Polecam na przykład placki naan z mojego przepisu. Idealnie wpisują się w charakter tego dania i smaki.

ragout z mięsa mielonego

 

No ratings yet

Ragout z mięsa mielonego

Sos mięsny w wersji orientalnej
Porcji 4 os.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 40 mins

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g czebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu chili sriracha, sambal itp
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra
  • 30 ml oliwy

Sposób przygotowania

  • Na oliwie podsmaż mięso na dużym ogniu. Nie mieszaj zbyt często, aby nie puściło soków.
  • Posiekaj cebulę, czosnek i zetrzyj drobno imbir. Dodaj do podsmażonego mięsa. Zeszklij.
  • Dodaj garam masalę. Podsmaż całość.
  • Dodaj pokrojone pomidory oraz sos chili. Oprósz solą, pieprzem i cukrem. Duś bez przykrycia na niewielkim ogniu przez około 20 minut od czas do czasu mieszając.
  • Dopraw do smaku, dodaj świeżą kolendrę. Podawaj z plackami warzywnymi, pieczywem naan lub ryżem.
Okazja: Danie główne

[URIS id=10847]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close