Pączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodne

Z roku na rok coraz więcej osób decyduje się na samodzielny wypiek słodkich przekąsek na tłusty czwartek. Obok tradycyjnych pączków i faworków ogromną popularnością cieszą się te najszybsze i najprostsze. Specjalnie dla tych z Was, którzy szukają właśnie takich rozwiązań, przygotowałam szybkie i łatwe pączki z ricotty.

Pączki z ricotty to nieco bardziej wyrafinowana, włoska wersja znanych i uwielbianych przez nas mini pączków z serka homogenizowanego. Jeśli cenicie sobie czas spędzony w kuchni, koniecznie spróbujcie je zrobić. Ciasto wykłada się na rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki. Wystarczy utrzeć ze sobą składniki i tyle. Przepis na pączki z ricotty to jeden z tych, które trzeba mieć w swoim osobistym przepiśniku.

Nieważne, czy to tłusty czwartek, podwieczorek dla dzieci, niespodziewani goście lub zwykła wieczorna zachcianka – pączki z ricotty mogą być gotowe w zaledwie 30 minut.

pączki z ricotty przepis

Pączki z ricotty
Czas Przygotowania
10 mins
Czas Gotowania
15 mins
Czas Całkowity
25 mins
 


Rodzaj Dania: Deser
Ilość Porcji: 30 sztuk
Składniki
ciasto na pączki z ricotty
  • 250 g ricotty
  • 3 jajka
  • 50 g cukru 1/4 szklanki
  • 150 g mąki pszennej 1 szklanka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
sos czekoladowy
  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 80 ml śmietanki kremówki lub mleka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy z 1 owocu
  • 50 g masła ekstra
  • 15 ml płynnego miodu
dodatkowo:
  • 1 l oleju roślinnego do smażenia lub smalcu
Przygotowanie krok po kroku
  1. Cukier utrzyj z jajkami za pomocą miksera.

  2. Do utartej masy, dodaj ricottę i ekstrakt waniliowy i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  3. Przerwij miksowanie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól. Wymieszaj lub krótko zmiksuj.

  4. Tłuszcz rozgrzej do 160-170°C.

  5. Za pomocą łyżki lub dwóch łyżek jeśli pączki mają mieć ładniejszy kształt, wykładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron.

  6. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na sicie lub ręczniku papierowym.

  7. Przygotuj sos czekoladowy: W niewielkim garnku umieść połamaną czekoladę, masło oraz śmietankę lub mleko. Podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika do połączenia się składników. Na koniec dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Podawaj do pączków lub innych deserów.

 

paczki-z-ricotta
serowe-pączki-z-ricotty
mini-paczki-z-ricotta

 

Zobacz inne przepisy na pączki i faworki
1

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu