Pączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodne

Z roku na rok coraz więcej osób decyduje się na samodzielny wypiek słodkich przekąsek na tłusty czwartek. Obok tradycyjnych pączków i faworków ogromną popularnością cieszą się te najszybsze i najprostsze. Specjalnie dla tych z Was, którzy szukają właśnie takich rozwiązań, przygotowałam szybkie i łatwe pączki z ricotty.

Pączki z ricotty to nieco bardziej wyrafinowana, włoska wersja znanych i uwielbianych przez nas mini pączków z serka homogenizowanego. Jeśli cenicie sobie czas spędzony w kuchni, koniecznie spróbujcie je zrobić. Ciasto wykłada się na rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki. Wystarczy utrzeć ze sobą składniki i tyle. Przepis na pączki z ricotty to jeden z tych, które trzeba mieć w swoim osobistym przepiśniku.

Nieważne, czy to tłusty czwartek, podwieczorek dla dzieci, niespodziewani goście lub zwykła wieczorna zachcianka – pączki z ricotty mogą być gotowe w zaledwie 30 minut.

pączki z ricotty przepis

No ratings yet

Pączki z ricotty

Porcji 30 sztuk
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty

Składniki

ciasto na pączki z ricotty

  • 250 g ricotty
  • 3 jajka
  • 50 g cukru 1/4 szklanki
  • 150 g mąki pszennej 1 szklanka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

sos czekoladowy

  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 80 ml śmietanki kremówki lub mleka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy z 1 owocu
  • 50 g masła ekstra
  • 15 ml płynnego miodu

dodatkowo:

  • 1 l oleju roślinnego do smażenia lub smalcu

Sposób przygotowania

  • Cukier utrzyj z jajkami za pomocą miksera.
  • Do utartej masy, dodaj ricottę i ekstrakt waniliowy i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Przerwij miksowanie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól. Wymieszaj lub krótko zmiksuj.
  • Tłuszcz rozgrzej do 160-170°C.
  • Za pomocą łyżki lub dwóch łyżek jeśli pączki mają mieć ładniejszy kształt, wykładaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  • Odsącz z nadmiaru tłuszczu na sicie lub ręczniku papierowym.
  • Przygotuj sos czekoladowy: W niewielkim garnku umieść połamaną czekoladę, masło oraz śmietankę lub mleko. Podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika do połączenia się składników. Na koniec dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Podawaj do pączków lub innych deserów.
Okazja: Deser

 

[URIS id=10701]

 

Zobacz inne przepisy na pączki i faworki

Join the Conversation

  1. Super pączki, na pewno je przygotuję w wolnym czasie :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close