Wytrawne palmiery z suszonymi pomidorami i szynką

Styczeń… Zima… Odliczam dni do kolejnych urodzin własnych i ukradkiem spoglądam na wirujące za oknem płatki śniegu… raczej płaty…

Poniedziałek rozpoczęłam energicznie, piekąc pyszny chleb i aromatyczne palmiery na śniadanie. Młoda jeszcze przed wyjściem do szkoły pochłonęła jedną, a kolejną porcję zapakowała do swojej białej śniadaniówki z uroczym psiakiem. I na zdrowie jej…

Kto by pomyślał, że kiedyś palmiery kojarzyły mi się z ananasem… Zachodzę w głowę dlaczego…

Tak sobie myślę, że takie wytrawne palmiery sprawdzą się nie raz podczas okresu karnawałowych imprez, a także na leniwe śniadania, kolacje, a nawet wytrawne podwieczorki. Przygotowuje się je szybko i łatwo, a prezentują się niesamowicie apetycznie. Są bajecznie chrupiące, lekkie i przywołują w pamięci słoneczne lato… Gorąco polecam !

No ratings yet

Palmiery z szynką i suszonymi pomidorami

Wytrawne ciasteczka z ciasta francuskiego
Porcji 12 sztuk
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 35 minuty

Składniki

  • 1/2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 50 g suszonych pomidorów lekko osączonych z oliwy
  • 80 g wędzonej szynki
  • sól morska
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

  • Pomidory wyjąć z oliwy i drobno posiekać. Włożyć do salaterki.
  • Szynkę pokroić w drobniutką kostkę i dołożyć do pomidorów.
  • W moździerzu utłuc lub zmielić w młynku sól morską z kolorowym pieprzem i doprawić pomidory i szynkę.
  • Wymieszać. Dzięki oliwie z pomidorów farsz będzie lepki i zwarty.
  • Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie. Farsz rozsmarować na całej powierzchni.
  • Zagiąć dłuższe krawędzie na szerokość ok 2-3 cm do środka nie dociskając*. Czynność powtórzyć. Zrolowane boki ciasta powinny spotkać się na środku, pozostawiając 2 cm przestrzeni. Złożyć jeszcze raz do środka. Tym razem zrolowane boki powinny znaleźć się jeden na drugim. Schłodzić przez 15 minut.
  • Zrolowane ciasto kroić na 1,5-2cm paski i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.
  • Piec ok 15-20 minut, na złoty kolor w temperaturze 200°C

Podpowiedzi i notatki

* Ciasto powinno być złożone bardzo luźno, by mieć miejsce na wyrośnięcie.
Okazja: Przystawka

 

Join the Conversation

  1. Wspaniała przekąska – pyszne dodatki!

    1. Pastelle Author says:

      Przywołują wspomnienia o ciepłym lecie…

  2. wyglądają smakowicie, muszę wypróbować

    1. Pastelle Author says:

      Zachęcam. Są naprawdę pyszne.

  3. Właśnie szukałam jakiegoś nowego sposobu na wykorzystanie ciasta francuskiego. Zauważyłam też wiele przepisów, które na pewno wykorzystam. :) Super, że są osoby, które spisują takie świetne przepisy :)

    1. Pastelle Author says:

      Bardzo się cieszę, że moje przepisy przypadły do gustu. Zapraszam częściej po kolejne inspiracje :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close