Pancakes na mleku – najprostsze

Placki, racuszki, naleśniki, amerykańskie pancakes. Wszystkie uwielbiane jednakowo przez moją rodzinkę i przez cały świat. Od lat niezmiennie goszczą na naszych stołach i nie bez powodu – są po prostu pyszne. Przygotowuje się je w zaledwie kilka chwil i ze składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. Jakby tego było mało, przy produkcji placuszków bardzo chętnie pomagają dzieci. Dzięki temu gotowanie może być prostym sposobem na wspólnie spędzony czas. Co więcej, dzieci znacznie chętniej zjadają to, co same przygotowały. Rodzice z pewnością też nie pogardzą świeżutkimi i pachnącymi pancakes.

Odmian i przepisów jest wiele. Sama piekę pancakes na różne sposoby – słodkie i wytrawne, ale jak dotąd nie udało mi się zamieścić na nie ani jednego przepisu z prostej przyczyny – na placki każdy czeka niecierpliwie z widelcem w dłoni – zdjęcia? Wykluczone!

Ten przepis to przepis najprostszy, niezwykle ekonomiczny, a nawet można powiedzieć – kryzysowy. Mleko, jajka i mąka zazwyczaj wychodzą ze spiżarni jako ostatnie, więc pyszny posiłek dla całej rodziny można przygotować nawet wówczas, gdy w lodówce niemal pusto. Jako dodatek do placków świetnie sprawdzi się domowa konfitura, miód lub syrop klonowy. Warto je dodać, ponieważ pancakes najwięcej smaku zyskują właśnie dzięki dodatkom i polewom. Ponadto jest to dodatkowa okazja na dodanie do posiłku świeżych warzyw lub owoców. W moim domu pancakes podaje się przede wszystkim w sosem owocowym, najczęściej borówkowym lub wiśniowym. Poza tym zdarza mi się przygotowywać je do szkoły i pracy. W takim przypadku najczęściej dodaję dodatki bezpośrednio do ciasta, chociaż z powodzeniem sos można zabrać w osobnym pojemniczku.

4.21 z 64 głosów

Pancakes na mleku

Najprostsze pancakes. Pyszne i niezawodne
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia do miski.
  • Dodaj cukier, jajka, mleko oraz roztopione i przestudzone masło.
  • Za pomocą trzepaczki lub mikserem rozmieszaj składniki aż dokładnie się połączą i znikną wszystkie grudki.
  • Odstaw na 15 minut pod przykryciem.
  • Patelnię rozgrzej niezbyt mocno.
  • Wylewaj po porcji ciasta i smaż bez tłuszczu.
  • Odwróć na drugą stronę, gdy powierzchnia ciasta zacznie się ścinać i pojawią się pęcherzyki powietrza.
  • Dosmaż placki z drugiej strony i przekładaj na półmisek.
  • Podawaj od razu z owocami, jogurtem, konfiturą, miodem lub syropem klonowym itp.
Okazja: Śniadanie
Rodzaj dania: Kuchnia Amerykańska

 

Zobacz inne przepisy na smaczne śniadania

Join the Conversation

  1. Smacznie wyglądają :]
    U mnie przepis na pancakes zawsze jest wybierany losowo z odmętów internetu :)

    1. Małgosia Author says:

      Polecam swój w takim razie przy najbliższej okazji :D

  2. ~Magda Olejnik says:

    Robisz przepiekne zdjecia, jak je przerabiasz? :)

    1. Małgosia Author says:

      No cóż, staram się nie przerabiać zdjęć, a pokazywać potrawę taką, jaka jest w rzeczywistości. Wykorzystuję naturalne warunki do robienia zdjęć i jakoś wychodzi.

    2. ale przepraszam bardzo czy to zdjęcię nie jest z pinteresta?

      1. Małgosia Author says:

        Być może ktoś udostępnił te zdjęcia na pintereście, tego nie wiem. Wiem natomiast, że to ja jestem ich autorką. Pozwolę sobie dodać, że Pinterest nie posiada praw autorskich do grafik tam udostępnianych przez użytkowników.
        Pozdrawiam, serdecznie.

  3. mniami.:) wygląda apetycznie super przepis. na pewno spróbuje.:)

  4. Wyglądają przepysznie. Zawsze robimy najzwyklejsze, czas się przełamać i spróbować Pani przepisu.

  5. Przepysznie się prezentują. :)

  6. Pyszne, idealny posiłek z dodatkiem syropu klonowego :)

  7. Zrobiłam i ciasto wyszło gęste jak na muffiny, a po zrobieniu wyglądały zupełnie inaczej niż na zdjeciach! Aczkolwiek były pyszne :)

    1. Małgosia Author says:

      Przede wszystkim proszę sprawdzić pojemność szklanki i skorzystać z tych samych proporcji, co ja. Ewentualna różnica natomiast mogła wynikać z innej wilgotności mąki. Ciasto powinno być gęste, ale raczej nie aż tak, chociaż nie wiem o jakich muffinach rozmawiamy ;). Wystarczy dodać odrobinę więcej mleka.

  8. Ale fajne, misiowe śniadanko :)
    Mój Syn byłby w niebie mając takie misie na talerzu :)

  9. Zrobiłam z jagodami, wyszły pyszne. :)

  10. Jak na Patelni bez tłuszczu, skoro Ciasto przygotowane tym przepisem, przywiera jak holera nie idzie szkatułka go zdrapac, z olejem git wyszły, dodałem WPI, WPC BIAŁKA O SMAKU MASŁA orzechowego

    1. Małgosia Author says:

      Wszelkie zmiany w przepisie mogą powodować, że ciasto nie będzie współpracowało tak, jak to przewidziałam. Do smażenia pancakes należy też użyć odpowiedniej patelni, najlepiej z nieprzywierającą powłoką. Dodatek masła sprawia, że nie trzeba smażyć ich na oleju!

  11. Zrobiłam dziś, wyszły przepyszne. Choć nie wyrosły mi tak jak Twoje – nie wiem czemu, być może to jednak sprawa patelni, postaram się zakupić taką małą pod takie małe placuszki. Dodam jeszcze, że swoje podałam z bananami i domową konfiturą truskawkową. Mniam, mniam ! Dziękuję, za inspirację na przepyszny i szybki deser.

    1. Małgosia Author says:

      Wbrew pozorom na dużej patelni nie jest łatwo usmażyć równe i kształtne placki :)

  12. Ile sztuk wychodzi z tych podanych składników?

    1. ~Bożena Krawczyk says:

      Radzę Ci ich nie robić!

  13. ~Uwielbiam pancakes says:

    przepyszne! Zajadam się z moja córką. Właściwie nie wiem która z nas bardziej:) polane syropkiem klonowy mniam, palce lizać. A jedliście kiedyś pancakes z boczkiem. Połączenie smaków dość zaskakujące ale ogólny efekt zachwycający

  14. ~Bożena Krawczyk says:

    Widać że zdjęcie z internetu bo widziałam to zdjęcie w innych przepisach które były wcześniej napisane niż Pani. A tak poza tym nalesnaleśniki wyszły niejadalne! (A robilrobiłam zgodnie z przepisem)

    1. Małgosia Author says:

      Zdjęcia z internetu??? Nawet nie proszę o udowodnienie, bo po prostu wiem, że nie ma takiej możliwości! Każde zdjęcie na tym blogu jest MOJEGO autorstwa, a tego przepisu jestem pewna, bo w ten sposób robię je z powodzeniem regularnie i nie tylko ja. Być może po prostu nie tego Pani szukała (to nie są naleśniki, tylko pancakes!), albo to zwyczajne oszczerstwa i w ogóle ich Pani nie robiła! Miłego dnia, Pani Bożeno.

      1. ~Dorota W_W says:

        Witam,
        Przepis wyszedł wyśmienicie. Szczerze to jestem amatorką pieczenia i gotowania zatem jeśli mnie wyszły pulchniutkie, to z całą pewnością innym osobą również:) Polecam z bitą śmietaną i syropem klonowym :) Pozdrawiam serdecznie

    2. Głupoty Pani pisze ? Mi wychodzą takie jak na zdjęciu i są pyszne!!! I każdemu co podałam ten przepis… tak samo uważa.

  15. Wychodzą idealne z tego przepisu. I tak – da się je smażyć bez tłuszczu. Są rewelacyjne i wpisały się na stałe w nasze sobotnie śniadania. Dzieciaki zachwycone.

  16. Wyglądają pysznie:) Jutro robię na śniadanie :)))

  17. Wyszły pyszne, dziękuję za przepis! FANTASTYCZNE

  18. ~Iskra396 says:

    Pancakes wyszly cudowne,pachnace,pyszne i bardzo latwo oraz szybko robia sie. Swietnie smaza sie na patelni bez tluszczu,ciasto nie przykleja sie. Z syropem klonowym-niebo w buzi. Dziekuje za przepyszna kolacje dla mnie i mojej corki :)

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :)

  19. ~Maniek says:

    Cukier ” Wanilinowy” a nie ” Waniliowy” hehe Tak poza tym mega :)

    1. Małgosia Author says:

      Nigdy! Zawsze używam cukru WANILIOWEGO (!) – osobiście go aromatyzuję strąkami prawdziwej wanilii, więc nie ma mowy o pomyłce.

  20. Pancake pierwsza klasa! Nigdy nie jadłam czegoś tak dobrego! :D

  21. ~Agnieszka says:

    Hej, słuchajcie ! rzadko komentuje czyjeś przepisy ale ten skomentuje, bo przepis jest super i warto się przekonać ;) Ja zamiast zwykłej mąki dodałam zdrowszej, pełnoziarnistej i wyszły rewelacyjnie. Synek miał dodatkową frajdę z przygotowania a później jedzenia :D
    Smażyłam na patelni zwykłej-teflonowej i używałam sylikonowych form do nadania kształtu. Wyszło bajecznie
    Pozdrawiamy Panią Gosię :)

  22. Uwielbiam takie coś :) Wyglada bosko naprawdę. Będę tu zaglądać. Mniaaaam

  23. pysznie wyglądają, muszę wypróbować ten przepis

  24. ~Monika Wrona says:

    Mam pytanie, jak Pani uważa czy można mąkę pszenną zamienić na ryżową? :)

    1. Małgosia Author says:

      Nie wiem, nie robiłam pancakes z mąki ryżowej.

  25. Gowno a nie naleśniki, niby jak to usmażyć bez tłuszczu jak się przypalały po kilku sekundach, nie dało się ich nawet przewrócić ani nie urosły jak pancakes. A nie jest to wina patelni bo jak robiłam z innego przepisu kiedyś to wyszły ładne. Nie polecam

    1. Idź się babo lecz albo naucz się odmierzac. Wstyd tak pisać jak drugiemu wychodzi z tego wszystko idealnie. Przykro

  26. Robię już po raz 3 i wychodzą wspaniale! Nie jestem dobra w gotowaniu ale to mi zawsze wychodzi! Pychota!

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę, że placki się udają, też często je robię. Szczególnie dzieci się z nich cieszą :)

  27. Pierwszy raz zrobiłam dziś pancakes – szczerze mówiąc wybrałam pierwszy lepszy przepis w internecie. Cóż … muszę przyznać, że wyszły boskie !!!! Mój mąż zajadał się nimi jak dziecko :D Polane oczywiście syropem klonowym – przepyszne! I za pierwszym razem wyszły naprawdę puszyste i mięciutkie ! :) Dziękuję za przepis !!!

  28. Usmażyłam je dzisiaj na śniadanie i wszystkim bardzo smakowały, a zwłaszcza mojej 4-latce. Przełożyłam dżemem truskawkowym, polalam syropem klonowym, córce aż się uszy trzęsły. Zamieniłam mleko krowie na migdałowe i masło na margarynę dla wegan, bo córka ma uczulenie na białko mleka krowiego, następnym razem zamiast margaryny dam olej kokosowy nierafinowany, na pewno będą jeszcze lepsze. Te pancakes wejdą na stałe do naszego śniadaniowego repertuaru :) Pozdrawiam serdecznie.

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowały :) Z dżemem i syropem klonowym na pewno były wyborne!

  29. Witam, mam takie pytanie p. Małgosiu – czy nam dodawać cukru pudru czy normalnego?

    1. Małgosia Author says:

      Ja używam zwykłego. Może być puder, ale trzeba dodać nieco mniej.

      1. Natalia says:

        Przepyszne są, robiłam zgodnie z przepisem.. No jedynie smażyłam troszkę inaczej, bo wykorzystałam resztkę masła z rondelka do posmarowania patelni, aby mieć pewność że nie przywrą do dna ? Przepis wylądował w moim zeszyciku ?

  30. Polecam, robiłam i są bardzo dobre :)

  31. Nie myślała Pani o zastąpieniu proszku do pieczenia tym bardziej ,że to danie ląduje na talerzu u dzieci , Dzisiaj zagapilam się i zrobiłam z jedną niepełna łyżeczka proszku do pieczenia ale następny razem wymienię na sodę i dam znać jak wyszło . Dzisiaj wyszły bardzo dobre , z domową malinową konfiturą mój dwu latek był bardzo szczęśliwy . :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close