Pancakes na zakwasie – sposób na zużycie nadmiaru zakwasu chlebowego

Pancakes na zakwasie chlebowym wydają się czymś zupełnie dziwnym i pracochłonnym. Jednak zapewniam, że to szybkie danie powstałe niejako przypadkiem. To nic innego niż danie śniadaniowe utrzymane w duchu zero waste.

Kto kiedykolwiek prowadził swój domowy zakwas chlebowy ten wie, że podczas dokarmiania często powstaje porcja zakwasu, którą musimy wyrzucić. Taką nadprodukcję można jednak w sprytny sposób wykorzystać w niezwykle prosty sposób. I jest to sposób niebywale smaczny. Nikt bowiem nie pogardzi śniadaniem pod tytułem pancakes na zakwasie.

Placuszki przygotowujemy z dojrzałego aktywnego zakwasu. W tym samym momencie, kiedy rozpoczynamy pieczenie chleba lub kilka chwil później. Nie wykorzystujemy zakwasu głodnego, ani świeżo po dokarmieniu. W pierwszym przypadku placki będą kwaśne, a w drugim zwyczajnie się nie udadzą.

Ja swoje pancakes na zakwasie podałam z płynnym miodem z ulubionej pasieki i pierwszymi truskawkami wyhodowanymi na balkonie. Wygląda na to, że nie wychodząc z domu można przygotować śniadanie mistrzów!  Gotowe danie posypałam już tylko kilkoma listkami tymianku. Koniecznie spróbujcie tej wersji. Tymianek i miód to dla mnie idealne połączenie. Jeszcze mogłaby się tu znaleźć odrobina skórki cytrynowej, ale zapewniam, że nie była ona konieczna. Sam tymianek ma lekko cytrynowy aromat. Wy natomiast podajcie swoje pancakes jak tylko chcecie. A sposobów jest nieskończenie wiele. Mogą to być zarówno słodkie, jak i słone dodatki. Wyobraźcie sobie tylko takie placuszki z jakiem w koszulce, albo chrupiącymi kąskami bekonu i syropem klonowym. Brzmi wybornie!

pancakes na zakwasie żytnim chlebowym

3 z 10 głosów

Pancakes na zakwasie

Sprytny sposób na użycie nadmiaru domowego zakwasu chlebowego
Porcji 4 porcji
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 20 minutes

Składniki

  • 200 g dojrzałego zakwasu
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml oliwy lub oleju

Sposób przygotowania

  • Do zakwasu dodaj 2 jajka i wymieszaj razem.
  • Stopniowo dolewaj mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, do uzyskania ciasta o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
  • Dopraw szczyptą soli i cukru według uznania. Placki mogą być zarówno podane ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
  • Smaż na niewielkiej ilości oliwy lub oleju na złoty kolor z obu stron.
Okazja: Podwieczorek, Śniadanie
Rodzaj dania: Dla Dzieci, Pomysłowe, W plener, Zero Waste

 

Join the Conversation

  1. Ale super pomysł

  2. Pancakes na zakwasie to podwójne dobro! Po pierwsze, smakują doskonale i są idealną propozycją na dobre, sycące śniadanie. Po drugie, nie marnujemy nadmiaru zakwasu i kuchnia staje się bliższa filozofii zero waste. Jesteśmy zdecydowanie na tak! :)

  3. Nic się nie może zmarnować a trochę mi zostało takiego zakwasu i właśnie go dziś wykorzystam.Świetny pomysł.

  4. Wyglądają apetycznie , niestety nie mam zakwasu , ale chętnie zrobię .Ciekawe ile sztuk wychodzi z tej proporcji .

    1. Mi wychodzi 18 placuszków ?‍♀️

  5. Wyglądają znakomicie i na pewno zrobię .Już mam zamówienie na niedzielne śniadanie .Dziękuję za przepis .

  6. Nie mam co prawda nadmiaru zakwasu , ale będą dziś robione , patrząc na foto , aż ślinka cieknie.

  7. Wyglądają bardzo apetycznie, mimo że wszyscy domownicy są na diecie bo Święta zrobiły swoje, to chyba się skuszę. Przypominają mi smaki dzieciństwa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close