Pasta jajeczna z wędzonym łososiem

Pasta jajeczna to klasyk, który gościł na stołach naszych babć, mam, a teraz u nas. To ciekawe urozmaicenie śniadań opartych na jajkach. Tym razem pojawia się w odświeżonej wersji z wędzonym łososiem.

Jajka na śniadanie to świetny pomysł. Są smaczne, można je przygotować na wiele przeróżnych sposobów, dodają energii i zapewniają sytość na długo. Przygotowywałam już jajka na chmurkach, zapiekane jajka faszerowane w sosie koperkowym, sałatkę jajeczną, stratę i przeróżne omlety. Przyszła kolej na moją ulubioną wersję tego danka – pasta jajeczna z wędzonym łososiem. Jest wytrawna i wyrazista w smaku, najlepiej smakuje z odrobiną ostrej papryki i sosu sriracha i świeżym koperkiem. Dla wielbicieli delikatniejszych smaków polecam użyć pieczonego łososie z nutą wędzonej papryki – wyborna!

Do tego przepisu użyłam łososia wędzonego na gorąco i takiego też polecam Wam. Zapewnia lepszą konsystencję gotowej paście, a w smaku jest równie smaczny chociaż chyba nieco mniej popularny. Kolejną modyfikacją tej pasty może być zastąpienie ostrego sosu pikanynym ketchupem. Tę wersję polecam tym, którzy źle znoszą pikantne potrawy oraz młodszym dzieciom. Pastę z powodzeniem można przygotować dzień wcześniej, a jeśli nie macie malaksera lub blendera, sprawdzi się też ostry nóż. Taka drobno siekana pasta ma swój urok i świetną, konsystencję. Pełna dowolność i spore pole manewru w przypadku, gdy bazowy przepis nie do końca pasuje.

pasta jajeczna z łososiem

5 z 2 głosów

Pasta jajeczna z wędzonym łososiem

Szybka pasta kanapkowa na śniadanie i nie tylko.
Porcji 3 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty

Składniki

  • 125 g filet z łososia wędzony na gorąco bez skóry
  • 4 szt jajka
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu sriracha lub innego chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g masła opcjonalnie
  • koperek

Sposób przygotowania

  • Jajka ugotuj na twardo przez około 8-10 minut. Następnie ostudź i obierz ze skorupek.
  • Wszystkie składniki pasty zmiksuj razem na gładką pastę lub pozostaw niewielkie kawałki jeśli wolisz bardziej strukturalną pastę. Możesz też bardzo drobno posiekać składniki pasty nożem.
  • Pastę dopraw do smaku po zmiksowaniu.
  • Masło roztop.
  • Pastę przełóż do słoiczka i polej roztopionym masłem. Można pominąć ten etap, a danie będzie mniej kaloryczne. Schłodź.
  • Podawaj na tostach posypaną koperkiem.

Podpowiedzi i notatki

Jeśli wolisz delikatniejsze smaki, zastąp sos sriracha ketchupem, a wędzonego łososia pieczonym.
Okazja: Do chleba, Przystawka, Śniadanie
Rodzaj dania: Do lunchboxa, łatwe, Potrawy z jajek
Słowa kluczowe: jajka, łosoś

pasta jajeczna z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close