Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki – do chleba

Złapała kolorową kanapkę i pobiegła z powrotem do swojej zabawy… Pogryzając świeżo upieczoną bagietkę wdzięcznie podryguje w rytm ulubionej piosenki. Niemal nigdy nie siada w miejscu…

Wciąż z podziwem patrzę ile energii kryje się w tych maleńkich stópkach… Gdy biegnie, zawsze przypomina mi się tamta stara kreskówka – Struś pędziwiatr…

Takiej energicznej małolacie potrzebne są niesamowite pokłady energii. Staram się więc na bieżąco je uzupełniać w dobrym stylu. Zdrowa pasta do smarowania pieczywa to świetne rozwiązanie niezależnie od wieku. Wystarczy jedna chwila, aby z kawałka chleba wyczarować kolorową kanapkę pełną smaku, którą zachwyci się nawet trzylatkę nieustannie tańczącą w różowej sukience z tiulowymi falbanami i królewskiej koronie na głowie.

Pasta ze słonecznika to pożywny i jednocześnie smaczny pomysł na dodatek do pieczywa. Świetnie smakuje sama lub z ulubioną wędliną, sałatą i świeżymi ziołami. Swój piękny kolor i wyjątkowy aromat zawdzięcza pieczonej papryce, która jednocześnie nadaje jej lekkiej słodyczy. Ziarna słonecznika są też cennym i istotnym składnikiem naszej codziennej diety, co sprawia, że smarowidło jest nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo zdrowe.

Składniki:

  • 150g łuskanych, nieprażonych ziaren słonecznika
  • 1-1,5 pieczonej czerwonej papryki razem z wytworzonym płynem
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione zioła np prowansalskie, dalmatyńskie itp. – opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziarna słonecznika opłucz i zalej ciepłą, przegotowaną wodą. Odstaw na 2-3 godziny do namoczenia (lub na noc).
  • Paprykę umyj, osusz i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20-30 minut. W tym czasie powinna zmięknąć, a skórka na powierzchni ściemnieć i pomarszczyć się. Upieczoną paprykę wyjmij i zawiń w folię aluminiową na co najmniej 15 minut. Dzięki temu zabiegowi w prosty sposób zdejmiesz z papryki skórkę. Obraną paprykę odstaw do wystudzenia razem z powstałym sokiem.
  • Namoczone ziarna słonecznika przecedź i przełóż do blendera razem z papryką. Zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj 2 łyżki oliwy i dopraw płatkami chili, solą i pieprzem do smaku. Ja lubię, gdy jest nieco pikantna. Lekka ostrość świetnie komponuje się ze słodyczą papryki.
  • Podawaj do pieczywa, przechowuj w lodówce do około trzech dni. Aby wydłużyć czas przechowywania należy pastę przełożyć do słoiczków i pasteryzować.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Swietna pasta! Doskonala na 1 lub 2 sniadanie :D.

  2. bardzo lubię tego typu pasty, fajny przepis :)

  3. Bagietka z taką pastą to musi być coś: ) Piękny ma kolor!

  4. Małgosiu wiem, że to durne pytanie ale czy tą paprykę wyczyścić wcześniej z pestek a jeśli nie to co z tymi pestkami po upieczeniu? :) (jeszcze nigdy nie piekłam papryki…)

    1. Małgosia Author says:

      Gniazda nasienne w całości usuwamy po upieczeniu razem ze skórką. Po sparowaniu pod folią wszystko pięknie samo odchodzi.

      1. Dzięki, zrobię w przyszłym tygodniu :)

  5. Szczerze trzeba przyznać, że ta pasta wygląda świetnie. Ogólnie nie przepadam za samymi pastami, ale ta wygląda smakowicie. Trzeba będzie spróbować . Postaram się znaleźć czas w weekend żeby spróboiwać czy moje przypuszczenia, o tej paście są słuszne.

  6. Ale piękne są te zdjęcia. Jesteś fotografem kulinarnym?

    1. Małgosia Author says:

      Nie jestem fotografem, choć przyznam, że chętnie bym nim została ;) Dziękuję :)

  7. Smakowicie wygląda, więc wypróbuję na swojej rodzince. Zastanawiam się, jaki jest max okres przechowywania pasty po pasteryzacji?

    1. Małgosia Author says:

      Po pasteryzacji pastę można przechowywać przez 4-6 miesięcy, najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu jak inne przetwory.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close