Pasztet z soczewicy z kurkami – wegetariański

Zawsze bardziej ciągnęło mnie w stronę diety warzywnej. Od dzieciństwa chętnie wybierałam to, co zielone. Garściami wyjadałam koperek prosto z babcinej grządki i obgryzałam ogórki czekające na przydział słoika.

Taka byłam i taka jestem do dziś. Z małym, zielonym błyskiem w oku…

Od przygotowania mięs w domu jednak nie stronię ze względu na bardziej mięsożerną część rodziny. “Bo podobno ludzie kły nie po to mają, by żywić się liśćmi”. W jednej chwili czar prysł – mężczyźni jednak są trudno reformowali. A przynajmniej mój egzemplarz jest, choć od warzywnych i bezmięsnych dań nie dostaje nieuleczalnej wysypki, ani nie popada w śpiączkę.

Ja na pasztet z soczewicy miałam ochotę już od dawna. Wiedziałam, że będzie mi smakował, bo miseczka soczewicy z odrobiną oliwy i ziół może stanowić dla mnie kompletny posiłek. Nie sądziłam jednak, że tak bardzo posmakuje mojemu mięsożercy. Wprost nie mógł uwierzyć, że nie ma w nim ani grama mięsa. Ostatecznie nie o to chodzi, by maskować brak mięsa w daniu, w tym przypadku jednak rzeczywiście można się pomylić dlatego myślę, że nazwa jest w pełni uzasadniona. Pasztet jest zwarty, soczysty i pełen smaku. Wyśmienity zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie syci i dostarcza sporo zdrowej energii.

Nam najbardziej smakował podany z ulubionymi sałatami. Na zielono!

Magia soczewicy…

Jako dodatek wykorzystałam kurki. Ich złoty kolor i sprężysta konsystencja nadały całości wyjątkowej struktury i świetnie wzbogaciły smaki.

Niewiele w życiu prawdziwych pasztetów upiekłam, ale ten jest zdecydowanie jednym z najlepszych, jakie jadłam i Wy również powinniście go koniecznie spróbować.

Składniki:(na mniejszą foremkę keksową)

  • 200g suchej zielonej soczewicy
  • 2 duże marchewki
  • 200g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 45ml oliwy
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę gotuj z oliwą i szczyptą soli do miękkości. Powinna rozpadać się pod łyżką. Przestudź.
  • Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj startą marchew. Dopraw kolendrą, solą i pieprzem i podsmaż chwilę.
  • Oczyszczone i osuszone kurki pokrój niezbyt drobno i dodaj do warzyw. Podsmaż minutę, aż zaczną mięknąć. Dodaj wino, a następnie je zredukuj. Zdejmij z ognia i przestudź.
  • Soczewicę i pozostałe warzyw połącz ze sobą lekko rozgniatając łyżką nierozgotowane ziarna soczewicy. Dodaj jajka oraz pozostałe przyprawy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180°C przez około 45 minut.
  • Ostudź w formie.

Smacznego!

0

18 Odpowiedzi

    1. Można dodać inne grzyby – teraz jest na nie sezon lub pieczarki. Można też pominąć. Taki pasztet bez dodatków jest równie smaczny.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu