Pęczak z młodą kapustą

Pęczak z młodą kapustą – danie proste, zdrowe, sezonowe i nasze rodzime. Czy jest coś bardziej polskiego niż kasza i młoda kapusta? Dla miłośników światowych smaków polecam posypać gotowe danie uczciwą porcją parmezanu. To jest po prostu pyszne!

Wszystkim wiadomo, że kasze są ważnym elementem naszej diety. Niezależnie od tego czy staramy się zrzucić nadprogramowe kilogramy, czy też liczymy wartości odżywcze z innych względów. Pęczak to jedna z tych kasz, po które warto sięgać jak najczęściej. A pęczak z młodą kapustą koniecznie trzeba mieć w swoim notesie z przepisami.

To nie tylko zdrowe i pożywne danie, ale też niedrogie i nieco kryzysowe. Większość naszych szafek skrywa zapasy różnych kasz, a w sezonie wczesnoletnim nie ma nic lepszego niż młoda kapusta. Jej ceny też nie szybują aż tak bardzo jak w przypadku innych produktów.

Całe danie składa się z zaledwie kilku prostych składników, a gotowa potrawa może być lekkim daniem wegetariańskim lub stanowić niecodzienny dodatek do duszonych lub pieczonych mięs. Porcja takiej kaszy syci na długo, a jeśli wydaje Ci się, że to może być za mało, podaj ją z tradycyjnym kotletem lub pieczonym w wędzonych przyprawach tofu. Zapewniam, że będzie pysznie i pięknie choć prosto i niedrogo.

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne gołąbki, jeżeli został kawałek kapusty po przygotowaniu surówki, to to danie będzie idealne! Podaj je na kolację, obiad lub włóż do pudełka i zabierz do pracy lub w plener. Jeśli jesteście na diecie eliminującej kaszę pęczak, zamieńcie ją na taki rodzaj, jaki możecie spożywać. Potrawa będzie równie świetna z kaszą owsianą lub jaglaną. Warto ugotować je wcześniej – wówczas przygotowanie zajmie tylko kilka chwil.

pęczak z młodą kapustą

5 z 2 głosów

Pęczak z młodą kapustą

Proste danie wegetariańskie. Świetne jako danie główne lub dodatek do mięsnych potraw.
Porcji 2 porcje
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 30 minutes

Składniki

  • 200 g kasza pęczak opcjonalnie jaglana lub owsiana
  • 500 g młoda kapusta
  • 100 g marchew
  • 50 g cebula
  • 15 g oliwa
  • 1/2 łyżeczki papryka w proszku słodka
  • 1/3 łyżeczki cynamon
  • 1/3 łyżeczki płatki chili
  • 1/3 łyżeczki ziele angielskie mielone
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Kaszę ugotuj al dente. Możesz zrobić to dzień wcześniej i przechować kaszę w lodówce.
  • Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w kostkę.
  • Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj marchew, a po chwili przyprawy.
  • Dodaj poszatkowaną kapustę, a gdy lekko zmięknie, dodaj ugotowaną kaszę. Podlej 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody i podduś aż wszystko zmięknie.
  • Dopraw całość do smaku.

Jedna porcja zawiera około:

Serving: 450g | Kalorie: 497kcal | Carbohydrates: 80.62g | Białko: 9.82g | Fat: 10.23g | Tłuszcze nasycone: 1.58g | Fiber: 13.84g | Cukier: 4.14g
Okazja: Danie główne, Kolacja, Obiad
Rodzaj dania: Wegetariańska, Wegetariańskie
Słowa kluczowe: kapusta, kasza

Join the Conversation

  1. Świetny przepis! Z chęcią bym go wykonała, ale niestety ostatnio mam bardzo mało czasu, więc jem głównie na mieście. Za to w moim życiu dzieje się wiele wspaniałych rzeczy. Przykładowo za niedługo zaczynam warsztaty komunikacji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close