Pełnoziarniste bułeczki z czekoladą i karmelizowanym słonecznikiem – idealne do kawy Colombia Narino z dripa

Pełnoziarniste bułeczki to jedne z moich ulubionych. Piekę je często i z różnymi dodatkami. Tym razem, szukając idealnych wypieków do filiżanki kawy Colombia Narino postanowiłam spróbować wykorzystać stary pomysł na pieczywo z czekoladą. Muszę przyznać, że pełnoziarniste bułeczki udały się zaskakująco świetnie. Czekoladę uzupełniłam karmelizowanym słonecznikiem dzięki temu dodałam do nich nieco wytrawnej słodyczy i uzyskałam bułeczki idealne do kawy, na której mi zależało.

Jeśli ktokolwiek zastanawia się jeszcze dlaczego próbuję parować jedzenie z kawą, odsyłam do poprzedniego wpisu o tej samej tematyce.

Tym razem starałam odnieść się do aromatu Colombia Narino Starbucks. Jest to kompozycja najlepszych kaw pochodzących z Ameryki Łacińskiej. Delektując się tą kawą wyczuć można złożone ziołowe i lekko orzechowe nuty smakowe. To jak dotąd moja ulubiona kawa. Najchętniej parzę ją za pomocą dripa. Jestem niemalże zakochana w naczyniu do przenia kawy w ten sposób. Jeszcze przed samym finałem, jakim jest degustacja, cały pokój pachnie kawą, a możliwość podglądania jak przebiega cały proces parzenia, zbiera całe towarzystwo wokół dripa. Do tego sposobu parzenia najlepsza będzie średnio zmielona kawa. Gorącą wodę wylewamy wprost na ziarna w kilku porcjach, co pozwoli wydobyć z nich cały aromat.

Specjaliści ze Starbucks do tej kawy polecają smaki karmelu, pestek, orzechów i czekolady – czy może być więc coś lepszego niż pełnoziarniste bułeczki z karmelizowanym słonecznikiem i gorzką czekoladą? Wystarczy spróbować ich razem z kawą, by przekonać się, że to naprawdę działa! Zarówno kawa, jak i pełnoziarniste bułeczki są pyszne i pełne smaku, ale razem to prawdziwa eksplozja smaku. Jedno wzbogaca drugie i to niewiarygodne, jak harmonijną całość tworzy ta prosta kompozycja.

Majowe słońce, pachnące bzy, kawa i topiąca się w dłoniach, niemal wytrawna w smaku czekolada – taki lunch mogłabym organizować sobie w każdy weekend, a może nawet częściej i Was też do tego gorąco zachęcam!

pełnoziarniste bułeczki z czekoladą i słonecznikiem

Pełnoziarniste bułeczki z gorzką czekoladą i karmelizowanym słonecznikiem

Proste pszenne bułeczki najeżone czekoladą i ziarnami w karmelu. Idealnie smakują w połączeniu z kawą Colombia Narino Starbucks z dripa.
Czas Przygotowania15 mins
Czas Gotowania15 mins
Wyrastanie1 hr
Czas Całkowity1 hr 30 mins
Okazja: Wypieki
Rodzaj Dania: Pieczywo
Porcji: 8 sztuk

Składniki

  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g mąki pełnoziarnistej typ 1850-2000
  • 300 ml mleka letniego (roślinnego lub zwykłego)
  • 7 g drożdży instant
  • 5 g cukru (1 łyżeczka)
  • 2,5 g soli morskiej (1/2 łyżeczki)
  • 50 g gorzkiej czekolady (70-90% kakao)
  • 50 g ziaren słonecznika łuskanego
  • 40 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obie mąki mieszamy z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Dodajemy mleko, sól i zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość.
  • Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy dodatki. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Gdy zacznie się rumienić, posypujemy je 40g cukru. Gdy cukier się roztopi i zezłoci, wykładamy na pergamin. Gdy przestygnie, rozkruszamy zbrylone ziarna.
  • Ostrym nożem siekamy drobno czekoladę i wystudzony karmel ze słonecznikiem.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat kuchenny lub stolnicę. Dodajemy siekaną czekoladę i karmelizowany słonecznik. Krótko zagniatamy.
  • Ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  • Wyrośnięte bułeczki pieczemy przez około 15 minut, na złoty kolor.

 

pełnoziarniste bułeczki i kawa

pełnoziarniste bułeczki z czekoladą i słonecznikiem

wpis sponsorowany oznaczenie graficzne

7

23 Odpowiedzi

  1. Bywałam u Ciebie na blogu dobre dwa lata temu, a teraz znów się spotykamy! Wtedy skorzystałam z Twoich nocnych bułek i tych z przedziałkiem. Także wiem, że bulki z czekoladą to kolejny super przepis wart wyprobowania. I masz cudowne zdjęcia 😍

    1. Cieszę się bardzo, że mnie odwiedziłaś. Od czasu bułek z przedziałkiem wiele się zmieniło i wiele chlebów i bułek upiekłam. Można by powiedzieć nawet, że z niejednego pieca chleb się wyjmowało :D
      A bułeczki z czekoladą oczywiście polecam gorąco!

  2. Wiesz? Robiłam je wczoraj na podwieczorek :-) są pyszne! Dziś mąż pytał czy przypadkiem coś nie zostało :-) myślę ze zagoszczą w.moim przepiśniku na dobre! :-)

    1. To chyba najlepsza możliwa rekomendacja. Bardzo się cieszę, że smakowały! Z pozdrowieniami dla Pana Męża :)

    1. Właściwie do tych bułeczek nie polecam białego sera ze szczypiorkiem, ale dobry śmietankowy twarożek będzie pyszny :)

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu