Pełnoziarnisty chleb z miodem i płatkami owsianymi

Nie pytam kto lubi chrupiącą, wypieczoną skórkę na domowym chlebie, bo lubią ją wszyscy. Na tym bochenku jej nie brakuje, bo i bochen ogromny i skórka na nim niesamowita. Chrupiąca, dość gruba i dobrze skarmelizowana, z nutką goryczki podbijającej smak chleba.

To jeden z łatwiejszych w obróbce chlebów i jednocześnie jeden z najsmaczniejszych bochenków na drożdżach. Ciasto dobrze współpracuje z dłońmi wyrabiającej je osoby i nie wymaga misternego składania. Wystarczy zrolować i bochenek z pewnością zachowa odpowiedni kształt podczas pieczenia. Mimo sporej ilości miodu dodanego do ciasta, chleb nie jest wyraźnie słodki. Świetnie komponuje się z pieczonym mięsem i serami. Nadaje się na tosty i jako baza do codziennych kanapek.

Gorąco zapraszam też do udziału w trwającym konkursie. Do zdobycia dwa piekarniki Electrolux z funkcją pary. Pieczcie, róbcie zdjęcia i pamiętajcie o odpowiednich hashtagach. Nagrody czekają.

No ratings yet

Pełnoziarnisty chleb z miodem i płatkami owsianymi

Czas przygotowania 1 hour 30 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Czas całkowity 2 hours 15 minutes

Składniki

  • 3 szklanki mąki chlebowej 720
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 2000
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki otrębów pszennych
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy
  • do posypania - łyżka miodu łyżka płatków owsianych

Sposób przygotowania

  • Mleko i wodę podgrzej z miodem. Do ciepłego płynu wsyp drożdże i zostaw na 5 minut.
  • Dodaj mąkę, otręby, płatki owsiane, sól oraz oliwę i zarób ciasto.
  • Wyrabiaj przez 10-15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Jak najmniej podsypuj mąką.
  • Przykryj ściereczką i pozostaw na 45-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Rozpłaszcz na prostokąt, zroluj ciasno, końcówki dokładnie sklej ze sobą formując podłużny bochenek lub dwa mniejsze.
  • Przełóż na blachę złożeniem do dołu. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięty bochenek posmaruj podgrzanym miodem i posyp płatkami owsianymi.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz z parą przez około 40 minut lub do momentu aż skórka będzie odpowiednio wypieczona.
  • Ostudź na kratce.
Okazja: Wypieki

 

Smacznego!

Join the Conversation

  1. B.fajny przepis.
    Mam ochotę spróbowac, ale mieszkam w małej pipidówce i nie wiem, czy ogarnę mąki.
    No i ta para w piekarniku… :-(
    Mam zwyczajny gazowy, nie wiem, czy da radę.
    Ale spróbuję. Pozdrawiam!

    1. Małgosia Author says:

      Proszę pominąć parę lub spryskać ścianki piekarnika wodą. Zapraszam też do udziału w konkursie. Do wygrania są dwa piekarniki Electrolux z funkcją pary dla zwycięzcy i wybranej bliskiej osoby. Myślę, że warto stanąć do rywalizacji :)

  2. Robiłam kiedyś chleb tostowy z miodem i bałam się , że wyjdzie za słodki, a okazało się, że miód daoje bardzo fajnego smaku. W owsianym chlebie musi pasować jeszcze bardziej.

    1. Małgosia Author says:

      Właśnie też się zastanawiałam, czy nie będzie zbyt słodki, ale nie jest.

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję :)

  3. Witaj Magdo,
    Konkurs bardzo mi się podoba a moje pytanie brzmi- Czy zdjęcia ciasta muszą być specjalnie przygotowane na konkurs czy mogą być już wcześniej gdzieś publikowane (na blogu, na fb)???

    1. Małgosia Author says:

      Kingo, regulamin nie określa tego bezpośrednio, ale zadaniem konkursowym jest własnoręczne wykonanie wypieku, a następnie opublikowanie zdjęcia wraz z opisem. Zadecyduj sama, w razie wątpliwości, odsyłam do pełnego regulaminu

  4. Chlebek wygląda bardzo smakowicie. Można go posypać również słonecznikiem, sezamem lub siemieniem lnianym :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close