Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico

Nawet nie zauważyłam kiedy minęła połowa listopada. To dzisiejszego ranka ocknęłam się pociągając potężnie nosem… No tak… to już ten moment. Lada chwila mikołajki, po nich święta, nowy rok i znów wszystko zacznie się od nowa powoli nabierając tempa, by po koniec gnać prędzej, niż nadąża się zapamiętywać szczegóły.

Już teraz warto zacząć zbierać pomysły i przepisy, by nie dać zaskoczyć się grudniowi. Pieczona radicchio to właśnie jeden z tych pomysłów. Smakuje wyśmienicie, wygląda iście zimowo i świątecznie, a przygotowuje się ją w zaledwie 20 minut. Polecam jako niebanalny dodatek do pieczonych mięs lub deski serów.

… już tylko choinki brakuje…

Ale jeszcze trochę, jeszcze musimy zebrać kilka świetnych świątecznych i noworocznych przepisów. Oto jeden z nich.

pieczona radicchio z granatem

No ratings yet

Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 25 minutes

Składniki

  • 1 duża główka sałaty radicchio lub 4 mniejsze
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mały granat
  • 50 ml oliwy
  • 30 ml octu balsamicznego dobrej jakości
  • 30 ml płynnego miodu
  • sól pieprz
  • po gałązce rozmarynu i tymianku

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Cebulę pokrój w ósemki i podziel na cząstki.
  • Radicchio pokrój na cząstki (u mnie 16-tki) w taki sposób, by pozostały połączone. Ułóż na blasze, rozsyp cząstki cebuli
  • Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Przemieszaj delikatnie.
  • Piecz około 15-20 minut aż sałata zarumieni się i zmięknie.
  • Jeszcze gorącą radicchio przełóż na półmisek razem z cebulą. Polej miodem i balsamico.
  • Posyp ziarnami granata. Podawaj do serów lub pieczonego mięsa.
Okazja: Przystawka

 

Join the Conversation

  1. Radicchio jest takie niepozorne w smaku ale z balsamico i granatem po prostu super!

    1. Zgadzam się! Miód także charakteru dodaje:)

  2. Jedna główka lub 4 mniejsze?

    1. Małgosia Author says:

      Tu ilość trzeba potraktować mocno intuicyjnie. Bywają radicchio wielkości kapusty, a bywają podobne do cykorii.

  3. Bardzo interesujący i oryginalny przepis. Pieczona sałata prezentuje się bardzo dobrze i zapewne też tak smakuje. Chyba muszę ją wypróbować, bo jest szybka w przygotowaniu (co mi się podoba) i mocno mnie zainteresowała. Myślę, że to będzie ciekawe odkrycie smakowe. ;)

  4. Niesamowite kolory. Do tego pięknie podane!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close