Pieczona szynka wieprzowa we włoskim stylu - prosty przepis

Pieczona wieprzowina we włoskim stylu

Kuchnia włoska od dawna jest mi bliska. Uwielbiam słodki smak pomidorów, świeże zioła i prostotę, z jaką powstają wszystkie dania. Cenię bogactwo jej smaku, różnorodność barw i miłość, jaką włoscy kucharze wkładają w swoje potrawy. Być może dlatego, że z takim oddaniem gotują ich dania odnoszą taki sukces na całym świecie.

A przecież my też tak potrafimy…

Wykorzystując więc znane i lubiane smaki rodem ze słonecznej Italii, przygotowałam wspaniałą pieczeń dla rodziny. Codzienny obiad nie musi być nudny, a smaczne danie nie musi być pracochłonne, ani drogie. Nawet z najtańszych kawałków mięsa można przygotować coś eleganckiego. Do tego dania polecam szynkę wieprzową. To kruche i dość chude mięso świetnie nadaje się do pieczenia. Nie wymaga długiej obróbki, a dzięki wcześniejszemu marynowaniu jest aromatyczne i soczyste.
Pieczone pomidorki dodają mięsu nie tylko smaku, ale stanowią też świetny dodatek do niego. Są po prostu przepyszne!

Składniki:(4 porcje)

  • 1kg szynki wieprzowej
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka (użyłam spiczastej)
  • 1 papryczka chili
  • 2 średnie czerwone cebule
  • papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżej bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek obierz i przekrój każdy ząbek na pół lekko miażdżąc je nożem.
  • Cebulę pokrój w piórka.
  • Mięso pokrój w plastry lub dość duże kawałki.
  • Sproszkowaną paprykę, sól, pieprz, ocet balsamiczny i oliwę wymieszaj. Mieszaniną natrzyj mięso, dodaj cebulę, chili i czosnek i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce do zamarynowania.
  • Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanej patelni do zarumienienia się.
  • Paprykę pokrój w paski.
  • Podsmażone mięso, paprykę wraz z całą marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pomidorki. W razie konieczności spryskaj pomidory oliwą i oprósz solą.
  • Piecz około 45 minut lub w zależności od wielkości kawałków mięsa do uzyskania wymaganego stopnia wypieczenia.
  • Przed podaniem posyp porwanymi liśćmi bazylii.
  • Podawaj z pieczywem.

Smacznego!

10 Odpowiedzi

  1. Świetny przepis, już się nim dzisiaj zainspirowałam. Przede wszystkim odpowiadała mi marynata. Wykorzystałam polędwiczkę wieprzową, a z warzyw pomidorki i pieczarki. Świetnie wyszło. Niedługo przepis pojawi się na moim blogu:)

  2. Bardzo ciekawy przepis. Wieprzowina ma wiele zalet zar~ówno smakowych jak i zdrowotnych. Do tego w połączeniu z dobrym przepisem może by~ć wyśmienitym daniem.

  3. Zrobiłam tę wieprzowinę ostatnio, wyszła smaczna ale strasznie twarda :( W marynacie siedziała znacznie dłużej – 2 doby, potem po obsmażeniu piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem i najpierw 30 minut pod przykryciem, potem 15 minut bez. Następnego dnia wrzuciłam do piecyka na 2h, w 110 stopniach i już jest w porządku.
    Niemniej nie wiem – zrobiłam coś źle czy może mięso było jakieś trefne? Pierwszy raz przygotowywałam szynkę.

    1. Z naszą wieprzowiną bywa różnie, jedna zrobi się raz-dwa, inna potrzebuje trochę więcej czasu. Rzeczywistość często weryfikuje przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *