Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka

Pieczony kurczak to popularne danie.  Najczęściej pieczemy go w całości lub wybieramy popularne udka lub piersi. A może by tak tym razem zdecydować się na pieczone skrzydełka? Zasadniczo widujemy je w kulinarnych programach, lubimy podgryzać w znanych fast foodach, ale sami zdecydowanie rzadziej decydujemy się na ich przygotowanie.

Spotkałam się nawet z teorią, że skrzydełka nadają się tylko na zupę, bo pieczone są twarde i wysuszone. Nie traktujmy skrzydełek kurczaka jako mięsa drugiej kategorii. Być może mają kości i są niewielkie, ale dzięki temu ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a potrawa jest pełna smaku.

Wystarczy wyobrazić sobie lepkie, przyrumienione pieczone skrzydełka – pikantne i jednocześnie lekko słodkie od syropu klonowego – do tego już tylko coleslaw i obiad w iście amerykańskim stylu gotowy.

pieczone skrzydełka kurczaka

5 z 1 głosu

Pieczone skrzydełka z glazurze klonowej

pikantno słodkie skrzydełka kurczaka
Porcji 4 os.
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 30 minutes

Składniki

  • 1,5 kg skrzydełek kurczaka
  • 50 ml syropu klonowego
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml sosu chili sriracha
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 30 ml ketchupu pikantnego
  • 30 ml sosu sojowego jasnego
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Skrzydełka umyj i osusz. Odetnij lotki. Pozostałe części porozcinaj w miejscu chrząstek. Lotki wykorzystaj do bulionu.
  • Wszystkie przyprawy i sosy wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj przygotowane skrzydełka i wymieszaj całość aż mięso pokryje się marynatą.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na dno postaw naczynie z 1/2 szklanki zimnej wody lub użyj funkcji pieczenia parowego.
  • Skrzydełka rozłóż dość luźno na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego piekarnik i piecz około 20-30 minut (czas pieczenia będzie różny dla różnych piekarników - mięso musi być przyrumienione, ale nie spieczone).
  • Podawaj od razu np. z surówką coleslaw i pieczonymi ziemniakami.
Okazja: Danie główne

 

pieczone skrzydełka w klonowej glazurze

Zobacz inne przepisy na dania z kurczaka

Join the Conversation

  1. Skrzydełka wyglądają wspaniale. Te fotografie wyglądają tak realistycznie, że wręcz można poczuć smak i aromat tej prostej potrawy. Z pewnością trzeba spróbować zrobić taką glazurę w swoim domowym zaciszu. :)

  2. A co ja mam zrobić z tą cytryną? Wycisnąć z niej sok czy po prostu ona jest do podania?

    1. Małgosia Author says:

      Wyciskamy sok do marynaty.

      1. Wow, wyszły fantastycznie! Nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close