Pieczone tęczowe marchewki z cytrynowym kuskusem

Czekam na dzień, gdy maj będzie majem. Opadną ciężkie chmury i w końcu będzie cieplej. Czekam na dzień, w którym będę mogła wyjąć swój koszyk piknikowy i z całą rodziną zjeść smaczny, wiosenny obiad na trawie. Gdzieś z dala od domu, od zgiełku miasta, nad wodą, po której dumnie pływają łabędzie.

Na razie jednak pozostaje mi chronić swój przydomowy ogródek przed przymrozkami i podać na obiad pieczone marchewki. Zwyczajnie, na stole.

Pieczone marchewki to jedno z moich ulubionych warzywnych dań. Niby nic szczególnego,a takie smaczne. Tym razem na moim talerzu znalazły się kolorowe marchewki, które same w sobie pięknie wyglądają. Smacznego towarzystwa dotrzymuje im cytrynowy kuskus, a na największe głody można to wzbogacić sadzonym jajkiem. Polecam.

No ratings yet

Pieczone marchewki z cytrynowym kuskusem

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty

Składniki

  • ok. 1 kg kolorowych marchewek lub zwykłych
  • 50 ml oliwy
  • 35 ml płynnego miodu
  • 1 cytryna
  • sól pieprz do smaku
  • 1 opakowanie kaszki kus-kus

Sposób przygotowania

  • Cytrynę wyszoruj, zetrzyj skórkę.
  • Piekarnik rozgrzej do 200ºC
  • Umyte marchewki obierz cienko. Osusz. Na płaskiej dużej blasze wyłóż papier do pieczenia i wysyp marchewki tak, aby stanowiły pojedynczą warstwę. Skrop połową oliwy, miodem oraz sokiem z 1/2 cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj, by warzywa całkowicie pokryły się przyprawami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut lub do momentu aż będą miękkie i przypieczone.
  • Zagotuj wodę. Do miski wsyp kuskus, dodaj resztę oliwy i skórkę otartą z cytryny. Zalej wrzątkiem. Wody powinno być 1cm ponad warstwą kaszki. Przykryj i pozostaw do napęcznienia. Gdy kaszka wchłonie całą wodę, dopraw solą i niewielką ilością soku z cytryny. Wymieszaj widelcem.
  • Kuskus wysyp na duży półmisek, dodaj upieczoną marchew i ewentualnie sadzone jajka z płynnym żółtkiem.
  • Podawaj od razu.
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Wegańśkie, Wegetariańskie

Smacznego!

Join the Conversation

  1. ale pięknie wygląda to danie, chyba zrobię :D

    1. Małgosia Author says:

      Polecam :)

  2. W pierwszej chwili myślałam, że to są jakieś małe rybki:D
    Danie wygląda doskonale. Ostatnio staram się zmieniać trochę moją kuchnię, bo wszystko mi się znudziło :P
    I ten przepis mi się bardzo przyda:)

  3. Świetne danie. Pałaszowałam aż mi uszy trzęsły się. Z pewnością włączę te danie do mojego menu.Polecam!!!

  4. Czy są to specjalne marchewki, czy takie zwykłe czerwoniutkie? Z chęcią spróbowałabym dania ale podanych z ryżem a nie ziemniaczkami. Na pocatek upiekę same marchewki i będe pałaszowała ze smakiem. Marchewki są zdrowe także jak tylko będzie ochota to pieczone warzywo znajdzie się na talerzyku. Świetny przepis.

    1. Małgosia Author says:

      To kolorowe marchewki – żółta, tzw czarna, zwykła pomarańczowa. Z powodzeniem można jednak wykorzystać tylko zwykłe. ps to kuskus, ale z ryżem też będą smaczne :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close