Pieczone udka kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym

Dni wolne dobiegły końca. Coraz mniej choinek mruga zza firanek przyciągając zaciekawione spojrzenia, ostatnie fajerwerki przebrzmiały i coraz więcej śniegu leży na chodnikach ku zgrozie zaspanych kierowców. Czas zakasać rękawy i posprzątać po tym długim, świątecznym lenistwie…

A jeśli organizacja czasu po takim długim odpoczynku idzie u Was tak jak u mnie, dzisiejszy przepis na pewno pomoże wstrzelić się z obiadem o odpowiedniej porze. Kurczak jak zawsze piecze się sam i robi to zupełnie szybko. Co więcej wychodzi mu to naprawdę smacznie. Tym razem postawiłam na nieco orientalne smaki. Czerwone curry i garam masala w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i kremowym mleczkiem kokosowym komponują się niezwykle dobrze, a całość nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale równie dobrze smakuje. Do tak przygotowanego mięsa proponuję ryż lub ziemniaki i sporą porcję zieleniny dla odświeżenia całości. Najlepsze będą tu udka z kurczaka.

Jeśli dalekowschodnie smaki są Wam bliskie, lubicie bogactwo smaku tych kuchni, lekką ostrość i cenicie sobie prostotę w kuchni, ten przepis jest zdecydowanie dla Was.

udka z kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym

Pieczone udka kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym

Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Marynowanie: 1 hour
Czas całkowity: 55 minutes
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Mięsne
Porcji: 5 porcji

Składniki

  • 1 kg podudzi lub udek z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie krok po kroku

  • Mięso umyj i osusz. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Pastę curry wymieszaj z sosem sojowym, oliwą i pozostałymi przyprawami. Powinna powstać półpłynna marynata do mięsa. Pokryj nią dokładnie mięso z każdej strony.
  • Cebulę pokrój w piórka, czosnek lekko rozgnieć. Dodaj do mięsa. Przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wstaw zamarynowane mięso pod przykryciem i piecz 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij naczynie, zdejmij przykrycie i zalej kurczaka 200ml mleczka kokosowego.
  • Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15 minut bez przykrycia, aby mięso się zarumieniło, a sos zgęstniał.
  • Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam te na bazie sałaty z lekkim winegretem.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

13 Odpowiedzi

    1. mnie też nie trzeba namawiać na takie udka
      Pysznie wygląda
      i zapewne pysznie smakuje :)

      A zdjęcia jak zwykle ekstra

      Pozdrawiam i zapraszam na odchudzający domowy koktajl
      :)
      czyli zielony koktajl super modelek (zaprojektowany specjalnie dla najlepszych modelek świata)

  1. sorry, ale co to ma wspólnego z Indiami? Tylko Garam Masala… Niestety to bardziej Tajski przepis. Chociaż tu zaś nie pasuje garam masala. Co nie znaczy, że sam smak będzie zły. Jeżeli szukamy powiązania z indiami to przydałby się tu jogurt, masło, pozbyć trzeba by się sosu sojowego oraz pasty curry, a więcej przypraw świeżych jak Kardamon czy imbir itd. Do ryżu pod koniec gotowania dodać szafran i masło.

  2. Ja bym nie przesadzala z tymi dwiema lyzeczkami pasty curry. Jesli mowimy tutaj o oryginalnej pascie to te dwie lyzeczki wypala wam wnetrznosci.

    1. Teraz powstaje pytanie na ile pasta curry dostępna u nas jest oryginalna. Proszę potraktować podaną ilość przypraw orientacyjnie. Zawsze sugeruję, że ostrość należy dostosować do własnych preferencji smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *