Dni wolne dobiegły końca. Coraz mniej choinek mruga zza firanek przyciągając zaciekawione spojrzenia, ostatnie fajerwerki przebrzmiały i coraz więcej śniegu leży na chodnikach ku zgrozie zaspanych kierowców. Czas zakasać rękawy i posprzątać po tym długim, świątecznym lenistwie…
A jeśli organizacja czasu po takim długim odpoczynku idzie u Was tak jak u mnie, dzisiejszy przepis na pewno pomoże wstrzelić się z obiadem o odpowiedniej porze. Kurczak jak zawsze piecze się sam i robi to zupełnie szybko. Co więcej wychodzi mu to naprawdę smacznie. Tym razem postawiłam na nieco orientalne smaki. Czerwone curry i garam masala w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i kremowym mleczkiem kokosowym komponują się niezwykle dobrze, a całość nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale równie dobrze smakuje. Do tak przygotowanego mięsa proponuję ryż lub ziemniaki i sporą porcję zieleniny dla odświeżenia całości. Najlepsze będą tu udka z kurczaka.
Jeśli dalekowschodnie smaki są Wam bliskie, lubicie bogactwo smaku tych kuchni, lekką ostrość i cenicie sobie prostotę w kuchni, ten przepis jest zdecydowanie dla Was.

Pieczone udka kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym
Składniki
- 1 kg podudzi lub udek z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka garam masala
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 200 ml mleczka kokosowego
Sposób przygotowania
- Mięso umyj i osusz. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Pastę curry wymieszaj z sosem sojowym, oliwą i pozostałymi przyprawami. Powinna powstać półpłynna marynata do mięsa. Pokryj nią dokładnie mięso z każdej strony.
- Cebulę pokrój w piórka, czosnek lekko rozgnieć. Dodaj do mięsa. Przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wstaw zamarynowane mięso pod przykryciem i piecz 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij naczynie, zdejmij przykrycie i zalej kurczaka 200ml mleczka kokosowego.
- Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15 minut bez przykrycia, aby mięso się zarumieniło, a sos zgęstniał.
- Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam te na bazie sałaty z lekkim winegretem.
Dwa razy nie trzeba mnie namawiać na taką wersję udek:)
mnie też nie trzeba namawiać na takie udka
Pysznie wygląda
i zapewne pysznie smakuje :)
A zdjęcia jak zwykle ekstra
Pozdrawiam i zapraszam na odchudzający domowy koktajl
:)
czyli zielony koktajl super modelek (zaprojektowany specjalnie dla najlepszych modelek świata)
Uwielbiam takie dania, są zdecydowanie jednymi z moich ulubionych: )
Kurczak doskonale komponuje sie z nuta smakowa kokosa! Fajne danie :-).
najlepsze na powrót do codzienności :)
Uwielbiam takie proste i aromatyczne dania :) Wygląda cudnie.
te udka wyglądają przepysznie! Brakuje tylko pieczonych ziemniaków ;)
przepysznie wyglądają, fajny przepis:)
Mój mąż zobaczył i jutro robię :) Ech :)
sorry, ale co to ma wspólnego z Indiami? Tylko Garam Masala… Niestety to bardziej Tajski przepis. Chociaż tu zaś nie pasuje garam masala. Co nie znaczy, że sam smak będzie zły. Jeżeli szukamy powiązania z indiami to przydałby się tu jogurt, masło, pozbyć trzeba by się sosu sojowego oraz pasty curry, a więcej przypraw świeżych jak Kardamon czy imbir itd. Do ryżu pod koniec gotowania dodać szafran i masło.
Ja bym nie przesadzala z tymi dwiema lyzeczkami pasty curry. Jesli mowimy tutaj o oryginalnej pascie to te dwie lyzeczki wypala wam wnetrznosci.
Teraz powstaje pytanie na ile pasta curry dostępna u nas jest oryginalna. Proszę potraktować podaną ilość przypraw orientacyjnie. Zawsze sugeruję, że ostrość należy dostosować do własnych preferencji smakowych.
Niestety, sprawdziłam
55 min to zbyt mało, radzę zwiekszyć czas