Pieczony naleśnik Dutch Baby z jagodami

Naleśnik dutch baby – to danie odkryłam stosunkowo niedawno i zakochałam się od pierwszego kęsa. Zresztą nie tylko ja, bo i cała moja rodzina. To bardzo proste do przygotowania śniadanie nie wymaga wielu umiejętności, nie wymaga też wielu żmudnych przygotowań, a to rano jest niesamowicie ważne. W czasie, gdy naleśnik się piecze, z powodzeniem można pozwolić sobie na szybki poranny prysznic, albo zaparzenie pachnącej i pobudzającej kawy.

Chrupiące ciasto naleśnikowe w tym wydaniu nie tylko wygląda kusząco, ale też pięknie pachnie i wspaniale smakuje. W piekarniku osiąga niesamowite rozmiary, przypomina góry i kratery na księżycu, ale po wyjęciu z niego opada i otrzymujemy pyszną, złocistą miseczkę na jagody lub inne miękkie owoce i jogurt. Zdrowo i smacznie – dobry początek dnia.

dutch baby z jagodami

Pieczony naleśnik dutch baby z jagodami

Ciekawy pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Puszysty naleśnik pieczony w piekarniku - pyszny i zaskakujący.
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 35 minutes
Okazja: Śniadanie
Rodzaj dania: Pomysłowe
Słowa kluczowe: dutch baby, jagody, pieczony naleśnik
Porcji: 2 porcje

Składniki

  • 3 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 25 g masła klarowanego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g jagód lub borówek
  • 25 g płynnego miodu
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie krok po kroku

  • Piekarnik rozgrzej do 220°C (termoobieg 200°C).
  • Patelnię żeliwną o średnicy ok. 22cm, lub inną o grubym dnie (taką, którą można wstawić do piekarnika) mocno rozgrzej.
  • Jajka, mleko, mąkę, sól i cukier dokładnie zmiksuj, najlepiej w blenderze kielichowym do momentu aż ciasto będzie gładkie i dobrze napowietrzone.
  • Na rozgrzanej patelni roztop masło i wylej zmiksowane ciasto.
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut lub do momentu aż naleśnik będzie rumiany i dobrze wyrośnięty.
  • Upieczony naleśnik wyjmij z piekarnika i zaczekaj aż opadnie. Na środek wysyp jagody i polej lekko miodem lub oprósz cukrem pudrem wg uzniania.
  • Podawaj natychmiast z gęstym jogurtem.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

9 Odpowiedzi

  1. Małgosiu wygląda pysznie i smacznie, jednak ciężko żeby stało się to częstym gościem w mojej kuchni z powodu pieczenia- rozgrzanie piekarnika trochę zajmuje, jednakże z pewnością będzie to moje danie śniadaniowe na weekendy, gdy człowiek może się wyspać oraz poświęcić poranek na luźne gotowanie. Pozdrawiam

    1. Rzeczywiście, dużo zależy od piekarnika, które nagrzewają się w różnym czasie, ale myślę, że jeśli włączy się go na samym początku, a patelnię postawi na kuchence do rozgrzania, będzie gorący na czas.

  2. Wygląda obłędnie! Muszę wypróbować ten przepis bo zwykle człowiek idzie na skróty i robi typowe naleśniki smażone, a szkoda kiedy można urozmaicić kuchnię takim smacznym przepisem jak Pani :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *