Pierogi ruskie – klasyczny domowy przepis

Są takie dni w tygodniu, gdy brakuje pomysłu na pyszny obiad. Wychodzę wtedy z domu i idę do pobliskiego sklepu w poszukiwaniu inspiracji. Powoli przeglądam pełne regały, jeden za drugim i czekam aż w głowie zaświta jakiś plan… Zaświtał – bo przecież, gdy nie ma pomysłu, najprostsze najlepiej się sprawdzi. Padło na pierogi ruskie – pyszne, proste i tradycyjne – ruskie.

 klasyczne pierogi ruskie

Długo nie mogłam przekonać się do tej wersji pierogów, błędnie myśląc, że to połączenie smaków nie jest w stanie zachwycić mojego podniebienia. Do czasu, gdy zwyczajnie przyszła mi na nie ochota. Nie wiem skąd, nie wiem po co, po prostu przyszła i sprawiła, że wyobrażając je sobie, poczułam ich smak w ustach… I zgodnie z tym wyobrażeniem, je zrobiłam – były idealne, pyszne, choć nieco zgrzebne i proste. Polubiłam je ja i moja rodzina, nawet mięsożerny mąż i wybredna nastolatka…

Tak odrobina tradycji zagościła w naszym domu i została na dłużej.

Polecam!

5 z 1 głosu

Pierogi ruskie

Klasyczny przepis babci
Porcji 50 szt
Czas przygotowania 45 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas całkowity 1 hour

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 300-320 ml mocno ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • 400 g ziemniaków
  • 400 g twarogu - nie mielonego
  • 1 mała cebula
  • 20 g masła
  • sól
  • pieprz do smaku

dodatkowo

  • 50 g masła
  • 50 ml oliwy lub oleju
  • 1 cebula lub 50g wędzonego boczku do wyboru

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Jeszcze ciepłe obierz i przeciśnij przez praskę. Ostudź.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj miękkie masło i stopniowo dolewaj wodę, jednocześnie zarabiając ciasto.
  • Gdy będzie już elastyczne, gładkie i jednolite zawiń w folię i odstaw, by odpoczęło.
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor na maśle.
  • Do ziemniaków dodaj ser i cebulę. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto cienko rozwałkuj podsypując delikatnie mąką. Wycinaj szklanką kółka, układaj po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi, jak lubisz.
  • Gotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  • Na patelni roztop masło z oliwą lub olejem i podsmaż na złoty kolor pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ugotowane pierogi polej tłuszczem z cebulką. 
    Opcjonalnie pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż go z niewielką ilością oliwy. Wykorzystaj jak omastę.
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Wegetariańska

 pierogi przepis

Zobacz inne przepisy na dania mączne

Join the Conversation

  1. Oj, lubię bardzo. Smacznie wyglądają u Ciebie.
    Pozdrawiam:)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :) Również pozdrawiam.

  2. Nie przepadam za ruskimi, ale u Ciebie tak pięknie wyglądają, że nie mogę się napatrzeć :)

    1. Pastelle Author says:

      Ja właśnie myślałam, że nie lubię, a tu surprise :)

  3. Uwielbiam ruskie, najulubieńsze ze wszystkich pierogów, w wydaniu Babci – poezja… Twoje wyglądają zachwycająco :)

    1. Pastelle Author says:

      Babcinych i maminych na pewno nie pobiję, ale muszę przyznać, że się udały :)

  4. To moje ulubione pierogi. Najlepsze robią zawsze babcie nasze babcie :)

    1. Pastelle Author says:

      Z babciami nawet nie zamierzam konkurować :)

  5. Zawsze nasze babcie. Tak miało być. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close