Pierogi z soczewicą i grzybami – przepis

Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów. Owszem, znam osoby, które nie lubią ich robić, ale zjedzą chętnie. Sama nie zawsze mam natchnienie na ich lepienie, choć za każdym razem, gdy je pieczołowicie sklejam dochodzę do wniosku, że nie taki diabeł straszny… Gdy bardzo się spieszę lub robię większą ilość, używam prostej wykrawaczki, ale efekt, jaki dzięki niej zyskuje tak bardzo przypomina sklepowe mrożonki, ,że niechętnie jej ostatnio używam. Gdy robię pierogi tylko dla nas w przeliczeniu na tylko jeden posiłek, staram się lepić je ręcznie. Za każdym razem wychodzą ładniejsze. I od razu lepiej też smakują, bo w końcu je się też oczami…

Lepiąc zamówione przez dzieci ruskie, nabrałam ochoty na jakieś jesienne, najlepiej bez mięsa, ale wciąż wytrawne. I tak powstały pierogi z soczewicą i grzybami. Do nadzienia wykorzystałam leśne grzyby i moją ulubioną, zieloną soczewicę. Połączenie to, podobnie jak w przypadku mojego pasztetu z soczewicy z kurkami, sprawdziło się i tym razem.

Jeśli lubicie pierogi, koniecznie musicie spróbować tych.

Składniki:ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy lub masła

Nadzienie:

  • 200g zielonej soczewicy
  • liść laurowy
  • 200g grzybów leśnych np podgrzybków, borowików
  • cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę zalej wodą, dopraw niewielką ilością soli, dodaj 1-2 łyżki oliwy i liść laurowy i gotuj aż zacznie się rozpadać i wchłonie całą wodę. Odstaw do przestudzenia.
  • Mąkę przesiej na stolnicy i zrób wgłębienie. Wlewaj do niego stopniowo wodę mieszając ją jednocześnie z mąką. Dodaj masło i zagnieć elastyczne ciasto o konsystencji plasteliny. W razie konieczności podsypuj mąką. Przykryj natłuszczoną folią lub ściereczką na 15 minut, by odpoczęło.
  • Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij.
  • Następnie dodaj pokrojone grzyby (mogą być mrożone lub suszone. Suszone należy uprzednio namoczyć) i podsmaż. Dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw do smaku solą pieprzem i rozmarynem i podsmaż razem jeszcze chwilę do całkowitego odparowania płynów. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Zestaw z ognia i przestudź.
  • Ciasto rozwałkuj i sklejaj pierogi nadziewając je przygotowanym farszem. Użyj ulubionego sposobu.
  • Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj kilka minut od chwili wypłynięcia.
  • Osączone z wody pierogi okraś wg uznania. Ja użyłam podsmażonej na oliwie cebulki.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Ja uwielbiam lepić pierogi, a takie pyszne jak te to już w szczególności :)

    1. kocham pierogi :)
      w każdej postaci.
      Przepis biorę – z takim farszem nie jadłam.

      Niestety potem zostaje już tylko odchudzanie na lenia
      :)

      Pozdrawiam

  2. Świetne połączenie, na pewno bym zjadła; )

  3. Uwielbiam pierogi, z każdym nadzieniem :)

  4. Czy czerwona soczewica też się nada?

    1. Małgosia Author says:

      Czerwona znacznie szybciej się gotuje i jest nieco delikatniejsza w smaku. Dla mnie najlepiej nadaje się do kremowych zup, ale jeśli nie rozgotować jej zupełnie, nada się też na farsz do pierogów.

  5. Jestem ogromną fanką pierogów! Zdecydowanie zaliczam się do grona pierogożerców i aż wstyd się przyznać, ale taakiego farszu nie znam. Wygląda bardzo kusząco!!!

  6. WEGAŃSKIE ЯEWOLUCJE says:

    Wspaniałe zdjęcia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close