Pierogi z ziołowym serem zapiekane w sosie pomidorowym

Najlepsze pierogi robiła moja babcia. Lepiła je tak sprawnie, że w kilka chwil cała stolnica wyłożona była zgrabnymi pierożkami. Z serem, z kapustą, z grzybami, czy z mięsem – to nie było istotne, wszystkie były wyśmienite, a ja uwielbiałam pomagać, obserwować i lepić swoje własne uszka. Do dziś pamiętam jak szukałam w misce tego jedynego. Trudne to nie było, bo był to jedyny „krzywusek” bez uroczej i nieskazitelnej falbanki na brzegach. Z ogromną dziecięcą radością częstowałam nim kogoś bliskiego.

Czasami nie pamiętam już, że byłam dzieckiem. Dni mijają tak szybko i nawet nie ma się czasu na wspomnienia, a przecież to one sprawiają, że jesteśmy tym, kim jesteśmy…

Przez wiele lat pierogi były dla mnie nie lada wyzwaniem. Ich lepienie zajmowało mi wieki, a i tak wychodziły niekształtne i często pękały podczas gotowania. Z czasem nabrałam wprawy i wszystko udawało się coraz lepiej. Dziś to danie nie sprawia mi większych problemów, dopracowałam przepis na idealne ciasto, poznałam tajniki sklejania, a w końcu dorobiłam się maleńkiej foremki do wycinania. Dzięki temu znów w kilka chwil stolnica zapełnia się szeregiem zgrabnych pierogów czekających na kąpiel we wrzątku.

Pomysł na pierogi zapiekane w sosie pomidorowym zrodził się niespodziewanie i jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Obficie nadziane twarogiem doprawionym świeżymi ziołami i zapieczone w aromatycznym pomidorowym sosie to sycący i wyborny posiłek dla całej rodziny. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje każdemu.

Mimo iż danie wymaga odrobiny poświęcenia, jest tego warte w 100%

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • około 1 szklanki mocno ciepłej wody
  • 1 łyżeczka masła

farsz:

  • 2 kostki twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszka
  • sól pieprz

sos:

  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2l passaty pomidorowej Tesco
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta cukru do smaku

 

 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam wgłębienie i stopniowo dolewałam niemal gorącą wodę jednocześnie zarabiając miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać mąką.Na koniec dodałam miękkie masło i zagniatałam aż tłuszcz się wchłonął. Oprószone mąką ciasto przykryłam ściereczka i odstawiłam.
  • Zioła drobno posiekałam i dodałam do twarogu razem z żółtkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszałam do połączenia się składników.
  • Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno posiekałam. Na rozgrzaną patelnię wlałam 2 łyżki oleju, dodałam cebulę, posoliłam i zeszkliłam ją. Gdy zmiękła, dodałam paprykę, a po chwili czosnek. Smażyłam przez chwilę, pilnując by warzywa się nie przypaliły.
  • Podsmażone warzywa zalałam passatą pomidorową, doprawiłam do smaku papryką, solą, cukrem i pieprzem i dusiłam przez około 10 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem.
  • Z ciasta i farszu lepiłam pierogi. Gotowałam je wrzucając na osolony wrzątek z łyżką oleju przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedziłam delikatnie.
  • Naczynie żaroodporne  skropiłam olejem i wyłożyłam pierogi tak, by lekko na siebie zachodziły. Zalałam je sosem i wstawiłam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekałam przez około 20 minut.
  • Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Dziękuję ogromnie za miłe słowa! No cóż, ja Tobie zazdroszczę umiejętności kulinarnych i pomysłów w kuchni, więc jesteśmy kwita :) Będę musiała wypróbować, te Twoje pierogi, bo wyglądają świetnie!

  2. Genialny pomysl! :D
    Ja takze uwazam moja babcie za niedoscigniona mistrzynie pierogow-powstaja blyskawicznie, a smakiem nie jest im wstanie dorownac nic innego :)
    Bardzo jestem ciekawa jak samakuje Twoj ”wynalazek” :D

  3. nigdy wcześniej nie spotkałam się z pierogami w sosie, jakimkolwiek.
    W moim domu pierogi zawsze podawane były jedynie z masłem, czasem jeszcze mleko do popicia

  4. Uwielbiam lepić pierogi – to mnie bardzo uspokaja :) Muszę spróbować w takiej oryginalnej wersji :)

  5. niesamowite danie. zapewne też pracochłonne. ale co tam, kiedy smakuje pewnie jak niebo!

  6. ten przepis szczególnie mnie zaintrygował, wygląda to na bardzo ciekawe połączenie smaków, ciekawe jak będzie smakowało to w moim wydaniu

  7. Niesamowity wygląd ,będę próbował zrobić chociaż pierogi to mi za bardzo nie wychodzą :(- zapraszam do mnie

  8. Pięknie wyglądają. Zapraszam też do mnie

  9. pomysł przedni :) pierogi w sosie… trzeba spróbować :) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla

  10. Kochani, dziękuję za miłe komentarze. Pierogi w tej wersji naprawdę wyszły wspaniale, nawet lepiej niż przypuszczałam. Spróbujcie, na pewno się nie zawiedziecie :)

  11. Pierogi w sosie ! Extra ! Super przepis, zdecydowanie jutro na obiad ! :)

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję i gorąco zachęcam do zrobienia. Były wyjątkowo smaczne :)

  12. Witam :) Pierogi wyglądają cudnie, czy może Pani napisać ile ich wychodzi z tej porcji? :)

    1. Małgosia Author says:

      To pytanie zawsze przysparza mi najwięcej kłopotów :) Trudno napisać dokładnie ile pierogów wyjdzie, wszystko zależy od wielkości, grubości ciasta itp. Z tej ilości zazwyczaj robię pierogi dla 3-4 osób, w zależności od tego, jak bardzo są głodni lub stęsknieni za domowymi pierogami ;)

  13. bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close