Najlepsze pierogi robiła moja babcia. Lepiła je tak sprawnie, że w kilka chwil cała stolnica wyłożona była zgrabnymi pierożkami. Z serem, z kapustą, z grzybami, czy z mięsem – to nie było istotne, wszystkie były wyśmienite, a ja uwielbiałam pomagać, obserwować i lepić swoje własne uszka. Do dziś pamiętam jak szukałam w misce tego jedynego. Trudne to nie było, bo był to jedyny „krzywusek” bez uroczej i nieskazitelnej falbanki na brzegach. Z ogromną dziecięcą radością częstowałam nim kogoś bliskiego.
Czasami nie pamiętam już, że byłam dzieckiem. Dni mijają tak szybko i nawet nie ma się czasu na wspomnienia, a przecież to one sprawiają, że jesteśmy tym, kim jesteśmy…
Przez wiele lat pierogi były dla mnie nie lada wyzwaniem. Ich lepienie zajmowało mi wieki, a i tak wychodziły niekształtne i często pękały podczas gotowania. Z czasem nabrałam wprawy i wszystko udawało się coraz lepiej. Dziś to danie nie sprawia mi większych problemów, dopracowałam przepis na idealne ciasto, poznałam tajniki sklejania, a w końcu dorobiłam się maleńkiej foremki do wycinania. Dzięki temu znów w kilka chwil stolnica zapełnia się szeregiem zgrabnych pierogów czekających na kąpiel we wrzątku.
Pomysł na pierogi zapiekane w sosie pomidorowym zrodził się niespodziewanie i jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Obficie nadziane twarogiem doprawionym świeżymi ziołami i zapieczone w aromatycznym pomidorowym sosie to sycący i wyborny posiłek dla całej rodziny. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje każdemu.
Mimo iż danie wymaga odrobiny poświęcenia, jest tego warte w 100%
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- około 1 szklanki mocno ciepłej wody
- 1 łyżeczka masła
farsz:
- 2 kostki twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszka
- sól pieprz
sos:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2l passaty pomidorowej Tesco
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta cukru do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam wgłębienie i stopniowo dolewałam niemal gorącą wodę jednocześnie zarabiając miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać mąką.Na koniec dodałam miękkie masło i zagniatałam aż tłuszcz się wchłonął. Oprószone mąką ciasto przykryłam ściereczka i odstawiłam.
- Zioła drobno posiekałam i dodałam do twarogu razem z żółtkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszałam do połączenia się składników.
- Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno posiekałam. Na rozgrzaną patelnię wlałam 2 łyżki oleju, dodałam cebulę, posoliłam i zeszkliłam ją. Gdy zmiękła, dodałam paprykę, a po chwili czosnek. Smażyłam przez chwilę, pilnując by warzywa się nie przypaliły.
- Podsmażone warzywa zalałam passatą pomidorową, doprawiłam do smaku papryką, solą, cukrem i pieprzem i dusiłam przez około 10 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem.
- Z ciasta i farszu lepiłam pierogi. Gotowałam je wrzucając na osolony wrzątek z łyżką oleju przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedziłam delikatnie.
- Naczynie żaroodporne skropiłam olejem i wyłożyłam pierogi tak, by lekko na siebie zachodziły. Zalałam je sosem i wstawiłam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekałam przez około 20 minut.
- Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Smacznego!
Dziękuję ogromnie za miłe słowa! No cóż, ja Tobie zazdroszczę umiejętności kulinarnych i pomysłów w kuchni, więc jesteśmy kwita :) Będę musiała wypróbować, te Twoje pierogi, bo wyglądają świetnie!
Genialny pomysl! :D
Ja takze uwazam moja babcie za niedoscigniona mistrzynie pierogow-powstaja blyskawicznie, a smakiem nie jest im wstanie dorownac nic innego :)
Bardzo jestem ciekawa jak samakuje Twoj ”wynalazek” :D
wygladaja bosko :)
nigdy wcześniej nie spotkałam się z pierogami w sosie, jakimkolwiek.
W moim domu pierogi zawsze podawane były jedynie z masłem, czasem jeszcze mleko do popicia
Uwielbiam lepić pierogi – to mnie bardzo uspokaja :) Muszę spróbować w takiej oryginalnej wersji :)
niesamowite danie. zapewne też pracochłonne. ale co tam, kiedy smakuje pewnie jak niebo!
ten przepis szczególnie mnie zaintrygował, wygląda to na bardzo ciekawe połączenie smaków, ciekawe jak będzie smakowało to w moim wydaniu
Niesamowity wygląd ,będę próbował zrobić chociaż pierogi to mi za bardzo nie wychodzą :(- zapraszam do mnie
Pięknie wyglądają. Zapraszam też do mnie
pomysł przedni :) pierogi w sosie… trzeba spróbować :) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla
Kochani, dziękuję za miłe komentarze. Pierogi w tej wersji naprawdę wyszły wspaniale, nawet lepiej niż przypuszczałam. Spróbujcie, na pewno się nie zawiedziecie :)
Pierogi w sosie ! Extra ! Super przepis, zdecydowanie jutro na obiad ! :)
Dziękuję i gorąco zachęcam do zrobienia. Były wyjątkowo smaczne :)
Witam :) Pierogi wyglądają cudnie, czy może Pani napisać ile ich wychodzi z tej porcji? :)
To pytanie zawsze przysparza mi najwięcej kłopotów :) Trudno napisać dokładnie ile pierogów wyjdzie, wszystko zależy od wielkości, grubości ciasta itp. Z tej ilości zazwyczaj robię pierogi dla 3-4 osób, w zależności od tego, jak bardzo są głodni lub stęsknieni za domowymi pierogami ;)
bardzo dziękuję za odpowiedź :)