Pierogi z ziołowym serem zapiekane w sosie pomidorowym

Pierogi z ziołowym serem zapiekane w sosie pomidorowym

Najlepsze pierogi robiła moja babcia. Lepiła je tak sprawnie, że w kilka chwil cała stolnica wyłożona była zgrabnymi pierożkami. Z serem, z kapustą, z grzybami, czy z mięsem – to nie było istotne, wszystkie były wyśmienite, a ja uwielbiałam pomagać, obserwować i lepić swoje własne uszka. Do dziś pamiętam jak szukałam w misce tego jedynego. Trudne to nie było, bo był to jedyny “krzywusek” bez uroczej i nieskazitelnej falbanki na brzegach. Z ogromną dziecięcą radością częstowałam nim kogoś bliskiego.

Czasami nie pamiętam już, że byłam dzieckiem. Dni mijają tak szybko i nawet nie ma się czasu na wspomnienia, a przecież to one sprawiają, że jesteśmy tym, kim jesteśmy…

Przez wiele lat pierogi były dla mnie nie lada wyzwaniem. Ich lepienie zajmowało mi wieki, a i tak wychodziły niekształtne i często pękały podczas gotowania. Z czasem nabrałam wprawy i wszystko udawało się coraz lepiej. Dziś to danie nie sprawia mi większych problemów, dopracowałam przepis na idealne ciasto, poznałam tajniki sklejania, a w końcu dorobiłam się maleńkiej foremki do wycinania. Dzięki temu znów w kilka chwil stolnica zapełnia się szeregiem zgrabnych pierogów czekających na kąpiel we wrzątku.

Pomysł na pierogi zapiekane w sosie pomidorowym zrodził się niespodziewanie i jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Obficie nadziane twarogiem doprawionym świeżymi ziołami i zapieczone w aromatycznym pomidorowym sosie to sycący i wyborny posiłek dla całej rodziny. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje każdemu.

Mimo iż danie wymaga odrobiny poświęcenia, jest tego warte w 100%

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • około 1 szklanki mocno ciepłej wody
  • 1 łyżeczka masła

farsz:

  • 2 kostki twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszka
  • sól pieprz

sos:

  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2l passaty pomidorowej Tesco
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta cukru do smaku

 

 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam wgłębienie i stopniowo dolewałam niemal gorącą wodę jednocześnie zarabiając miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać mąką.Na koniec dodałam miękkie masło i zagniatałam aż tłuszcz się wchłonął. Oprószone mąką ciasto przykryłam ściereczka i odstawiłam.
  • Zioła drobno posiekałam i dodałam do twarogu razem z żółtkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszałam do połączenia się składników.
  • Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno posiekałam. Na rozgrzaną patelnię wlałam 2 łyżki oleju, dodałam cebulę, posoliłam i zeszkliłam ją. Gdy zmiękła, dodałam paprykę, a po chwili czosnek. Smażyłam przez chwilę, pilnując by warzywa się nie przypaliły.
  • Podsmażone warzywa zalałam passatą pomidorową, doprawiłam do smaku papryką, solą, cukrem i pieprzem i dusiłam przez około 10 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem.
  • Z ciasta i farszu lepiłam pierogi. Gotowałam je wrzucając na osolony wrzątek z łyżką oleju przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedziłam delikatnie.
  • Naczynie żaroodporne  skropiłam olejem i wyłożyłam pierogi tak, by lekko na siebie zachodziły. Zalałam je sosem i wstawiłam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekałam przez około 20 minut.
  • Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.

Smacznego!

16 Odpowiedzi

  1. Dziękuję ogromnie za miłe słowa! No cóż, ja Tobie zazdroszczę umiejętności kulinarnych i pomysłów w kuchni, więc jesteśmy kwita :) Będę musiała wypróbować, te Twoje pierogi, bo wyglądają świetnie!

  2. ten przepis szczególnie mnie zaintrygował, wygląda to na bardzo ciekawe połączenie smaków, ciekawe jak będzie smakowało to w moim wydaniu

  3. Kochani, dziękuję za miłe komentarze. Pierogi w tej wersji naprawdę wyszły wspaniale, nawet lepiej niż przypuszczałam. Spróbujcie, na pewno się nie zawiedziecie :)

    1. To pytanie zawsze przysparza mi najwięcej kłopotów :) Trudno napisać dokładnie ile pierogów wyjdzie, wszystko zależy od wielkości, grubości ciasta itp. Z tej ilości zazwyczaj robię pierogi dla 3-4 osób, w zależności od tego, jak bardzo są głodni lub stęsknieni za domowymi pierogami ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *