Piersi kurczaka z winogronami i figami

Upiekę ciasto… Upiekę, na pewno, bo przecież kupiłam śliwki, bo tyle przepisów mam w głowie, tyle już spisane. Na pewno pyszne… Upiekę, ale znów nie dzisiaj, bo czasu brakowało, bo piekarnik był zajęty, bo wróciłam do domu zbyt późno, bo brakło odpowiedniej mąki… A z pierwszej lepszej piec nie będę, bo jak coś robić, to tak jak należy.

Choćby wydawało się to śmieszne, te wszystkie wymówki występują autentycznie, jedna po drugiej od pewnego czasu. Jak nie brakuje mąki, to akurat nie ma mnie w domu, a jak już jestem, to w piekarniku piecze się mięso, a zaraz potem chleb i pizza na kolację. Czysta złośliwość, bo ciasta w moim domu  nie widziano przez pół wakacji, ale upiekę… W końcu na pewno.

Zanim jednak zabiorę się za te wszystkie ciasta, które muszę koniecznie upiec, napiszę Wam o bardzo dobrym, wczesnojesiennym wydaniu piersi z kurczaka. Mięsa z taką słodką, owocową nutą bardzo nam odpowiadają, więc nie stronię od tego typu połączeń. Uważam, że kurczak świetnie komponuje się z winogronami i figami i z pewnością ten przepis jest godny polecenia i zasługuje na zapamiętanie. Przygotowania nie zajmują wiele czasu, marynowanie mięsa nie jest niezbędne, ale warto poświęcić na to godzinkę lub dwie jeśli możemy sobie na to pozwolić. Reszta zajmie już tylko kilka chwil. Danie prezentuje się świetnie i  jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

(4 porcje)

  • 4 piersi z kurczaka
  • około 300g ciemnych winogron
  • 3-4 świeże figi
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 szklanki wina marsala (lub innego słodkiego wina)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników (oprócz wina) przygotuj marynatę. Zalej nią mięso i odstaw na 1-2 godziny.
  • Po upływie wyznaczonego czasu, do mięsa dodaj winogrona i pokrojone na cząstki figi, podlej winem i lekko przemieszaj całość i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika. Zapiekaj przez około 35-40 minut. Czas dostosuj do wielkości mięsa. Duże piersi będą piekły się dłużej.
  • Mięso po naciśnięciu powinno być sprężyste, ale nie wysuszone.
  • Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

0

15 Odpowiedzi

  1. Witaj, przede wszystkim chciałam napisać, że zdjęcia robisz przepiękne. Lubię aromat owoców w różnego rodzaju pieczonych mięsach, ale winogron jeszcze nie używałam. Zawsze wydawały mi się raczej mało aromatyczne, ale jeśli smakuje i pachnie w połowie tak jak wygląda, to chyba się skuszę.
    Pozdrawiam
    http://przestrzenkobiety.pl/

  2. Idealny przepis na kolację przy świecach z lampką wina. I do togo nie wymaga dużo pracy.
    Wypróbowałam i wykorzystam ponownie.
    Dziękuję bardzo.

    1. Osobiście wolałabym coś bardziej wyrazistego, liście świeżej sałaty z sosem vinegret sprawdzają się wyśmienicie i równoważą słodkie akcenty potrawy

      1. Dziękuję za podpowiedź i jeszcze jedno… Czy ten kurczak w piekarniku ma być pod przykryciem? I czy termoobieg czy góra dół? Będę wszięczna za pomoc ;)

        1. Wystarczy góra dół. Jeśli istnieje obawa, że mięso spiecze się zbyt mocno, można przykryć folią i odkryć na 15 minut przed końcem, by się zrumieniło.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu