Pikantny smażony bakłażan z orzechami

Wiele osób twierdzi, że nie lubi smaku bakłażanów. Przyznaję się, że i ja do niedawna się do nich zaliczałam. Dziś wiem jedno – kto tak twierdzi, nigdy nie jadł tego warzywa dobrze przyrządzonego. To dość wymagające warzywo i jeśli nieumiejętnie się z nim obejdziemy nie będzie smaczne. Niedogotowany jest twardy i gorzki, a smażony w zbyt chłodnym oleju tłusty. Obie wersje skutkują nieciekawym smakiem, ale jest na to rada. Mój dzisiejszy przepis gwarantuje, że pokochacie bakłażany, a teraz jest dobry moment na realizację, bo w sklepach dostępne są w przystępnych cenach.

Smażąc warzywa zastanawiałam się, czy to podejście do bakłażana będzie udane. Muszę przyznać, że było w 100% trafione.  Był pyszny, delikatnie chrupiący, aromatyczny, a całość w połączeniu z niemal słodkimi orzechami była zniewalająca. Od dzisiaj jest to mój ulubiony sposób na przyrządzenie bakłażana. Może stanowić niebanalną przystawkę lub dodatek do głównego dania, albo nawet być podstawą wegetariańskiego posiłku. Wygląda niepozornie, ale w smaku – rewelacja!

Składniki:(4 porcje)

      • 500g świeżych bakłażanów (2-3 sztuki)
      • 2 łyżki soli
      • 2 ząbki czosnku
      • 1-2 papryczki chili
      • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (białej)
      • 1cm kawałek kłącza świeżego imbiru
      • 100g orzechów włoskich
      • olej do smażenia ok. 1 szklanki

Przygotowanie krok po kroku:

      • bakłażany pokrój na równej wielkości kawałki tak, by każdy kawałek miał fragment skórki. Kształt jest nieistotny.
      • Warzywa ułóż na durszlaku i zasyp solą. Wymieszaj, by wszystkie kawałki pokryły się solą. Odstaw na około 1 godzinę. Dzięki temu zabiegowi bakłażan nie tylko nie będzie gorzki, ale też pozbędziemy się z niego nadmiaru wody, co sprawi, że po usmażeniu będzie chrupiący.
      • Na suchej patelni upraż orzechy. Odstaw.
      • Po upływie godziny warzywa opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz.
      • Oprósz skrobią kukurydzianą i przemieszaj dłonią, aby ją rozprowadzić.
      • W woku rozgrzej olej – powinno być go dość poro, by swobodnie móc usmażyć warzywa.
      • Dodaj posiekane chili, czosnek oraz starty imbir.
      • Gdy ich aromat się uwolni (trwa to bardzo krótko) dodaj bakłażany i smaż na złotobrązowy kolor.
      • Od czasu do czasu przemieszaj.
      • Usmażone warzywa przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
      • Przełóż na półmisek i posyp uprażonymi wcześniej orzechami.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. bardzo apetyczne danie!

  2. Zawsze szukam ciekawych przepisow z uzyciem baklazana.
    Bo to takie wymagajace warzywo – samo z siebie daje niewiele…
    Trzeba mu znalezc odpowiednie towarzystwo.
    A z orzechami wyglada na to, ze sie bardzo lubi!
    :)

  3. Uwielbiam bakłażana, ale taką jego wersje widziałam po raz pierwszy

  4. ~Kuchnia w opałach says:

    Uwielbiam bakłażany, odkąd pierwszy raz jadłam je w Turcji. Przepis wrzucam w zakładki z dopiskiem do pilnej realizacji ;)

  5. Dzisiaj robię bakłażana wg tego przepisu. Bardzo mi się spodobał. Coś więcej napiszę jak już spróbuję :)

  6. Tak jak napisałam wcześniej, przygotowałam bakłażana wg podanego przepisu. Wyszedł pyszny i na pewno będzie częściej gościł na moim stole. Bardzo polecam :)

  7. Bardzo ciekawy przepis, myślę, że zamiast orzechów można też użyć słonecznika podprażonego :)

  8. Ale ciekawe połączenie smaków. Ja ostatnio odkrywam orzechy i ziarna jako dodatek do dań wytrawnych i muszę powiedzieć, że ten posmak orzechowy bardzo mi pasuje.

  9. Robiłam i wyszło pysznie, dzięki ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close