Wiele osób twierdzi, że nie lubi smaku bakłażanów. Przyznaję się, że i ja do niedawna się do nich zaliczałam. Dziś wiem jedno – kto tak twierdzi, nigdy nie jadł tego warzywa dobrze przyrządzonego. To dość wymagające warzywo i jeśli nieumiejętnie się z nim obejdziemy nie będzie smaczne. Niedogotowany jest twardy i gorzki, a smażony w zbyt chłodnym oleju tłusty. Obie wersje skutkują nieciekawym smakiem, ale jest na to rada. Mój dzisiejszy przepis gwarantuje, że pokochacie bakłażany, a teraz jest dobry moment na realizację, bo w sklepach dostępne są w przystępnych cenach.
Smażąc warzywa zastanawiałam się, czy to podejście do bakłażana będzie udane. Muszę przyznać, że było w 100% trafione. Był pyszny, delikatnie chrupiący, aromatyczny, a całość w połączeniu z niemal słodkimi orzechami była zniewalająca. Od dzisiaj jest to mój ulubiony sposób na przyrządzenie bakłażana. Może stanowić niebanalną przystawkę lub dodatek do głównego dania, albo nawet być podstawą wegetariańskiego posiłku. Wygląda niepozornie, ale w smaku – rewelacja!
Zawsze szukam ciekawych przepisow z uzyciem baklazana.
Bo to takie wymagajace warzywo – samo z siebie daje niewiele…
Trzeba mu znalezc odpowiednie towarzystwo.
A z orzechami wyglada na to, ze sie bardzo lubi!
:)
Tak jak napisałam wcześniej, przygotowałam bakłażana wg podanego przepisu. Wyszedł pyszny i na pewno będzie częściej gościł na moim stole. Bardzo polecam :)
Ale ciekawe połączenie smaków. Ja ostatnio odkrywam orzechy i ziarna jako dodatek do dań wytrawnych i muszę powiedzieć, że ten posmak orzechowy bardzo mi pasuje.
bardzo apetyczne danie!
Zawsze szukam ciekawych przepisow z uzyciem baklazana.
Bo to takie wymagajace warzywo – samo z siebie daje niewiele…
Trzeba mu znalezc odpowiednie towarzystwo.
A z orzechami wyglada na to, ze sie bardzo lubi!
:)
Uwielbiam bakłażana, ale taką jego wersje widziałam po raz pierwszy
Uwielbiam bakłażany, odkąd pierwszy raz jadłam je w Turcji. Przepis wrzucam w zakładki z dopiskiem do pilnej realizacji ;)
Dzisiaj robię bakłażana wg tego przepisu. Bardzo mi się spodobał. Coś więcej napiszę jak już spróbuję :)
Tak jak napisałam wcześniej, przygotowałam bakłażana wg podanego przepisu. Wyszedł pyszny i na pewno będzie częściej gościł na moim stole. Bardzo polecam :)
Bardzo ciekawy przepis, myślę, że zamiast orzechów można też użyć słonecznika podprażonego :)
Ale ciekawe połączenie smaków. Ja ostatnio odkrywam orzechy i ziarna jako dodatek do dań wytrawnych i muszę powiedzieć, że ten posmak orzechowy bardzo mi pasuje.
Robiłam i wyszło pysznie, dzięki ;)